Siyaset TÜSİAD: Adalet gecikmesin

TÜSİAD: Adalet gecikmesin

13.01.2011 - 02:56 | Son Güncellenme:

Ankara’da CHP, MHP ve BDP liderlerinin yanısıra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik ve 9. Cumhurbaşkanı Demirel’i ziyaret eden TÜSİAD Başkanı Boyner, “Yargı reformu şart. Adaletin daha kısa zamanda yerini bulması gerekiyor” dedi

TÜSİAD: Adalet gecikmesin

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, “Türkiye’de yargının gerçekten, sadece yargıya bakış, tarafsızlık ve bağımsızlık değil, aynı zamanda kapasitesiyle, yapısıyla bir reformdan geçmesi gerekiyor. Çünkü gerçekten de vatandaşa kaliteli yargı hizmeti verilemiyor” dedi.
Boyner dün Ankara’da CHP, MHP ve BDP liderlerinin yanısıra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i ziyaret etti. TÜSİAD’ın 40. yıl faaliyetlerini tanıtmak, siyasi parti genel başkanlarını bu faaliyetlere davet etmek ve 1 Mart’ta açıklanması öngörülen çözüm bildirgesi hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere ziyaretler düzenlediklerini dile getireh Boyner, dün ilk olarak BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile TBMM’de görüştü.

‘Raporu güncelliyoruz’
Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da parti genel merkezinde ziyaret eden Boyner, yargıyla ilgili tartışmalara ilişkin soru üzerine şu yanıtı verdi:
“TÜSİAD olarak 1998’de hazırladığımız bir yargı reformu raporumuz var. Bu sene bunu güncellemeye karar verdik. Şurası artık çok net ortada ki, Türkiye’de yargının sadece yargıya bakış, tarafsızlık ve bağımsızlık değil, aynı zamanda kapasitesiyle, yapısıyla bir reformdan geçmesi gerekiyor. Bunun için tüm tarafların bir araya gelerek çalışması gerekiyor. Adaletin daha kısa zamanda yerini bulması gerekli, bunun için de görev bölümüyle bu reformun yapılması gerekiyor.”
Boyner, Ak Partili Hüseyin Çelik’le görüşme sonarsı da, partilerin seçim öncesi hazırlayacakları seçim programları ve seçim bildirgelerini kamuoyu ve kendileriyle paylaşmaları için davette bulunduklarını ifade etti.

Bahçeli: Baraj kalmalı
Boyner’in ziyaret ettiği MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ise, BDP’nin indirilmesinde ısrarcı olduğu seçim barajı konusunda “Demokratik açıdan doğru şu aşamada uygun bulmuyoruz” dediği öğrenildi. Alınan bilgiye göre MHP genel merkezinde yaklaşık yarım saat süren görüşmede Boyner Bahçeli’yi TÜSİAD’ın 40. yıldönümü etkinliklerine davet etti. Görüşmede Bahçeli, seçimler yaklaştıkça toplumda kutuplaşmanın arttığını ifade etti. Bahçeli, Boyner’in seçim barajının yüzde 10’un altına çekilmesi isteğine karşılık “Seçim barajının düşmesi demokratik açıdan doğru ancak şu aşamada bu istekleri uygun bulmuyoruz” dedi.

Son durak Demirel
Güniz Sokak’ta Demirel’i de ziyaret eden Boyner özetle şunları söyledi:
“TÜSİAD’ın iki önemli ekseni vardır. Bunlardan birincisi, Türkiye’nin demokratikleşme sürecine devam etmesi ve ülkenin demokrasi kalitesi adına dünyanın birinci liginde yer alan bir ülke haline gelmesi yolunda reformların devam etmesidir. AB vizyonu da bu çerçevede değerlendirilebilir. Dünyada ekonomiler, güç dengeleri değiştiği. Yeni mimaride Türkiye’nin yerinin neresi olacağı da bizim için ikinci önemli eksendir.”
Demirel de 20 dakikalik ziyarette yaptığı açıklamada, ülkenin kalkınması için mucize reçeteye gerek olmadığını dile getirdi. Demirel “Reçete, kalkınma için dünya ekonomisine entegre olmak ve ülkenin insan kaynağından, becerisinden çok iyi şekilde yararlanmaktır. Bundan sonraki hedefin kişi başı 25 bin dolar olması gerekir. AB, Türkiye’nin kalkınması ve ilerlemesi için önemlidir, 1963’ten beri takip edilen bu sürecin başarı ile sonuçlandırılması gerekir” dedi.
Demirel, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını ise “Kasabın derdi et, koyunun derdi can” esprisiyle geri çevirdi.

Haberin Devamı

TÜSİAD: Adalet gecikmesin

TÜSİAD Başkanı Boyner, BDP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş’la da biraraya geldi.

Boyner’e Nevruz kutlaması daveti
TÜSİAD Başkanı Boyner, BDP Genel Başkanı Demirtaş’la görüşmesinde Diyarbakır’da yapılacak Nevruz kutlamalarına davet edilirken, Demirtaş’ın “Ümit hanımın halayı çok beğenilmiş, birlikte halay çekelim” esprisine gülümseyerek yanıt verdi. Görüşmede, BDP’nin dillendirdiği “Demokratik Özerklik” ve Türkiye’nin sorunlarına çözüm projeleri konusunda bilgi alışverişi yapıldı. Edinilen bilgiye göre, TÜSİAD heyetinde yer alan Volkan Vural, Demokratik Toplum Kongresi’nin kamuoyuna yansıyan özerklik taslağına ilişkin tartışmalara dikkati çekerek, taslakla ilgili revizyona gidilip gidilmediğini sordu. Demirtaş da, özerkliğin bir hak olduğu ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartında yer aldığını belirterek “Bu zaten bir taslaktı, tartışıyoruz. Ama bu talebimiz yeni değil, sitemizde de yer alıyor” dedi.

‘Toplum tartışmalı’
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da, sorunların çözümü için en çok ihtiyaç duyulan iki şeyin diyalog ve ortak politikaların üretilmesi olduğunu belirterek, “Bu konuda çaba sarf etmek önemlidir ve TÜSİAD’ın bu girişimini diyalog açısından önemsiyoruz” dedi. Kışanak, seçim sürecinde çözüm önerilerine ilişkin bütün görüşlerini TÜSİAD’la paylaşacaklarını kaydetti.
Demokratik özerklik ve seçim barajı ile ilgili soruları da yanıtlayan Boyner “Yeni anayasaya yürüyeceğimiz bir dönemde, bütün kesimlerin parlamentoda temsil edilmesi gerekmektedir. Böyle bir dönemde toplumun bir kesiminin parlamento dışında bırakılması temsilde adaleti yaralar” diye konuştu. Özerklik ve iki dil konusunda da bireysel hak ve özgürlüklerin sonuna kadar genişletilmesi ve yeni anayasanın bu anlayışla yapılması gerektiğini de ifade eden Boyner “Bu talepler bir şekilde yer almalıdır, hiç değilse BDP’nin taslağında yer alacaktır. Ama toplum bir şekilde bu talepleri tartışmalıdır” dedi.