Siyaset Türkiye mülteci kampı değildir

Türkiye mülteci kampı değildir

10.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri, AP Türkiye Raportörü Kati Piri’yle görüşmesinde AB’nin mültecilerin Türkiye’de kalması için önerdiği 3 milyar euro’luk desteği “Bu bir rüşvet teklifidir” diye değerlendirdi

Türkiye mülteci kampı değildir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu önceki gün TBMM’deki makamında AP Türkiye Raportörü Kati Piri’yi kabul etti. Alınan bilgilere göre görüşmeye Genel Başkan yardımcıları Faik Öztrak, Veli Ağbaba ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz da katıldı.

Haberin Devamı

Görüşmede ağırlıklı olarak mülteci krizinin gündeme geldiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun görüşmede, “Mülteci sorunu artık dünya meselesidir, sadece Türkiye meselesi değildir. AB’nin Türkiye’ye yaptığı teklif ahlaki değil, bir rüşvet teklifidir. Türkiye, dünyanın ve Avrupa’nın mülteci kampı değildir. Mülteci sorununu çözmek için önce Suriye sorununun çözülmesi gerekiyor.

Suriye sorunu çözülmeden mülteci sorunu çözülmez. Önce Suriye’deki iç karışıklığı sona erdirmek, daha sonra da Suriye’yi onarmak gerekiyor. İnsanlar eğer hayatlarını tehlikeye atarak Avrupa’ya gayri insani koşullarda gitmeyi göze alıyorlarsa, onların gitmesini engellemek zordur. Avrupa, Suriye sorunu doğduğunda bu kadar sessiz kalmasaydı, sorun bu aşamaya gelmeyecekti” dediği kaydedildi.

Haberin Devamı


‘Destek vermeye hazırız’

Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorununun geldiği noktaya ilişkin olarak ise, “Kürt sorunu, ancak parlamento zemininde çözülür. 3 yıllık çatışmasızlık ortamında bir yol alınamadı. Bu süreçte örgüt, şehir merkezlerini silah deposu haline getirdi. Hükümet bizden bu konunun çözümüne ilişkin destek istese biz destek vermeye hazırız. Parlamento zemininde yapılacak her türlü çözüm önerisine destek vereceğiz” değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi.

Piri’nin, “İki gazetecinin tutuklanması ve Tahir Elçi’nin öldürülmesinin hemen zirve öncesine denk gelmesi çok sorunlu” sözleri üzerine Kılıçdaroğlu’nun medya özgürlüğünün olmadığını ilişkin örnekler verdiği ve “Yargı artık hükümetin emrine girdi” dediği belirtildi. Piri’nin vizesiz seyahat özgürlüğü bağlamında Türkiye vatandaşlarından vize alınmasını doğru bulmadığını da ilettiği belirtildi.

Türkiye mülteci kampı değildir


Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası’nın konserini dinleyen Kılıçdaroğlu, çocuklarla fotoğraf çektirdi. Konseri Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit de izledi.