Siyaset Türkiye'nin gözü bu vadide

Türkiye'nin gözü bu vadide

10.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin gözü bu vadide

Türkiyenin gözü bu vadide

       PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Şam'da ikametine izin veren Suriye, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ndeki, örgüt elemanlarının yetiştirildiği kampları da kontrolü altında tutuyor.
       Türkiye'nin ilk harekatta havadan vurmayı planlayabileceği Bekaa Vadisi'nin tamamıyla Suriye istihbarat servisi El Muhaberat'ın kontrolünde olduğunu belirleyen istihbarat yetkilileri, Mahsun Korkmaz Askeri Akademisi dışında kalan ve daha önce yasadışı sol örgütlere ait kampların da tamamıyla PKK'ya verildiğini belirledi. Bölgedeki istihbarat çalışması sonucu elle çizilen haritalarda kampların yeri tek tek gösterilirken, kampın yönetimini elinde bulunduran Suriyeli komutanın barındığı karakol, El Muhaberat kontrol noktaları, Sam füze bataryaları, İsrail'e karşı terör eylemi gerçekleştiren yasadışı Arap örgütlerinin eğitim yerleri de, tüm ayrıntısıyla yer alıyor.

       İstihbarat birimleri, Bekaa Vadisi'nde 1994 öncesi TKP - B Halk Cephesi, Demokratik Cephe, Tevgera Sosyalist Kürdistan ve Partizan örgütleri kamplarının bulunduğunu, sözkonusu örgütlerin aldığı darbeler sonucu adam gönderemediği kamplarda daha sonra PKK'lıların yerleştirildiğini bildirdi. Alınan bilgilere göre Bekaa Vadisi'nde, Suriye'nin İsrail'deki bombalı eylemlerde kullandığı teröristlerin yetiştirildiği, El Saika ve Cephe El Nidal kampları da yeralıyor. Son yıllarda Irak Kürdistan Komünist Partisi'nin de burada kamp kurduğu bildiriliyor.

       Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaklaşık bir yıldır Hatay sınırlarında askeri yığınağı sürdürdüğü, Yayladağ sınırında bir topçu tugayıyla mekanize taburunun daha konuşlandırıldığı gözlendi.
       Askeri yetkililer Suriye sınır karakollarında asker bulunmamasının aldatmacadan ibaret olduğunu, son bir haftadır gece termal kameralarla yapılan gözlemlerde çok sayıda asker belirlendiğini bildirdi.

       TÜRKİYE'NİN değiştirilmesi için bugüne kadar defalarca uyardığı Suriye yönetimi, Hatay'ı hala haritalarında kendi topraklarında gösteriyor. Suriye'deki turizm bürolarında dağıtılan broşürlerde bu ülkenin bir ili olarak gösterilen Hatay, önceki gece Kanal 1 ve Kanal 2 televizyonlarında haberlerden sonra verilen hava durumu raporunda da Suriye toprakları içinde yer aldı.