Siyaset Türkiye-AB yoluna kaldığı yerden devam

Türkiye-AB yoluna kaldığı yerden devam

30.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Türkiye-AB yoluna kaldığı yerden devam

Türkiye - Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde katılım sürecini ileriye taşımak amacıyla kurulan “Reform Eylem Grubu” (REG), 3 yıllık bir aranın ardından dün ilk kez toplandı. Dışişleri, İçişleri, Adalet ile Hazine ve Maliye bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Türkiye’nin AB konusundaki en uzman üst düzey bürokratları da bir araya geldi. Toplantının amacı AB-Türkiye ilişkilerini yeniden canlandırmak için Ankara’nın izlemesi gereken yol haritasını belirlemekti. Bununla birlikte Türkiye’nin AB’ye katılım konusunda stratejik hedefinden caymadığını göstermek için yapılan bu toplantıda reformlar konusundaki siyasi irade de sergilenmiş oldu.

Haberin Devamı

Türkiye, önümüzdeki dönemde üç alanda ilerleme kaydetmek istiyor.

1 Yeni müzakere fasıllarının açılması:

Türkiye AB ile yeniden fasıl açacak konuma gelmek istiyor. Bu alanda ilerleme sağlanabilmesi için Ankara’nın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin siyasi denetiminden çıkması gerekiyor. Nisan 2017’de AKPM, siyasi denetimden çıkılması için 7 kriter belirlemişti. OHAL’i sonlandırma, KHK’lara son verme ve OHAL İnceleme Komisyonu kurulması gibi kıstaslar yerine getirildi. Sair kriterlerin de yerine getirilmesi için gereken çalışmaların başlatılması amacıyla bir yol haritasının belirlenmesi gerektiği prensip olarak benimsendi.

2 Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi:

22 yıl önce imzalanan AB-Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasının güncel hale getirilmesi süreci de gündemde. Avrupa Komisyonu, anlaşmanın güncellenmesi için AB Konseyi’nden yetki talep etti. AB Konseyi ise yetki konusunda henüz görüş bildirmedi. Almanya, güncelleme çalışmalarına henüz sıcak bakmıyor. Ancak güncelleme sözü, 18 Mart mülteciler anlaşmasını geçerli kılmak için önemli olduğu kadar, AB ile ABD arasında yaşanan ticaret savaşında da hem Brüksel’in hem de Ankara’nın yararına olacak bir gelişme. Zira Avrupa Birliği Konseyi’nin Avrupa Komisyonu’na Gümrük Birliği anlaşmasının güncelleştirilmesi için yetki vermesi halinde, müzakerelerin en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

3 Vize muafiyetinin sağlanması:

Ankara, mayıs 2019’da Avrupa Parlamentosu seçimleri ile Avrupa Komisyonu’nun yeni başkan ve üyelerine kavuşana kadar bu alandaki eksikliklerini gidermeyi hedefliyor. Vize muafiyeti için belirlenen 72 kriterden 67’sini yerine getiren Türkiye, eksik 5 kriteri yerine getirmek için de yargı reformu kapsamında gereken çalışmaların yapılmasını prensipte benimsedi. Bu hususta Ankara, düşen görevi yerine getirdikten sonra, topu AB’nin sahasına atacak.

4 AB ile sıkı temas trafiği:

REG toplantısının ardından AB ile yoğun bir temas trafiği yaşanacak. AB yolunda ilerme konusunda siyasi irade sergileyen Türkiye, Brüksel nezdinde bilgilendirmede bulunacak. 31 Ağustos tarihinde Gayri Resmi AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupalı mevkidaşlarına REG toplantısında alınan karar ve Türkiye’nin AB yolundaki kararlılığı hakkında ilk ağızdan bilgi verecek.