Siyaset Türkiye’nin ilk hızlı metro hattı

Türkiye’nin ilk hızlı metro hattı

19.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro projesinin ilk ray kaynak törenine katıldı. Erdoğan, ‘Saatte 120 kilometre hızla metro araçları faaliyet gösterecek, ulaşım Gayrettepe’den 35 dakikada sağlanacak’ dedi

Türkiye’nin ilk hızlı metro hattı

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro projesinin ilk ray kaynak törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul ve Libya’ya asker gönderilmesi tartışmaları üzerinden muhalefete yüklenerek, “Marmaray’ı yaptık, ardından da Avrasya’yı açtık. ‘İstemezük’ diyenler Marmaray’dan geçiyor, Avrasya’dan geçiyor. Saygı duymazlar” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Libya’daki gelişmelere de değinerek; “Türkiye Akdeniz’deki hakları teslim edilene kadar Libya’da olmayı sürdürecektir. Ne diyor biz Atatürk’ün partisiyiz, geç o işi geç, kimlere anlatıyorsun. Kabrinden kalksa bu ülkede size yaşam hakkı tanımayacağını biliyorum” dedi.

120 kilometre hızla

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro projesinin ilk ray kaynak törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul, AK Parti döneminde yapılan projeler ile Suriye ve Libya’daki gelişmeler üzerinden muhalefete yüklendi.

Konuşmasının başında metro projesinin detayları hakkında bilgi veren Erdoğan, metronun toplam uzunluğunun 37.5 kilometre ve 9 istasyondan oluşacağını belirterek, projenin Türkiye’nin ilk hızlı metro hattı olacağını söyledi. 90 milyon yolcu kapasitesiyle açılan İstanbul Havalimanı’na toplu taşımayı kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla kolları sıvadıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “10 kazı makinesi birden çalışıyor. Kazı çalışmalarının yüzde 94’ü, tünellerin de önemli bir kısmı tamamlandı. Şimdi rayların döşemesine başlıyoruz. Saatte 120 kilometre hızla metro araçları faaliyet gösterecek. Ülkemizin ilk hızlı metro hattı unvanını kazanacak. Ulaşım Gayrettepe’den 35 dakikada sağlanacak. Hasdal’a kadar olan bölüm yıl sonunda açılacak” dedi.

‘Onlar saygı duymaz’

AK Parti döneminde İstanbul’da hayat geçirilen projeler üzerinden muhalefete de yüklenen Erdoğan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Marmaray’ı yaptık, ardından da Avrasya’yı açtık. İstemezük diyenler Marmaray’dan geçiyor, Avrasya’dan geçiyor. Saygı duymazlar. Onlar isteseler de istemeseler de biz milletimize hizmete devam edeceğiz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yaptık, ne dediler istemezük. Yaptık mı yaptık. İnşallah orada raylı sistemi köprüde 3’üncü hat olarak yapacağız. Osmangazi Köprüsü’nü yaptık mı yaptık. İzmir İstanbul arasını 3 saat 15 dakikaya indirdik. 8-8.5 saatlik yolu buna indirdik. Bunları zihniyetinde bu yok. Çünkü bunlar hem hizmet vermezler hem de hizmet edene teşekkür etmezler.

Marmaray ve Avrasya’dan sonra yeni tünelimiz, Büyük İstanbul Tüneli’nin etüt çalışmalarını da bitirdik. Hattı günlük 6.5 milyon yolcu kullanacak.
Söz verdiler, sözlerini yerine getirdiler mi? Suyu ucuzlatacağız dediler, ucuzlattılar mı? Biz verdiğimiz sözlerin hep arkasında durduk. Hayırlı işlerin önünün kesilmesine de izin vermeyiz. Ücretsiz süt vereceklerdi, hâlâ süt gelecek.”

‘Galataport bitiyor’

“Bugün buraya Galataport’tan geliyorum. Dev projenin son halini göreyim istedim. İnşallah Mayıs sonu ilk etabı bitecek, yıl sonu tamamı bitecek. Dünyanın dev cruise gemilerinin yanaştığı, turizmde en önemli atak merkezi olacak, tüm dünyayı hayran bırakacak bir proje.”

Kanal İstanbul’da geç bile kaldık’

Kanal İstanbul’a karşı çıkanların hiçbirinin bu projenin aslında ne olduğu konusunda fikirleri olmadığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “2011 yılından beri çeşitli vesilelerde projeyi anlattık. İstanbul Boğazı’nda 45 bin gemi geçiyor. Her gün iki yakadan 500 bin kişi gidip geliyor. Boğaz trafiği baskısı her geçen yıl artıyor. Montrö’ya göre boğaz trafiğini engelleme hakkımız bulunmuyor. Kanal İstanbul’u Montrö Sözleşmesi bağlar mı bağlamaz mı bilgileri yok. Kanal İstanbul’un Montrö ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Kanal İstanbul tarzı su yollarının yaygın ve oldukça karlı olduğunu görüyoruz. 2011’den bu yana adım adım dersimizi çalıştık. Kanal İstanbul’u yapmakta geç bile kaldık.”

Haberin Devamı

37.5 km, 9 istasyon

Yeni havalimanı ve Hasdal arasındaki metro hattının uzunluğu 37.5 kilometre ve 9 istasyondan oluşacak. İlk 28 kilometrelik kısmı oluşturan ve Hasdal’a kadar olan bölümün bu yılın sonunda, Kağıthane bölümünün 2021 nisanında, Gayrettepe bölümünün de 2021 ağustosunda hizmete alınması planlanıyor.

‘Dili var ama konuşamıyor’

Konuşmasının son bölümünde Suriye ve Libya’daki gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Şimdi de her ağızlarını açtıklarında ‘Ne işimiz var bizim Libya’da’ diyor. Bunu söyleyen zat daha önce Akdeniz’de herkes var Türkiye yok diye bizi suçluyordu. Gözü var görmüyorlar, kulağı var duymuyor, dili var ama konuşamıyor. Ülkemizin Libya’da ne işi varla Akdeniz’de ne işi var diye sormak aynı şeydir. Yarın Almanya’ya gidiyorum. Bay Kemal bunu da görmezsin. Türkiye güney sınırlarını ve oralarda yaşayan kardeşlerinin huzurunu sağlayana kadar Suriye’de olmaya hatta daha da ilerlemeye devam edecek. Türkiye Akdeniz’deki hakları teslim edilene kadar Libya’da olmayı sürdürecektir. Ne diyor biz Atatürk’ün partisiyiz, geç o işi geç, kimlere anlatıyorsun. Kabrinden kalksa bu ülkede size yaşam hakkı tanımayacağını biliyorum.”