Siyaset Uğur Mumcu’ya özlem

Uğur Mumcu’ya özlem

25.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Evinin önünde uğradığı bombalı saldırıyla katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 25. yılında sevenleri tarafından özlem ve gözyaşlarıyla anıldı. Mumcu’nun katledildiği sokakta yoğun güvenlik önlemleri altında toplanan yüzlerce kişi, “şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok” sloganı attı. Vatandaşlar, ünlü sanatçı Selda Bağcan’ın canlı olarak seslendirdiği, “Uğurlar Olsun” türküsü ile Mumcu’ya olan özlemlerini dile getirdi.

Uğur Mumcu’ya özlem

Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’te evinin önünde uğradığı bombalı saldırıda katledilişinin 25. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı. Mumcu için ilk tören Yenimahalle Belediyesi tarafından Batıkent’teki Uğur Mumcu Anıtı’nda yapıldı. Daha sonra her yıl olduğu gibi bu yıl da Mumcu’nun sevenleri, dostları ve okurları evinin bulunduğu sokağa akın etti. Kar yağışına rağmen anmaya gelen yüzlerce kişi, tek tek üstleri aranarak sokağa alındı. Mumcu’nun evinin önündeki törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekilleri, CHP üyeleri, Ankara Cumhuriyet Okurları, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri katıldı.

‘Uğurlar olsun’

Kılıçdaroğlu ve Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, çocukları Özgür ve Özge Mumcu ile birlikte Mumcu’nun katledildiği yerdeki Faili Meçhuller Anıtı’na kırmızı karanfiller bıraktı; Mumcu anısına mumlar yakıldı. Anmada bu yıl sözlerini Şair Ali Çınar’ın yazdığı, “Uğurlar Olsun” türküsünü Selda Bağcan canlı olarak seslendirdi. Yüzlerce kişi ile birlikte türküler söyleyen Bağcan, daha sonra, “Keşke Uğur Mumcu ölmeseydi, aramızda olsaydı da bu türküleri yazmasaydık” ifadesini kullandı. Bağcan, anma programı öncesinde evine geldiği Mumcu’nun kırık kalemi ve gözlüklerinin de sergilendiği çalışma odasını ziyaret etti.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı adına törende konuşan oyuncu Şebnem Gürsoy, şunları kaydetti:

‘Bizi uyarmıştı’

Uğur Mumcu’ya özlem


“Bir Uğur Mumcu gitti, milyonlarca Uğur Mumcu geldi. Onun düşüncelerini, meslek ahlâkını, anti-emperyalist duruşunu ve yurt sevgisini sahiplenen milyonlarca yürekle yeniden doğdu. Mumcu cesur bir gazeteciydi. Aldığı tehditlere rağmen asla yılmadı. O bize yalnızca gerçekleri anlatmakla kalmadı, bizi bu günler için uyardı. Ortadoğu’da oynanan oyunlar için uyardı. Elimizden alınmaya çalışılan laiklik ve demokrasi için uyardı, yargı bağımsızlığı, yok edilmek istenen parlamenter sistem için bizi uyardı.”

Bu anmanın ardından sevenleri, Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki mezarı başında da Mumcu’yu andı.

Tüm yurtta anıldı

Haberin Devamı

Mumcu, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yazları kaldığı Tapu Kadastro Sitesindeki evinin önünde de anıldı. İzmit’te de Mumcu’nun adını taşıyan parkta bir tören düzenlendi. Anma törenine Mumcu’nun meslektaşları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Tören, vatandaşların Uğur Mumcu büstüne karanfil bırakmasının ardından sona erdi. Zonguldak’ta da Demokrasi Platformu tarafından Madenci Anıtı’nda düzenlenen anma programına yaklaşık 100 kişi katıldı. Mumcu’nun fotoğrafının bulunduğu çelengi taşıyan grup, Gazipaşa Caddesi’ni takiben valilik önüne kadar yürüdü.

Cem’e anma

Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem, ölümünün 11. yılında, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Anma törenine eşi Elçin Cem, oğlu Kerim Cem ile eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Cem’in yakınları ve partililer katıldı. Kaftancıoğlu, tören sonrası yaptığı açıklamada, İsmail Cem’in gelecek kuşaklara aktarılması gereken önemli bir değer olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “O, Türkiye’de demokratik siyasetin ve solun gelişmesine büyük katkıda bulundu. Keza yine dün Aydın Güven Gürkan’ın ölüm yıl dönümüydü. Gürkan da tıpkı İsmail Cem gibi Türkiye’de sosyal demokrasinin gelişmesi için mücadele etti. Onları bir gün değil her gün anmamız gerekiyor.”