Siyaset ‘Türkiye ABD’den çok daha güvenli’

‘Türkiye ABD’den çok daha güvenli’

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, ‘ABD Dışişleri Bakanlığı’nın seyahat uyarısı güncellemesinde Türkiye’yi güvenlik açısından 3. kategori riskli ülkeler arasında göstermesinin ardından bu ülkeye yönelik yeni bir seyahat uyarısı yayımladı.

‘Türkiye ABD’den çok daha güvenli’

Dışişleri Bakanlığı’nın seyahat uyarısı güncellemesinde, ABD’de yaşanan terör saldırıları ve şiddet olaylarında son zamanlarda artış olduğunun gözlendiği belirtilerek, bombalı veya silahlı terör eylemlerinin yanı sıra, araçların kalabalık üzerine sürülmesi suretiyle gerçekleştirilen saldırıların olduğu vurgulandı.
‘Yakışmayan tavırlar’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Los Angeles’ta ABD’nin Türkiye’ye seyahat uyarısında bulunmasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yapacağı görüşmede, konunun gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soru üzerine esasen iki ilişkilere, pozitif gündeme ve bölgesel sorunlardaki iş birliğine odaklanmak istediklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Vize sürecini durdurmak, seyahat uyarısı gibi son derece gereksiz ve bir müttefike ve olgunluğa yakışmayan tavırlarla bizim uğraşmamamız gerekiyor, enerjimizi bunlara harcamamız gerekiyor” dedi. Çavuşoğlu, “Türkiye, ABD’den daha az güvenli bir ülke değildir. Tersinden söyleyecek olursak Türkiye, ABD’den çok daha güvenli bir ülkedir” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Amerikalılar da dahil 2017’de 32 milyon turist ağırladığının ve bu turistlerin tamamının güven içinde ülkelerine döndüğünün altını çizen Çavuşoğlu, Türkiye’de yabancı düşmanlığı olmadığına ve Türkiye’nin daima bu kişilere kucak açtığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Şimdi ABD’de bakıyoruz yabancı düşmanlığı hat safhada. Amerikan yönetiminin, Trump yönetimi ve Başkanı’nın bizzat kendisinin başka ülkeleri nasıl aşağıladığı, hakaret ettiği ortada. Türkiye gibi bir ülkeye müttefikimizin basit yöntemlerle seyahat uyarısı yapması doğrusu ciddi bir iş değildir. Tabii Tillerson ile bu konuyu konuşacağız.”