Siyaset ‘Ulusalcılık’ terör dosyasına girdi

‘Ulusalcılık’ terör dosyasına girdi

29.03.2008 - 01:36 | Son Güncellenme:

Ergenekon operasyonuyla birlikte sık kullanılmaya başlanan ‘ulusalcılık’ akımının, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce brifingde ele alındığı ve Terörle Mücadele ve Harekât Dairesi’nin faaliyetleri altında değerlendirildiği öğrenildi

‘Ulusalcılık’ terör dosyasına girdi

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM), geçen yıl hazırladığı kurum brifinginde, son olarak Ergenekon operasyonuyla birlikte sık kullanılmaya başlanan “ulusalcılık” akımını, “aşırı sağ faaliyetler” kapsamında değerlendirdiği ortaya çıktı. Değerlendirmede, “Ulusalcıların kullandığı aşırı yaklaşımların amacını aştığını ve propaganda amaçlı önemli bazı gelişmeleri tetiklediği” belirtildi.
EGM’nin geçen eylülde hazırladığı kurumsal brifingde ilk kez “ulusalcılık” akımı çerçevesindeki gelişmelere yer verdiği ortaya çıktı. 22 Temmuz seçimlerinden sonra İçişleri Bakanlığı’na atanan Beşir Atalay’ın, göreve başlamasının ardından kendisine sunulmak üzere bir dosya halinde hazırlanan kurumsal brifingde ulusalcılık, Terörle Mücadele ve Harekât Dairesi Başkanlığı’nın faaliyetleri altında değerlendirildi.
Türkiye’deki sol, sağ ve dini motifli radikal İslami terör örgütlerini ve bu örgütlerin tehdit-risk durumunu takip eden EGM Terörle Mücadele ve Harekât Dairesi Başkanlığı, ulusalcılık akımını “aşırı sağ faaliyetler” başlığı altında ele aldı.
Brifingde, iki paragrafta yapılan değerlendirmede, “Ulusalcı kesimler, devlet egemenliğinin özellikle AB sürecindeki yasal değişiklikler ile zedelendiği ve ülkenin bağımsızlığını yitirdiği varsayımını temel almaktadır” denildi.

Haberin Devamı

‘Amacı aşan gelişme’
Brifing metninde, “Bu söylem etrafında geçmişte sol, sağ ve dinsel arka plana sahip gruplar söylem, propaganda ve eylem birliğine dayanan bir manevra alanı oluşturmakta, bu kapsamda 50’den fazla dernek ve vakıf, 100’den fazla internet sitesi ve medya organı faaliyet göstermektedir” ifadesi yer aldı.
İkinci paragrafta ise “Geniş kitleleri etkileme ve yönlendirme arayışındaki ulusalcı blok tarafından kullanılan söylem ve birtakım aşırı yaklaşımların, amacını aşan propaganda amaçlı bazı gelişmeleri tetiklediği görülmüştür” denildi.

‘Dini grupların tasnifi
Brifingde, Türkiye’deki dini grupların tasnifi ise “dini motifli terör örgütleri”, “radikal dini gruplar” ve “tarikatlar, dini akımlar ve diğer dinsel faaliyetler” biçiminde yapıldı. Dini motifli terör örgütleri, Hizbullah, İBDA-C, İslami Hareket Örgütü, Hilafet Devleti olarak belirtilirken, radikal dini gruplar için, “Radikal söylemlere sahip olmakla birlikte günümüzde silahlı eylemleri bulunmayan Yeryüzü, Yıldız, Vahdet gibi 20 civarında grup faaliyet göstermektedir” denildi.
Aynı bölümde, tarikatlar, dini akımlar ve diğer dinsel faaliyetler konusunda da, “Nakşibendilik, Kadirilik, Rufailik, Süleymancılık, Nurculuk, misyonerlik vb. şeklinde çok genel olarak ifade edilebilecek bir yapının ortaya çıktığı görülmektedir” denildi.