Siyaset ‘Vize serbestisinde pozitif sinyaller var’

‘Vize serbestisinde pozitif sinyaller var’

29.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Brüksel’de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada vize serbestisinde olumlu sinyaller olduğunu ifade etti.

‘Vize serbestisinde pozitif sinyaller var’

Anlaşma kapsamındaki 72 kriterden çoğunun yerine getirildiğini belirten Avramopoulos, “Vize serbestisi konusuna pozitif sinyaller var. Türkiye ev ödevine bağlı. En hassas konular kaldı. Önerilen değişiklikler Türkiye’nin terörle mücedele kapasitesini azaltmak için değil. Yerine getirilmesi gereken 72 kriteri tamamlamaya çok yakınız. Türk yetkililer kriterleri en kısa sürede tamamlama konusunda kararlı” dedi. Türkiye’nin AB’nin stratejik partneri olarak kalmaya devam edeceğini vurgulayan Avramopoulos, “Türkiye’yi, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından ziyaret ettim. Terör saldırıları bizi şoke ettiği kadar Türk halkının da bir travma yaşamasına neden oldu” dedi. Avramopoulos, terörle mücadele konusunda AB ile Türkiye arasındaki iş birliğinin öneminin de altını çizdi.

Haberin Devamı

Öte yandan AB Komisyonu Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc, AB-Türkiye arasında havacılık ilişkilerinin önemli bir konu olduğuna dikkati çekerek, “Havacılık sektöründeki kapasitesiyle küresel bir lider haline gelen ülkenizle gurur duyabilirsiniz. Özellikle rekor sürede inşa ettiğiniz bu inanılmaz yeni havalimanıyla birlikte İstanbul havacılık alanında bölgesel bir merkez oldu” dedi. Türkiye ve AB arasında kapsayıcı havacılık anlaşması yapmak istediklerini belirten Bulc, bu konudaanlaşma sağlanmasının yıllık 5 milyar avroluk gelir sağlayacağını, bilet fiyatlarını yüzde 50 azalacağını ve 48 bin yeni istihdam ortaya çıkaracağını söyledi.

6 kriter kaldı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, BM Cenevre Ofisi’nde yaptığı açıklamada Türk vatandaşlarına vize serbestisine ilişkin, “Vize serbestisi esasen vatandaşlarımızın AB hukukundan kaynaklanan bir hakkıdır. Bu hakkı teslim almak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. Türkiye’nin AB ile yaşadığı süreçte 72 kriterden birçoğunu yerini getirdiğini vurgulayan Kıran, “6 kriter kaldı. Reform Eylem Grubumuzu topladık. 6 kriter için neler yapabiliriz, çalışıyoruz” dedi. l AA