Siyaset Üç döneme dört formül

Üç döneme dört formül

25.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dershane tartışmalarının ardından, yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla başlatılan operasyonunda asıl hedefin “Başbakan Erdoğan’sız bir siyaset” yaratmak olduğunu düşünen Ak Parti’de, “üç dönem kriterinin kaldırılması” tartışılmaya başlandı. Kapalı kapılar ardında bu kriterin hangi yollarla kaldırılabileceği de araştırılıyor; dört formül üzerinde duruluyor

Üç döneme dört formül

Son yaşananlar kamuoyunda, “Ak Parti’de üç dönem kriteri kalkar mı?” tartışması başlatınca Milliyet, Ak Parti yönetiminin nabzını tuttu. Kulislerde, tamamen Başbakan’ın tavrına bağlı olan üç dönem kriterinin kaldırılmasının ancak üç yolla mümkün olduğu konuşuluyor. İhtimaller şöyle:
1- MKYK KARAR ALIR: Mevcut tüzüğün 153’üncü maddesi gereği Merkez Karar Yönetim Kurulu’nun (MKYK) süreleri değiştirme yetkisi var. MKYK, maddedeki 3 dönem sınırlamasını kaldırabilir.
2- KONGREDE DEĞİŞTİRİLİR: Ak Parti tüzük kongresini toplayarak Ak Parti tüzüğünün 132’nci maddesinde getirilen üç dönem kuralını kaldırabilir.
3- YSK’YA BAŞVURU: Bir Ak Partili, parti yönetimine başvurarak üç dönem şartına itiraz edebilir. Parti yönetiminden “içtüzüğümüze göre üç dönemden fazla siyaset yapamazsınız” yazısını alan kişi, konuyu Yüksek Seçim Kurulu’na götürür. Kararı YSK verir. YSK’nın kararları kesin olduğu için tartışılmaz.
4- ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDİLİR: Yine bir Ak Partili, üç dönem sınırlamasıyla ilgili önce idari mahkemeye, sonra Anayasa Mahkemesi’ne iptali için gidebilir.
ÖNDER YILMAZ Ankara

Haberin Devamı

Erdoğan asla vazgeçmez
Ak Parti kulislerinde, bu dört formülden ilk ikisinin doğrudan Başbakan’ın olur vermesiyle gerçekleşebileceğine dikkat çekiliyor.
YSK’ya başvuru ve yargı yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne götürme alternatifleri için de “Ya çılgın bir Ak Partili her şeyi göze alarak böyle bir girişimde bulunur” ya da “Ak Parti yönetimiyle danışıklı dövüş şeklindeki girişimde bulunulması halinde hayata geçirilebilir” yorumu yapılıyor.
Ak Parti yöneticileri ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üç dönem kriterinden asla geri adım atmayacağını düşünüyor. Üst düzey Ak Partili yöneticiler, “Ak Parti’nin gündeminde üç dönem kriterinin kaldırılması yok. Beyefendinin yıllar önce açıkladığı bu ilkeden geri adım atması da asla söz konusu değil” diyor.