Siyaset Yakınlarınızın ölümleri faili meçhul cinayet

Yakınlarınızın ölümleri faili meçhul cinayet

19.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çocuklarının şehit sayılması ve sorumluların yargılanmalarını talep eden ailelerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, “Biz komisyon kurulması konusunda elimizden geleni yaptık ancak hükümet engelliyor. Yakınlarınızın ölümleri aslında bir tür faili meçhul cinayettir” dedi.

Yakınlarınızın ölümleri faili meçhul cinayet

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yakınlarını kışlalarda şüpheli biçimde kaybedenlerin aileleriyle görüştü. Kılıçdaroğlu’na giden ailelerin, çocukların şehit sayılmasını, sorumluların yargılanmasını talep ederken, Kılıçdaroğlu’nun, “TBMM’de komisyon kurulması konusunda elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. Ancak hükümet engelliyor. Yakınlarınızın ölümleri aslında bir tür faili meçhul cinayettir” dediği belirtildi. CHP, şüpheli asker ölümlerine ilişkin İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon kurulması talebini yarın komisyona yeniden sunacak.

Yakınlarını kışlalarda şüpheli biçimde kaybeden yaklaşık bin aileyi temsilen 35 aile dün Ankara’ya geldi. İlk olarak TBMM’de CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ile bir basın toplantısı yapan aileler, burada gözyaşlarına engel olamadılar. Aygün, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulmasını istedikleri alt komisyon için başvuru yaptıklarını ancak henüz bu komisyonun kurulmadığını söyledi. Ölümü şüpheli olan yaklaşık bin kişinin olduğunu vurgulayan Aygün, ailelerin dört temel taleplerinin olduğunu ifade etti. Aygün, bu talepleri, “Adalet istiyorlar, öldürenlerin yargılanmasını istiyorlar; TBMM’de özel olarak bir komisyon kurulmasını istiyorlar; Bu olayların askeri yargıda değil, sivil yargıda ele alınmasını istiyorlar; aileler çocuklarının şehit olarak kabul edilmesini istiyorlar” biçiminde aktardı.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, 1,5 yılda kışlada ölen asker sayısının 166 olduğunu belirterek, bu durumun vicdanları yaraladığını söyledi. Bu olayların üzerinin örtüldüğü yönünde ciddi kuşkular olduğunu ifade eden Çam, askeri yargı tarafından bu olayların üzerine etkin şekilde gidilemediğini, bunların sivil yargıda görülmesi gerektiğini dile getirdi. Çam, “Bu ölümlerin üzerini örtmeye çalışmak bu cinayetlere ortak olmaktır” dedi.

Kılıçdaroğlu’na anlattılar
Aileler daha sonra Aygün ile birlikte CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na gitti. Burada yaklaşık bir saat süren bir görüşme yapan aileler, yaşadıklarını, çocuklarının şüpheli ölümlerini anlattı. Çocuklarının şehit sayılması ve sorumluların yargılanması talep edilirken, aileler, “Kayıtlara intihar olarak geçse de çoğu ölümden sonra elde edilen deliller cinayet kuşkularını güçlendiriyor. El swaplarında barut izi bulunmuyor. Kendisine zimmetlenen mermilerde eksiklik saptanmıyor ama kendi silahıyla intihar ettiği kayıtlar geçiyor” dedi. Kılıçdaroğlu’nun taleplerinin karşılanması gerektiğini vurguladığı öğrenilirken, “TBMM’de komisyon kurulması konusunda elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. Ancak hükümet engelliyor. Yakınlarınızın ölümleri aslında bir tür faili meçhul cinayettir. Bu konuda da TBMM’de bir araştırma önergesi verdik ancak bunu da reddettiler. Adaletin tesisi ve çözüm bulunması konusundaki tüm taleplerinizin yerine getirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Hiç merak etmeyin. Ancak diğer partilere de gidin, onlara da dertlerinizi anlatın. Bütün partilerin dolaşın. Çünkü bu konuda ortak bir adım atılması gerekiyor” dediği belirtildi.