Siyaset ‘Yanlış hesap Kudüs’ten döndü’

‘Yanlış hesap Kudüs’ten döndü’

23.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri 12 gündür süren 2018 bütçesi 305 oyla kabul edildi. Başbakan Yıldırım, oylamanın ardından yaptığı teşekkür konuşmasında BM’nin Kudüs tasarısını kabul etmesine değinerek “Yanlış hesap Kudüs’ten döndü” ifadelerini kullandı.

‘Yanlış hesap Kudüs’ten döndü’

TBMM Genel Kurulu’nda 12 gündür devam eden bütçe maratonu sona erdi ve 2018 bütçesi 124 hayır oyuna karşılık 305 evet oyuyla kabul edildi. Başbakan Binali Yıldırım, bütçenin kabulünün ardından yaptığı teşekkür konuşmasının başında BM Genel Kurulu’nda Kudüs tasarısının kabul edilmesine değindi. Yıldırım özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

“ABD yönetiminin Kudüs ile ilgili kararının yanlışlığıyla ilgili tasarı BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada ABD’nin bu kararı aleyhinde kabul edilmiş ve böylece 128 ülke hakkaniyetli bir duruş göstererek bu kararı kınamıştır. Adeta reddetmiştir. Beklenen olmuş, hak yerini bulmuştur. Yanlış hesap Kudüs’ten dönmüştür. Haksız ve insafsız karara karşı dünya ülkeleri neredeyse ittifak yaptı. Tehditlere rağmen ülkeler egemenlik haklarını tehditlere baskılara karşı korumuşlar ve bunların karşısında boyun eğmemişlerdir.

‘Ateş yankılandı’

Cumhurbaşkanımızın İstanbul zirvesiyle tutuşturduğu ateş tüm dünyada yankılandı ve dünya birden büyük olduğunu bu kez göstermiştir. BM’de aklıselimin galip gelmesi çözüm konusunda umutları yeşertmiştir. ABD’nin keyfi kararı insanlığın vicdanından geri dönmüştür. Hiçbir ülkenin kendi kararlarını dünyaya dayatma hakkı olmadığı ortaya çıkmıştır.” “Bütünlüğümüzü tehdit edenlerin emellerine ulaşmasına milletten aldığımız güç ve aldığımız tedbirlerle asla müsaade etmedik etmeyeceğiz” diyen Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından içeride ve dışarıda pek çok çevrenin Türkiye ekonomisinin çökeceğini iddia ettiğini anımsattı. Yıldırım şöyle konuştu:

Haberin Devamı

‘Yanlış hesap Kudüs’ten döndü’

‘Rekora gidiyoruz’

“FETÖ’cü hainlerin gerçekleştirdiği darbe girişiminin bertaraf edilmesinde sonra ekonomideki olumsuz algıyı yıkmak için harekete geçtik. Üstüne basa basa ‘Türkiye güçlü ülke ekonomimiz sağlam temeller üzerinde duruyor’ dedik. Aldığımız tedbirler attığımız adımlarla ne kadar sağlam ekonomiye sahip olduğumuzu cümle aleme gösterdik. 2017 ekonomide başarılara imza atılan yıl oldu. Ekonomik büyümemiz 3. çeyrekte rekora ulaştık. Son 6 yılın en yüksek büyüme oranına ulaştık. Büyümede en önde giden Çin ve Hindistan’ı sollayarak dünyada liste başına oturduk. 2017 tahmin ve hedeflerinin üzerinde yüzde 7’yi bile aşabilecek bir büyümeyle tamamlamayı hedefliyoruz. Yatırımlar artıyor ihracatta tüm zamanların rekoruna gidiyoruz. Yeni yılda yeni tedbir ve teşviklerle binlerce gencimize, kadınımıza vatandaşımıza iş aş kapısı açmaya devam edeceğiz. 2018’de nitelikli istihdam oluşturan büyümeyi sürdüreceğiz. Hazırlıklarını halen sürdürdüğümüz 2018’de yüce Meclis’e sunacağımız 11. kalkınma planımız da aynı düşüncelerle hazırlanmaktadır.

Haberin Devamı

Ülkemizi cumhuriyetin 100. yılına, Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetlerin ötesine taşıyacak vizyonu sürdürüyoruz, projeleri gerçekleştiriyoruz. Gelişmişlikte bir üst lige çıkaracak politikaları hayata geçiriyoruz. Sorumsuz beyan ve eylemlerle kaybedecek bir dakikamız bile yoktur.”

‘Eleştirmek kolay değil’

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ özetle şöyle konuştu:

TRUMP’A KIRMIZI KART: Kudüs başarısı Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin ve İslam ülkelerinin ortak başarısıdır. BM’de Trump’un aleyhine karar verildi. Trump’a ortak bir tavır kondu. Adeta kırmızı kart gösterildi.

GOL ATAMAZSINIZ: Bu konu üzerinde Ak Parti’yi eleştirmek kolay değil. Cumhurbaşkanını eleştirmek hiç kolay değil. Biz Filistin davasına gönülden bağlı ekibiz. Sözlerle değil davranışlarımızla ortaya koyduk. Buradan Cumhurbaşkanı’na gol atacağı düşünenler hata eder. Buradan gol atılamaz. Çünkü bizim irademiz tartışmasız millet tarafından kabul gören iradedir. İsrail’e ‘one minute’ diyen ‘insan öldürmei iyi bilirsiniz’ diyen insanlık dersi veren Cumhurbaşkanı’nı buradan vuramazsanız.

