Siyaset Türkiye’den Asya Pasifik hamlesi

Türkiye’den Asya Pasifik hamlesi

02.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB ile ilişkileri gittikçe bozulan Türkiye, Asya ülkeleriyle güçlü siyasi ve ekonomik ilişkiler kurma yolunda ilerliyor. Türkiye’nin bu politikası uluslararası arenada da dikkatle izleniyor

Türkiye’den Asya Pasifik hamlesi

Türkiye; Avrupa Birliği’nin (AB) olumsuz tutumuna paralel olarak Asya-Pasifik bölgesi ülkeleri ile ekonomik ve siyasi ilişkilerini güçlendirmeye yönelik politikasına hız vermeye yöneldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki günlük ziyaret için bugün Çin Halk Cumhuriyeti’ne gidecek. Çavuşoğlu, Pekin’den de Filipinler’in başkenti Manila’ya geçerek, dünyanın 8. büyük ekonomisini oluşturan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) Dışişleri Bakanları toplantısına katılacak.

Haberin Devamı

Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler, son dönemde özellikle Almanya ile yaşanan gerilimin ardından farklı boyutlar kazanmaya başladı. AB, siyasi tutumunun yanı sıra Türkiye’ye karşı gizli ambargo olarak nitelenen ekonomik tavır almaya da yöneldi.

Türkiye’nin Asya kıtasının tümüyle güçlü siyasi ve ekonomik ilişkiler kurma yönündeki hedefi, son dönemdeki gelişmeler nedeniyle uluslararası arenada daha dikkatli izlenir bir özellik kazandı.

Türkiye, NATO’dan gelen tepkilere rağmen Rusya ile hava savunma sistemini güçlendirmeye yönelik S-400 füzelerinin alımı konusundaki anlaşmaya imza attı. Türkiye, 2010’da başlattığı Asya’ya açılım politikasını, daha da yoğunlaştıracak arayışlar içine girdi.

Pekin yolcusu

Haberin Devamı

Türkiye’nin giderek uluslararası arenada gücü artan Asya-Pasifik bölgesine açılmasının temel hedeflerini; ihracat pazarının çeşitlendirilmesi, doğrudan yabancı yatırımın çekilmesi ve siyasi pozisyonuna uluslararası desteğin artmasını sağlamak oluşturdu. Bu çerçevede Güneydoğu Asya ülkeleri ve bu bölgenin etkili örgütü olan ASEAN ile ilişkilerin geliştirilmesi öne çıkartıldı.

Çavuşoğlu, bugün Pekin’e hareket edecek. Çavuşoğlu, iki günlük resmi ziyaretinde Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşecek. Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular da ele alınacak. Pekin’de ayrıca Türkiye-Çin Dışişleri Bakanları İstişare Mekanizması’nın ikinci toplantısı yapılacak.

Çavuşoğlu, Pekin’deki temaslarının ardından Filipinler Dışişleri Bakanı Alan Peter S. Cayetano’nun davetine icabetle 4 Ağustos’ta Manila’ya geçecek. Çavuşoğlu, Manila’da Dönem Başkanı Filipinler’in ev sahipliğinde düzenlenecek olan 50. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamındaki bazı faaliyetlere katılacak. Manila’daki toplantılara 10 ASEAN üyesinin (Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya) yanı sıra 10 ASEAN Diyalog Ortağı ülke (AB, ABD, Avustralya, Çin, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kanada, Rusya, Yeni Zelanda) katılacak.

Haberin Devamı

İsrail’e kınama BM’ye çağrı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail’in son zamanlardaki provokatif eylemlerini güçlü şekilde kınadı, İsrail’in yasa dışı ölçütlerine karşılık veren Kudüs’teki Filistinlilerin sabır ve gücünü selamladı ve Birleşmiş Milletler’e (BM) Mescid-i Aksa krizini ele alması çağrısında bulundu. “İİT Dışişleri Bakanları Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı”nın ardından yayımlanan bildiride, Mescid-i Aksa’nın İslam’ın ilk kıblesi olduğu ve Kudüs’ün Müslüman ümmet için dini ve ruhani karakteri ile “sömürgeci İsrail işgalinin” sebep olduğu bütün tehditlere karşı savunma kararlılığı vurgulandı.