Siyaset 'Türklere halı serin'

'Türklere halı serin'

22.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Türklere halı serin'

Türklere halı serin






İngiltere'nin Avrupa ile ilişkilerden sorumlu bakanı Denis Macshane, "Avrupa'da deli, kötü veya ahmak olmayan herkes Türklerin yoluna halı sermeli. Türkiye'ye geri ve İslamcı demek gerçeklerden uzak" dedi. Macshane, laik Türkiye'nin düşmanca tavrına maruz kalmasını da "tuhaf" olarak niteledi.
The Spectator gazetesinde yayımlanan yazısında, birçok kesimin Türkiye'yi "geri ve İslamcı" gördüğüne değinen Macshane, "Gerçeklerden bu kadar uzak bir görüş olamaz" dedi. İstanbul'da ya da İzmir'de olmanın, "modern, hareketli, enerjik bir Avrupa kentinde olmak" anlamına geldiğini vurgulayan Macshane, Türklerin, 21. yüzyıl Türkiyesini yaratmak için Atatürk'ün büyük modernizasyon hareketini tekrarlamak istedini kaydetti. AB ve Türkiye'nin birbirine muhtaç olduğunu belirten Macshane, şöyle devam etti: Kıbrıs, 1 Mayıs'ta egemen bir cumhuriyet olarak AB'ye girecek.

'Kıbrıs önkoşul değil'
Türk askeri o zaman hâlâ AB üyesi bir ülkeyi bölen dikenli tellerin başında duruyorsa, Türkiye'nin AB emellerine kapıyı kapatmak isteyenlerin eline bir koz daha geçmiş olur. Kıbrıs önkoşul değil. Ancak Türkler, Atatürk gibi reform konusunda iddialı ve hızlı davranır, Kıbrıs anlaşmasının önündeki bütün engelleri kaldırırsa, aralıkta olumlu karar çıkması olasılığı büyük ölçüde artar. Ödül hayli büyük: Demokrasi ve çağdaşlığı benimseyen, egemenliğini AB'deki diğerleriyle paylaşan Müslüman ülke. Bin yıllık Müslüman-Hırıstiyan çatılmasında sonun başlangıcının görünmesi...
Irak, İran ve Suriye, AB yasalarına uyacak bir devletle komşu olacak. Türkiye politikası hiç bu denli önemli olmamıştı.
Ankara, Kıbrıs'ta başarısız olur ya da Alman veya Fransız sağı AB emeline set çekerse, 21. yüzyıl tarihine kötü başlanır, Atatürk'ün Türkiye için olan umuduna darbe vurulur."




SİYASET


Yumurtalık'ta seçim cinayeti
RTÜK üyesi Doğan Vakit'i de yakacak
Fon 'kahraman' avına çıkıyor!..
Babacan cezasına yürütmeyi durdurma
Meclis'te ikinci tablo tartışması
Tolon: Gökçen'in Ermeni olması bizi sevindirir...
'Türklere halı serin'
Gül'e el öperek karşılama
'AB, sözünü tutar'
Politika turu