Siyaset ‘Tutarlı eleştirileri not edeceğiz’

‘Tutarlı eleştirileri not edeceğiz’

30.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Türkiye Raporu’na ilişkin, “Türkiye rapordaki tutarlı eleştirileri not edecektir, ama raporda yer alan haksız ve orantısız eleştirileri kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

‘Tutarlı eleştirileri not edeceğiz’

Kaymakcı, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye yönelik genişleme raporuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin rapordaki tutarlı ve makul eleştirileri dikkatle not edip reform çalışmalarında katkıda bulunan yapıcı unsurlar olarak kullanacağını kaydeden Kaymakcı, “Ancak raporda yer alan haksız ve orantısız eleştirileri ise kabul etmemiz mümkün değildir” dedi. Kaymakcı, raporun AB’nin kendi varoluşsal krizlerini yansıttığını belirterek, “Kurucu ideolojisinden uzaklaştığı izlenimi veren AB, kendi sorunlarından kaynaklanan ön yargıları nedeniyle ülkemize maalesef tarafsız yaklaşamamakta ve Türkiye’deki mevcut durumu doğru tespit edememektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Türkiye Avrupa’dır’

Kaymakcı, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin temelinin tam üyeliğe dayandığının altını çizerek, “Türkiye üyelik koşullarını yerine getirdiği zaman üye olabilmelidir. Raporda Türkiye’nin Avrupa değerlerinden uzaklaştığına dair tutarsız ve geçersiz bazı ifadeler var. Türkiye sapasağlam yerinde duruyor. Türkiye Avrupa’nın parçasıdır. Türkiye, Avrupa’dır” dedi. Raporda, terör örgütü PKK’nın AB’nin terör örgütleri listesinde yer aldığının ve FETÖ’nün, Türkiye tarafından terör örgütü olarak görüldüğünün vurgulanmasının önemine işaret eden Kaymakcı, şunları kaydetti: “Ancak metin genelinde FETÖ terör örgütünden sivil toplum örgütüymüş gibi ‘Gülen hareketi’ şeklinde bahsedilmesi kabul edilemez. Gülen hareketinin ne kadar sinsi ne kadar yıpratıcı ne kadar etik olmayan ne kadar terör ve darbeye varan eylemlerini bugün AB çok daha iyi görmeye başlamış durumda. Dolayısıyla AB Komisyonu’nun bu konuda daha cesur yazım gerçekleştirmesini bekliyorduk.” Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin meşru olduğunu belirten Kaymakcı, “Türkiye, AB pazarıyla bütünleşmiştir. Türkiye’nin AB üyeliği en yararlı üyelik olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaymakcı, vize serbestisinde 66 kriterin yerine getirildiğini belirterek, “Türkiye, müzakere süreci AB tarafından engellenen ve buna rağmen bu sürece sahip çıkan bir ülke. AB’nin, Türkiye ile müzakerelerde 23 No’lu Yargı ve Temel Haklar ile 24 No’lu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik fasıllarını açmamasının ise izahı yoktur. Ülkemiz 20-25 yıldır üye olmadığı halde bazı dengesizliklere rağmen, AB’yle Gümrük Birliği’ni uygulamaya devam etmektedir” dedi.