Siyaset ‘Türkiye’nin bir maceraya girmesine izin vermeyiz’

‘Türkiye’nin bir maceraya girmesine izin vermeyiz’

01.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki gelişmelerden kimsenin kaygı duymamasını isteyerek, “Biz, Türkiye’nin ne oldu bittiler karşısında bırakılmasına izin veririz ne de Türkiye’yi bir maceraya sokarız. Kim oldu bitti yapmaya kalkarsa, gereken cevabı veririz ama Türkiye’nin bir maceraya girmesini izin vermeyiz” dedi.

‘Türkiye’nin bir maceraya girmesine izin vermeyiz’

Davutoğlu, partisinin grup toplantısında şunları söyledi:
- İNSANİ ÇİZGİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ: 11 Haziran 2011 seçimlerine yine kritik bir ortamda girdik. Bir taraftan ekonomik kriz büyük sıkıntılara yol açıyordu, Avrupa demokrasileri sarsılıyordu. Diğer tarafta Ortadoğu uçurumun kenarında ya demokrasiye doğru yürüyecekti ya anarşiye, teröre doğru. Türkiye o zaman, ilk grup toplantısında aynı kararlılığı bir kere daha vurguladı. O günden bugüne ülkemizin küresel ekonomik krizi hissetmemesi için gereken tedbirleri aldık. Yangın konusunda da iki esası öne çıkardık. Bir insani diplomasi, iki Türkiye’nin stratejik çıkarları. İnsani anlayışı bugün dünyanın her yerinde temsil eden Türkiye, keşke hiç olmasaydı, keşke hiçbir mülteci bizim kapımıza gelmeseydi. Ama gururla söyleyeyim ki, BM heyeti buraya geldiğinde, Dünya Mülteci Günü’nü Türkiye’de kutlamaya karar verdik dedi. Biz bu insani çizgimizi sürdüreceğiz.
- KAYITSIZ KALMAYIZ: Sınır ötelerimizde ortaya çıkacak, gelişmeler karşısında da kayıtsız kalmayız. Değil bir yıl bir gün bir ay bir dakika dahi bir saniye dahi bu yürütmek için imkan varsa, alınması gereken kararları alırız. Suriye’de yaşananları yakından takip ediyoruz. DEAŞ terör örgütüne de Suriye rejimine de karşı çıktık. DEAŞ’ı ilk terör örgütü ilan eden ülke Türkiye’dir. Biz 10 Ekim 2013’te terör örgütü ilan ettik. Şimdi Türkiye’ye karşı uluslararası bir algı oluşturmak isteyenler bizim bu örgütle adımızı yan yana zikretmeye kalkıyorlar. Biz DAEŞ’a karşıyız, El Kaide’ye karşıyız. Her türlü terör örgütüne karşıyız.
- MACERAYA SÜRÜKLEMEYİZ: Biz teröre karşı da, terörü savunanlara karşı hangi dilin konuşulacağını çok iyi biliriz Bu bazen Kürtler, bazen Türkmenler, bazen Araplar. Herkes kendi etnik grubuna dönük çağrı yaparsa, o zaman parçalanma başlar. Biz Suriye’ye dönüp baktığımızda ne Kürt ne Arap ne Alevi ne Sünni görürüz. Sadece komşu Suriye halkını görürüz. Birileri siyasi ve demografik haritayı değiştirmeye kalkarsa, bunun karşısında açık tutum sergileriz. Kimse kaygı içinde olmasın. Biz, Türkiye’yi ne oldu bittiler karşısında bırakılmasına izin veririz ne de Türkiye’yi bir maceraya sokarız. Kim oldu bitti yapmaya kalkarsa, gereken cevabı veririz ama Türkiye’nin bir maceraya girmesini izin vermeyiz.
- EN KÖTÜYE DE HAZIRIZ: Etrafımızda bir ateş çemberi var, doğru. Her türlü riskle karşı karşıyayız doğru. Ama Allah aşkına, dört yıldır, hatta Irak savaşından sonra 12 yıldır etrafımız ateş çemberi. Bu ateş çemberi İstanbul’u, Muğla’yı, Trabzon’u yakmamışsa, onun arkasında Ak Parti’nin erdemli dirayetli yönetimi vardır. Biz Suriye’deki gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Her türlü senaryoya hazırız. En kötü olabilecek senaryoya da hazırız. Bunun olmaması için daha önceki aşamalarda alınması gereken tedbirlere de hazırız. Aziz milletimiz 7 Haziran’da tercihini yapmıştır. Bunda da hiçbir acelemiz, paniğimiz yok. İlkelerimiz bellidir.