Siyaset ‘Türkiye cazibe merkezi olacak’

‘Türkiye cazibe merkezi olacak’

24.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bilim insanlarımıza birikimlerini ülkemizde değerlendirebilecekleri zeminin hazırlanmakta olduğunu ifade eden Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki dönemde ülkemizi tüm bilim insanları için çok daha önemli bir cazibe merkezi haline getireceğiz” dedi

‘Türkiye cazibe merkezi olacak’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizi tüm bilim insanları için çok daha önemli bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Bu gelişme aynı zamanda medeniyetin üzerindeki küllerin dağılmaya, ateşin yeniden harlanmaya başladığı anlamına geliyor” dedi.

Haberin Devamı

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fuat Sezgin’i rahmetle anarak özetle şöyle konuştu:

KIYMETİNİ BİLEMEDİK: Dünya çapında bir bilim adamının 1960 darbesinin ardından İstanbul Üniversitesi’nden uzaklaştırılması tarihimizin en büyük ayıplarından biridir. Bizim kıymetini bilemediğimiz hocamıza Almanya’nın sahip çıkması boşuna değildir. Hocamız, İslam bilim ve teknoloji tarihi bakımından eşi bulunmaz eserlerinin önemli bölümünü çalışmalarını yürüttüğü ülkenin diliyle yani Almanca olarak yayınlamıştır. Bunun anlamı bu eserlerin bilim tarihine Alman patentli olarak geçmiş olmasıdır.

BİR KALEMDE SİLENLER: Açık konuşmak gerekirse hocamızın ülkesinde barındırılmamasının sebebi büyüttüğü çalışmaların başındaki İslam ifadesidir. Şayet Fuat Hoca, İslam değil de mesela Roma veya Bizans tarihi çalışmış olsaydı emin olun hayatının sonuna kadar İstanbul Üniversitesi’nde kalmaya devam ederdi. İlim insanına sahip çıkmadığınız zaman işte ona Alman sahip çıkar.

Haberin Devamı

SÖMÜRGE AYDINLARI: Eğer ilme sevdalıysanız, ilim adamlarının önünü açacaksınız. Biz bunu yaptık, bunları yaparken bir yandan da eski dönemin bakiyesi bağnazlıklarla, kendi medeniyetine ve kültürüne husumeti çağdaşlık zanneden sömürge aydınları ile mücadele ettik. Bu zihniyeti tamamen ortadan kaldıramamış olsak da bilimsel çalışmaların yelpazesini olabildiği kadar genişlettiğimiz bir gerçektir. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu gayretlerimizi devam ettireceğiz. Cumhurbaşkanlığı’nda 5 milyon ciltlik kütüphaneyi yaptık, 3-4 ay içinde açılışı yapılacak. Eski Rami Kışlası’nı İstanbul’da 6 milyon ciltlik kütüphane olarak yapıyoruz. 150 milyon ciltlik kitaba sahip olan dünyada kütüphaneler var. Bizimki bu noktada çok gerilerde.

‘Türkiye cazibe merkezi olacak’

CAZİBE MERKEZİ: Bugün ülkemizde ve dünyada Müslüman bilim adamlarının ortaya koydukları eserleri ve başarılarını iftiharla takip ediyoruz. Üzerinde asıl düşünmemiz gereken husus, bu çalışmaları kendi medeniyet coğrafyamızda yürütecek iklimi niçin oluşturamadığımızdır. Bilim insanlarımıza birikimlerini ülkemizde değerlendirebileceklerini böyle bir zemini hazırlamaya başladığımızı da gösteriyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde ülkemizi tüm bilim insanları için çok daha önemli bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Bu gelişme aynı zamanda medeniyetin üzerindeki küllerin dağılmaya, ateşin yeniden harlanmaya başladığı anlamına geliyor. Gençlere tavsiye ediyorum Gülhane Parkı’na uğrayın, müzeyi gezin. Fuat Hocamız nelerin başını çekmiş. Kütüphanesini görün. Gülhane Parkı çok fakirdi, garipti. Bu kütüphane ile zenginleştirmiş olduk.

Haberin Devamı

‘Ekonomik saldırılara rağmen yürümeye devam’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Küresel ekonomide en sert fırtınaların estiği dönemlerde dahi dimdik ayakta durmayı başardık. Bugün de maruz kaldığımız tüm ekonomik saldırılara rağmen hedeflerimize doğru yürümeye devam ediyoruz” dedi.

ATO Congresium’da 12. Çalışma Meclisi Toplantısı’na katılan Erdoğan şöyle konuştu:

MEDENİYETİMİZDE YASAK: Bizim medeniyetimiz, istifçiliği yani sadece biriktirmek için kazanmayı yasaklıyor. Medeniyetimizin bize tavsiyesi kazancı sürekli üretime, istihdama, faydaya dönüştürmektir. Bugün dünyada finans sektörünün, üretimin önüne geçmesi düşündürücü ve kaygı vericidir.

Haberin Devamı

İŞVERENİ İHMAL ETMEYİZ: Türkiye, son 17 yılda istihdamda yaklaşık 9 milyonluk artış sağladı. Küresel ekonomide en sert fırtınaların estiği dönemlerde dahi dimdik ayakta durmayı başardık. Bugün de maruz kaldığımız tüm ekonomik saldırılara rağmen hedeflerimize doğru yürümeye devam ediyoruz. Üretim, büyüme ve istihdam odaklı ekonomi programıyla ülkemizi dünyanın en büyük on devletinden biri haline getirmekte kararlıyız. İşverenlerimizi ihmal etmeyeceğiz, girişimcilerimizi desteklemeyi sürdüreceğiz, çalışanlarımızın yanında olacağız.

‘Türkiye cazibe merkezi olacak’

Ryder ile görüştü

Erdoğan, 12. Çalışma Meclisi Toplantısı için Türkiye’de bulunan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder’ı kabul etti. Kabulde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Başdanışman İbrahim Kalın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk hazır bulundu.