Siyaset Türkiye harekete geçti! O kazadan sonra...

Türkiye harekete geçti! O kazadan sonra...

11.05.2015 - 07:47 | Son Güncellenme:

Türk Hava Kuvvetleri İspanya'daki test uçuşunda Airbus A400M nakliye uçağının düşmesi üzerine, envanterindeki aynı model uçağın uçuşlarını durdurdu.

Türkiye harekete geçti O kazadan sonra...

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, İspanya'da test uçuşundaki Airbus A400M nakliye uçağının düşmesi üzerine, envanterindeki aynı model iki uçağın uçuşlarını bir süreliğine durdurdu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün emriyle, komutanlığın envanterindeki iki A400M Atlas uçağının uçuşları emniyet tedbirleri kapsamında ertelendi. Bu uçakların görevi, diğer uçaklara devredildi. Askeri yetkililer, İspanya'daki kazanın Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki "A400M Atlas uçaklarının güvensiz" olduğu anlamına gelmediğini vurguladı.

Askeri yetkililer, uçağın teslim edilene kadar 3 bin saat test uçuşundan geçtiğini belirtti. Askeri yetkililer, Hava Kuvvetleri Komutanlığının, kabulden önce de test uçuşları gerçekleştirdiğini kaydetti.

Türkiye için üretilen Airbus A400M tipi asker kargo uçağı, cumartesi günü test uçuşu için havalandıktan kısa bir süre sonra manevra yapanken düşmüş, kazada 4 kişi ölmüş 2 kişi de ağır yaralanmıştı.

Kazanın ardından İngiltere ve Almanya Savunma Bakanlıkları, ellerindeki Airbus A400M tipi uçakları tedbir amacıyla uçuştan çekmişti. Airbus, A400M için İngiltere'den 22; Almanya'dan 53 sipariş almıştı. Almanya bu uçakların 13'ünü satıp, 40'ını hava kuvvetlerinde kullanmayı planlıyordu.

Uçak Türkiye için üretilmişti

Haberin Devamı

Sevilla'dan kalkış sırasında düşen 23 imalat numaralı A400M tipi askeri nakliye uçağı, Türk Hava Kuvvetleri için imal edilmişti. İlk test uçuşu için havalanan uçakta Türk personel yoktu.

Prosedürlere göre henüz Airbus'a ait uçak tamamlanacak yer ve uçuş testlerinin ardından kabul aşamasına geçecekti. Uçağın bu yıl içinde teslimatı planlanmıştı. Bu aşamanın bitmesine kadar A400M Fransız sivil havacılığına ait geçici tescilde uçuyordu.

İlk defa Atak'ı taşımıştı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki A400M Atlas uçağı, milli helikopter Atak'ı Malatya'dan Kayseri'ye taşımıştı.

Türkiye'ye ait ilk A400M Atlas stratejik ulaştırma uçağının teslimatı, 12 Mayıs 2014'te Kayseri'deki 12'nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığında düzenlenen törenle gerçekleştirilmişti. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk de 24 Aralık 2014'te A400M Atlas ile ilk uçuşunu yapmıştı.

A400M Atlas'ın özellikleri

Haberin Devamı

Türkiye'nin de üretimine katıldığı A400M Atlas uçağının projesi 1980'li yıllarda başladı. Türkiye projeye 1988'de katıldı. Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere Belçika ve Lüksemburg'un da yer aldığı ortak proje kapsamında Türkiye 10 adet Atlas uçağına sahip olacak. İlkini teslim alan Türkiye 2018 yılına kadar 9 uçağa daha sahip olacak.

45 metre uzunluğundaki uçak, 43 metre kanat açıklığına ve 15 metre yüksekliğe sahip. 340 metreküp kargo hacmi bulunan A400M'in 37 ton malzeme taşıma kapasitesi var. 37 bin fit irtifada saatte 800 kilometre hıza ulaşabilen uçak, görevlerin hızlı bir şekilde yerine getirilebilmesini sağlıyor. 116 paraşütçü komandonun taşınabildiği uçak, 66 sedyeli hasta beraberindeki 40 sağlık görevlisiyle havada hastane işlevi de görebiliyor.

Uzun bir menzile sahip uçak, 37 ton yükle 3 bin kilometre mesafeye, 10 ton yükle 9 bin kilometre mesafeye kadar uçabiliyor. Kayseri, Ankara veya İstanbul'dan kalkan uçak Amerika kıtasına uçabiliyor. Uçak, havada yakıt ikmali yapılmasıyla birlikte sınırsız menzile uçabiliyor. Cougar ve Sikorsky tipi helikopterler, zırhlı araçlar, 32 tonu geçmeyen hafif tanklar bu uçakla taşınabiliyor.

Altay tankı, 6 landrover cip, 2 orta boy kargo kamyonu, 3 ZPT ve 2 Atak helikopteri, üzerinde araç, cihaz, malzeme yüklü halde tırlar ve gemi konteynerleri bu uçakla yüksek hızda görev yerlerine ulaştırılabiliyor.

Uçaktaki her şey otomatik. Kendi kendine uçabilen, inebilen A400M yine kendi frenlemesini yapıp durabiliyor. Üstün koruma özelliğine sahip uçak, radar veya ısı güdümlü füzelere karşı ısı ve metal parçacıkları yayarak kendini koruyabiliyor.