Haberin Devamı

MHP’den 7 tavsiye

MHP Grubu adına konuşan Emin Haluk Ayhan, şunları kaydetti: “MHP olarak seçim beyannamemizde yer alan ve ekonomide ivedilik arz eden 7 alanda reformların başlatılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bir tanesi katma değerli, yüksek teknolojili üretimin özendirilmesi. Yatırımları artıracağız. Adaletli bir vergi sistemi tesis edeceğiz. Kamuda harcama reformu yapılması, yoksullukla mücadelenin sağlanması gerekli.”

‘Emekçinin yanındayız’

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek görüşmelerde şunları söyledi:

VATANDAŞA YANSIDI: Son 15 yıllık döneminde Ak Parti döneminde ekonomi güçlü bir performans ortaya koydu. Türkiye cumhuriyet döneminde yüzde 4; Ak Parti döneminde yüzde 5 ortalama büyümüştür. Büyüme reeldir. Vatandaşlara yansımıştır.

Haberin Devamı

‘Yanlış hesap Kudüs’ten döndü’

ÜRETENDEN YANAYIZ: Hangi göstergeyi kullanırsanız kullanın OECD raporuna bakın; gelir dağılımını iyileştiren nadir ülkelerden birisiyiz. Bu bütçe kimden yanadır; milli gelirden ücretlilerin aldığı pay yüzde 26,2’den yüzde 32’ye çıkmıştır. Hükümet, emekçiden ve çalışanlardan yana net bir politik tavır koymuştur. Çalışandan üretenden yanayız.

ENFLASYON DÜŞECEK: Enflasyon iyileşmesi gereken diğer bir alandır. Enflasyonda en kötüsü geride kaldı aralıktan itibaren düşmeye başlayacaktır.

BÜTÇEDEN NOTLAR...

10 gün tatil önerisi gerginlik çıkardı

- Ak Parti’nin Genel Kurul’un çalışmasına 26 Aralık 2017-4 Ocak 2018’de ara vermesine yönelik grup önerisinin oylanması sırasında tartışma yaşandı. MHP, öneriyi desteklerken MHP Grup Başkanı Erhan Usta, “Taşeron yasasının Meclis’te görüşülüp yasa olarak çıkması lazım, KHK’yla çıkması doğru olmaz” dedi. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da “O zaman diğer partileri kapatın, gerçekten. Her şeyi kendiniz yapacaksanız bize ihtiyaç yok bu Meclis’te” tepkisini gösterdi.

Tek tek sayıldı

- Konuşmaların ardından grup önerisi oylandı ancak muhalefet, Genel Kurul salonunda Ak Partili vekil sayısının az olduğunu savundu. Muhalefet “sayı yok” diye bağırırken, Kahraman, “Çoğunluk var. Siz toplu olduğu için öyle görüyorsunuz” dedi. Bu sırada HDP’li Garo Paylan, oylamada olmayan Ak Partili vekillerin içeri girmemesi için “kapıları kapatın” dedi. Özel de Paylan’a destek vererek, “7 kişi girdi ilave” diye bağırdı.

- Tepkiler üzerine Kahraman, salonda bulunan Ak Partili vekillerin sayılmasını istedi. Muhalefet, sayım sürerken 12 Ak Partili vekilin salona girdiğini savundu. Kahraman, sayımın ardından “62-64 kabul etmeyen, 82-81 kabul eden. Kabul edilmiştir” diyerek Ak Parti önerisinin kabul edildiğini açıkladı.

- Yeni öneriye tepki gösteren HDP’li Sırrı Süreyya Önder, “Birdenbire imzalar atmalar, ‘tamam, kabul edilmiştir’ falan gibi üslupsuzlukla karşı karşıya kaldık. HDP olarak bunu saygısızlık addediyoruz ve reddediyoruz; böyle şeylerin enstrümanı değiliz. Meclis’in çalışmasından yanayız, bu taşeron meselesinin KHK oldubittisine getirilmesine şiddetle karşıyız” diye konuştu.

- Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, “Biz, CHP ile HDP’nin istemi doğrultusunda önümüzdeki hafta da çalışma kararının devam etmesi konusundaki irademizi beyan ettik. ‘Dört siyasi parti Danışma Kurulu önerisine imza attığı takdirde bu kararı değiştirebiliriz’ dedik. Anlaşılan o ki dört siyasi partiden de imza atan olmamış” ifadesini kullandı. Elitaş, oylamada kabul edilen Ak Parti grup önerisinin uygulanması gerektiğini söyledi.

- Partilerin karşılıklı görüş açıklamasının ardından Kahraman, “Lehteki reyler aleyhtekilerden daha fazla olduğu için öneri de kabul edildi. Ben müzakerelere devam ediyorum” diyerek tartışmalara noktayı koydu.

1 ton hamsi

- Ak Parti’nin İzmir milletvekilleri kuliste “boyoz” ikramında bulundu. Milletvekilleri akşam üzeri, yemek arasından önce ikram edilen boyoza büyük ilgi gösterdi. Ak Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş da “hamsi” ikramı yaptı. Meclis bahçesine kurulan büyük çadır altına hamsilerin kızartılması için özel mangallar yerleştirildi. Izgara olarak pişirilen hamsi, salata ve helva eşliğinde Meclis restoranında sunuldu. Dağıtılan hamsinin 1 tona yakın olduğu belirtildi. l ANKARA Milliyet