Siyaset Türk yetkililer İstanbul’da

Türk yetkililer İstanbul’da

14.08.2008 - 02:57 | Son Güncellenme:

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, bugün başlayacak ziyareti öncesi tartışılan ‘Anıtkabir’i ziyaret etmeme’ konusunu, “Türk yetkililer bu mevsimde İstanbul’da olduğu için oraya geliyorum” şeklinde açıkladı

Türk yetkililer İstanbul’da

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, kritik Türkiye ziyareti öncesi kamuoyunda tartışılan “Anıtkabir’i ziyaret etmeme” konusunda “Türk yetkililer bu mevsimde İstanbul’da olduğu için oraya geliyorum” yorumunu yaptı. Gezisinden hemen önce Tahran’da CNN Türk ve NTV’nin sorularını yanıtlayan Ahmedinecad, sözlerine ‘Bismillahirrahmanirrahim’ diyerek başladı.
İran lideri, Anıtkabir’i ziyaret etmeyecek olmasıyla ilgili sorulara şöyle cevap verdi:

‘Türk halkını çok seviyoruz’
“Bizim ziyaretimiz iş ziyareti. Ve Türk yetkililer bu mevsimde İstanbul’da oldukları için, İstanbul tayin edildi. Türk halkını çok seviyoruz ve eminim ki Türk halkı da İran halkını çok seviyor. Bu ziyaretin esas amacı görüşmeler ve tahlildir. Diğerleri yan konu.”
Türkiye halkını “mümin ve vatansever bir halk” olarak niteleyen Ahmedinecad, “İran ve Türkiye kültürel açıdan çok yakın ve arasında çok benzerlik var. Ticaret hacmi ve kültürel ilişkilerimiz, siyasi ilişkilerimiz gelişmektedir. Abdullah Gül’ün davetlisi olarak dost Türkiye’ye yolculuk yapacağım. Görüşmede pek çok konu konuşacağız” dedi.
PKK ve PJAK terörüyle ilgili olarak Türkiye-İran arasında başarılı bir işbirliği olduğunu da ifade eden Ahmedineced şunları söyledi:
“Maalesef bugün dünyanın pek çok noktasında güvensizlik yaratan gruplar var. Bizim bölgemiz de istisna değil. Geçmişte ve bugün de, terörle mücadele konusunda Türkiye ile iyi işbirliğimiz olmuştur. Başarılar elde etmiş durumdayız. Durumu huzura ulaştırmak için çaba göstermeye devam edeceğiz. Hem biz, hem Türkiye olumlu adımlar attık ve aynı sorunlarla karşı karşıyayız.”

Türkiye arabulucu değil
ABD ile yaşadığı nükleer krizde Türkiye’nin arabuluculuk rolü oynadığını söyleyemeyeceğini de dile getiren Ahmedinecad, “Nükleer konu tabii ki önemli. Herkes nükleer gücümüzün barışçıl olduğunu biliyor. İran hakkında iddialarda bulunanlar, daha önce nükleer güç kullanmıştır. Ama bu konuda müzakereler yapıcı şekilde sürüyor. Asıl konu, süper güçlerin güçlenmemizi istememesidir” diye konuştu.
Ziyareti öncesi Türk halkına dostluk mesajı vermek istediğini da söyleyen Ahmedinecad “Türk halkına çok saygım var. Onların dünya medeniyetini yaratmakta eşsiz rolü vardır. İran ve Türkiye’nin kültürü dostluk, adalet, Allahseverlik, barış ve kardeşlik kültürüdür” dedi.
Hamas ve Hizbullah’a verilen İran desteği konusunda da Ahmedinecad şöyle konuştu:
“Nasrallah sevilen bir şahsiyet. Türkiye’de de insanlar seviyor. Siz de seviyorsunuz. Çünkü Nasrallah, siyonist rejime karşı halkını savundu. Bu her halkın görevidir. Türkiye’ye de biri saldırırsa, özgürlüğünü seven herkes ona karşı koyacaktır. Nasrallah bir kahramandır.”

Haberin Devamı


İran’la ilişkilerde tarihi dönemeç
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bugün başlayacak olan Türkiye ziyareti öncesinde iki ülke arasındaki güvenlik ilişkilerinde tarihi dönemece de giriliyor.
Türkiye ile İran İçişleri bakanlıkları arasında, genel çerçevede 1992’de başlayan ‘İkili Güvenlik İşbirliği’ görüşmeleri çerçevesinde Türk tarafının sürekli gündeme getirdiği, ancak İran’ın bugüne kadar mesafeli yaklaşım sergilediği terörle mücadelede işbirliğini zapta alacak anlaşma için düğmeye basıldı.
İki ülke arasında Yüksek Güvenlik Komisyonu ve Ortak Güvenlik Komisyonu adı altında yürütülen ilişkiler kapsamında İran’ın anlaşmaya yeşil ışık yakması Türkiye’yi harekete geçirdi. Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarında oluşturulan çalışma grubu, Tahran yönetiminin de benimseyeceği çerçevede bir anlaşma tasladığı hazırladı. Anlaşma imzalanırsa iki ülke güvenlik kuvvetleri terör örgütlerine karşı ortak operasyon yapabilecek.
TOLGA ŞARDAN Ankara