Siyaset Yargı paketi tatilden önce Meclis’e gelebilir

Yargı paketi tatilden önce Meclis’e gelebilir

07.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yargı reformu stratejisi kapsamında Meclis’e sunulmak üzere hazırlanan 1. yargı paketinde yer alan bazı suçlarla ilgili istinafta kesinleşen 5 yılın altındaki ceza kararlarına temyiz yolu açılmasına ilişkin düzenlemeden yaklaşık 30 bin kişinin etkileneceği bildirildi.

Yargı paketi tatilden önce Meclis’e gelebilir

Düzenlemenin pakette yer alıp almayacağına Erdoğan’la yapılacak son değerlendirmenin ardından karar verileceği ifade edilirken, bu nedenle yaz tatili öncesi Meclis’e sunulması planlanan hatta milletvekillerinin imzasına da açılan paketin yeni yasama yılına bırakılmasının sözkonusu olabileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Düşünce ve ifade özgürlüğü odaklı olduğu belirtilen 1. yargı paketine ilişkin taslakta, istifa ceza dairelerinin yetkilerinin genişletilmesinin yanı sıra, ifade özgürlüğüne ilişkin bazı suçlarla ilgili istinafta kesinleşen 5 yılın altındaki ceza kararlarına da temyiz yolu açılmasına yönelik hükümler yer alıyor. Taslağa göre, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanunu’nun, “temyiz” başlıklı 286. maddesine yeni bir fıkra eklenecek. Kapsama giren temyiz edilebilecek suçlar ise şöyle:

- Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit (madde 213),

- Suç işlemeye tahrik (madde 214), Suçu ve suçluyu övme (215),

- Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama (madde 216),

- Kanunlara uymamaya tahrik (madde 217), Cumhurbaşkanına hakaret (madde 299),

Haberin Devamı

- Devletin egemenlik alametlerini aşağılama (madde 300),

- Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, kurum ve organlarını aşağılama (madde 301),