Siyaset Vatandaşı ikna etmek için ülkeyi karış karış gezdiler

Vatandaşı ikna etmek için ülkeyi karış karış gezdiler

16.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Referandum sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan 34 ilde düzenlenen programlara katılırken, Başbakan Yıldırım 51 ilde miting yaptı. CHP lideri Kılıçdaroğlu 40’tan fazla kente gitti, MHP Genel Başkanı Bahçeli ise 9 miting yaptı...

Vatandaşı ikna etmek için  ülkeyi karış karış gezdiler

Liderler, Türkiye’nin parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişini öngören anayasa değişikliğine yönelik referandum için yoğun bir kampanya dönemi geçirdi. Referandum için sahaya inen ilk isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Ak Parti’nin 25 Şubat’ta kampanya startını vermesinden 1 hafta önce programlarına başlayan Erdoğan, aradan geçen 2 aylık sürede, “toplu açılış törenleri” ya da “buluşma” adı verilen organizasyonlarla Ankara ve İstanbul dahil 34 ilde referanduma yönelik programlar gerçekleştirdi.
Erdoğan, referandum kampanyasına 17 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta toplu açılış töreniyle start verdi. Zaman zaman günde iki-üç ile giden Erdoğan, Kahramanmaraş’la başladığı referandum çalışmalarını dün İstanbul Tuzla, Kartal, Ümraniye ve Sarıyer ilçelerini ziyaretle tamamladı.
Kampanya sürecinde Erdoğan’ın sosyal medya hesapları da etkin olarak kullanıldı. Tüm konuşmaları, Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesi ve “Periscope” üzerinden canlı olarak yayınlandı. Erdoğan ayrıca, çok sayıda televizyon ve canlı radyo programına da katılarak vatandaşlara seslendi.
Rekor Yıldırım’da
Başbakan Binali Yıldırım ise 51 ilde mitingle rekor kırdı. Yıldırım miting maratonunu 26 Şubat’ta 15 Temmuz darbe girişiminin sembol ilçelerinden Kahramankazan’da başlattı. Bazı günler iki üç ilde halka hitap eden Yıldırım, seçim bölgesi İzmir’in ilçelerinde de pek çok kez vatandaşlara hitap etti. Yıldırım, her miting sonrası gittiği illeri parti otobüsündeki harita üzerinden işaretledi. Günde en az 12 saat mesai yapan Yıldırım’ın sesi, yoğun program dolayısıyla zaman zaman kısıldı. Yıldırım, Başbakanlık doktorlarınca hazırlanan karışımı içerek konuşmasını sürdürdü.

Bahçeli, 9 miting yaptı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, referandum sürecinde dokuz miting gerçekleştirdi. İlk mitingini 18 Mart’ta Elazığ’da yapan Bahçeli, ardından Bursa ve Kayseri’de vatandaşlara seslendi. 26 Mart’ta Erzurumlularla buluşan Bahçeli, ardından Sakarya ve Ordu’da miting düzenledi. Bahçeli, nisan ayı içinde de Afyonkarahisar’la başlayan miting serisini Antalya ile devam ettirdi. Bahçeli, son mitingini ise 9 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirdi. Bahçeli, MHP’nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in ölüm yıldönümü olan 4 Nisan’da da miting havasında bir anma töreni gerçekleştirdi. Bahçeli, mitingilerini tamamladıktan sonra medya çalışmalarına ağırlık vererek, seçmenlere ekranlardan seslendi.

Başkent’te noktayı koydu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün verdiği bilgiye göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kampanyası sürecinde 40’tan fazla ilde vatandaşlarla buluştu. Bingöl, ziyaret edilen illerde gün boyu çok sayıda etkinlik yapıldığını bildirdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu İstanbul’la başlayan kampanya çalışmalarını Ankara’da tamamladı.