Siyaset ‘Uç talep’ tepkisi

‘Uç talep’ tepkisi

11.11.2008 - 01:57 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu’nun, ‘Eşit Yurttaşlık Mitingi’nin ardından ‘Uç fikirlere itibar etmeyiz’ şeklindeki sözlerine tepki gösteren Aleviler, ‘Bu yaklaşım sürerse daha çok sokağa çıkarız’ dedi

‘Uç talep’ tepkisi

Alevi taleplerinin ilk kez dile getirildiği “Eşit Yurttaşlık Mitingi”nin ardından Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu’nun “Uç fikirlere itibar etmemiz söz konusu değil” sözleri tepki çekti.
Düzenleyenlerin Alevilikle ilgisi olmadığı iddiasıyla mitinge karşı çıkan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan da Alevilerin anayasal taleplerinin karşılanmaması halinde ilkbaharda milyonlarca kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenleyeceklerini açıkladı.

‘Avrupa ve ABD’nin planı’
Alevi kesimin önde gelen isimlerinden Doğan, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede Sıhhiye Meydanı’ndaki mitingin Alevi mitingi olmadığını öne sürdü ve “Avrupa ile ABD’nin Alevi ve Kürtleri birleştirme planıydı” iddiasında bulundu.
Miting için Adıyaman, Van ve Şanlıurfa’dan otobüs kaldırıldığını, Güneydoğuluların katılımına özel önem verildiğini öne süren Doğan, “Kürt meselesini destekleyen arkadaşlar olduğu için daha fazla kişiyi topladılar” dedi. Doğan, mitingi düzenleyenlerin Marksist kökenli olduğunu da öne sürerek, “Dinle imanla ilgili arkadaşlar değil” dedi.
Alevilerin gerçek taleplerinin, anayasal düzenleme, genel bütçeden din hizmetleri için pay almak, Alevi dedelerinin yetiştirilmesi için ödenek sağlanması ve cemevlerinin yapımı için devlet desteği olduğunu belirten Doğan, bu taleplerin karşılanmaması halinde kendilerinin de Ankara’da Sünni yurttaşların da desteğiyle büyük bir yürüyüş düzenleyeceğini açıkladı.
Doğan, “Hükümet anayasal haklar için direnirse milyonlarca insanı yürüteceğiz. Böyle bir mitingin 10 katı olur. Tarihin en büyük yürüyüşünü görecekler” diye konuştu.
Doğan’ın tavrına rağmen, mitinge Cem Vakfı’na bağlı dergâhlardan da katılım olduğunu iddia eden Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız da, Yazıcıoğlu’nun sözlerine, “Talepler atla deve değil ki. Cemevine katılım olursa cami cemaati mi azalacak?” diyerek tepki gösterdi.

‘Yazıcıoğlu şaşırtmadı’
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş de Yazıcıoğlu’nun açıklamasına şaşırmadıklarını ifade ederken, “Bu yaklaşım sürdürülürse Aleviler daha çok sokağa çıkacak” dedi.

Haberin Devamı

ALEVİ MİLLETVEKİLLERİ:
Bu hükümet Alevi açılımı yapamaz
Bazı Alevi milletvekilleri tepkilerini şöyle dile getirdi:
Ahmet Ersin (CHP İzmir): İktidar maalesef Alevileri sokağa çıkmaya zorluyor. AİHM kararları uygulanmıyor, cemevleri talepleri dikkate alınmadı. AKP’nin Alevi açılımı vardı, sonra sözlerine yerine getirmedi. Bu sorunlar tam ağır bir insan hakları ihlalleridir. Konuyu ilk İnsan Hakları Komisyonu toplantısı gündemine getireceğim.
Malik Ecder Özdemir (CHP Sivas): Bakanın yanıtı çok çirkin. Daha düşünmeden ‘bir bakalım’ deme nezaketini göstermeden derhal ‘uç talepler’ diye cevaplaması gerçekten cumhuriyetimizin, devletimizin geleceği açısından esef verici.
Kamer Genç (Tunceli Bağımsız): Diyanet’in kaldırılmasına katılmıyorum. Cemevlerinin ibadethane sayılması hepimizin istediği şey. Bu hükümet ise şeriatçıların tarikatların güdümünde hareket ediyor, Alevi açılımı yapamaz. Meşru zeminlerdeki talepleri ‘uç’lukla itham etmek, ancak sorumsuz bir kişinin işi olması lazım. ‘Uç’un ne anlama geldiğini bilmiyor herhalde. Zorunlu din dersi ise Anayasa’ya ve AİHM kararlarına zaten aykırı.