Siyaset ‘Yarım porsiyon aydın’ eleştirisi!

‘Yarım porsiyon aydın’ eleştirisi!

26.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kitap okuma oranınındaki vahim tablonun Türkiye’ye yakışmadığını belirten Erdoğan, “İnternetteki bilgi kırıntılarıyla bilgiye vakıf olunamaz, âlim hiç olunamaz, yarım porsiyon aydın olunabilir” dedi...

‘Yarım porsiyon  aydın’ eleştirisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün CNR EXPO Yeşilköy’de gerçekleşen 4. CNR Uluslararası Kitap Fuarının resmi açılış töreninde konuştu. Erdoğan, özetle şunları söyledi:
“Gösterilen onca çabaya rağmen Türkiye’deki kitap okuma oranların arzu edilen seviyelere çıkarılamadı. Günde 3-5 saatini televizyona, çok daha fazlasını internete ayıran insanımızın kitap okumaya hasrettiği sürenin yılda 10 saati bulmaması bize asla yakışmayan bir tablodur. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen, bölgesinde ve küresel ölçekte iddiaları olan bir ülkenin kitap okuma oranının da buna uygun olması gerekir. Türkiye’nin, ekonomiyle birlikte kültür, sanat, kitap konusunda da dünyada ilk 10’a girmesinin şart olduğuna inanıyorum.”
‘Bilgiye ulaşmak kolay’
“İnternet ve iletişim teknolojileri hayatı ve bilgiye ulaşımı daha önce hiç olmadığı kadar kolaylaştırdı. Bugün evinizin veya ofisinizin konforundan dünyanın en büyük kütüphanelerine online olarak erişebiliyorsunuz. Akıllı telefonlarla, tabletlerle on binlerce kitabı, dergiyi, ansiklopediyi yanımızda taşıyabiliyoruz. Ancak burada şu gerçeğin giderek yaygınlaşan şu tehlikenin de farkına varmamız gerekiyor. Arama motorlarıyla, internetteki bilgi kırıntılarıyla, 140 karaktere sığdırılmış aforizmalarla gerçek bilgiye vakıf olunamaz, alim hiç olunamaz. Bu şekilde sadece malumatfuruş (bilgiçlik taslayan) olunabilir, yarım porsiyon aydın olunabilir, başka bir şey olunamaz.”
‘Hikâyemizi yazmıyoruz’
“Bu yılki kitap fuarının temasının 15 Temmuz olarak belirlenmesini son derece anlamlı ve kıymetli buluyorum. Fuarın 15 Temmuz ihanetinin anlaşılmasına, farklı yönlerinin değerlendirilmesine, milletimizin ortaya koyduğu destansı direnişin hak ettiği değeri görmesine vesile olacağına inanıyorum. Şu gerçeği üzüntüyle ifade etmek isterim ki, bizler kendi tarihimizi kaydetmek, hikayelerimizi kendi kelimelerimizle anlatmak, bunları insanlığa ve gelecek nesillere aktarmak konusunda ne yazık ki çok başarılı değiliz. Kendi tarihimizi inceleyen eserlerin önemli bir kısmının oryantalist bir bakış açısıyla ele alınması da ayrı bir sorunumuzdur.
Önyargılarla, tahrifatla, saplantılarla dolu bu çalışmalar bırakın açıklamayı, tarihi hakikatler ile aramıza büyük bir perde çekiyor. Biz kendi tarihimizi yazmayınca, bizim edebiyat camiamız bu konuları eserlerinde işlemeyince maalesef başkalarına esir oluyoruz. Bu ülke on yıllar boyunca ‘Gece Yarısı Ekspresi’ gibi üçüncü sınıf kara propaganda filmlerinin lekesini temizlemekle uğraşmıştır. Emin olun bu mücadele farklı bir şekilde bugün de devam ediyor. Ülkemize yönelik bu tavrın en çarpıcı örneklerinden biri de kuşkusuz 15 Temmuz darbe girişimidir.”

‘16 Nisan’da diriliş var’ sloganları

‘Yarım porsiyon  aydın’ eleştirisi


Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması sırasında Körfez ülkelerini ziyaretinde kadın erkek herkesin “Diriliş” dizisini anlata anlata bitiremediğini ifade ederek, “Demek ki yapınca oluyor” dedi. Erdoğan’a salonda bulunan kalabalık, “16 Nisan’da diriliş var” sloganıyla karşılık verdi. Erdoğan bunun üzerine, “İnşallah. Eyvallah size güveniyorum gençler” dedi. Konuşmaların ardından Türkiye Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, Erdoğan’a Necip Fazıl Kısakürek’in eserlerini hediye etti. Erdoğan da fuarın onur konuğu Hasan Aycın’a bir plaket sundu. 4. CNR Uluslararası Kitap Fuarı’nın resmi açılışı kurdela kesimiyle yapıldı. Ttörende Erdoğan’a; Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, milletvekili Yalçın Akdoğan ve CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem de eşlik etti.

Külliye’de 24 saat açık kütüphane
“Bilgi, ilim, hikmet ve idrak için fikir çilesi çekmek gerekir. Gün bitmeden değerini yitiren değil, zamana meydan okuyan, asırlar boyu ayakta kalan eserler bırakmak için zahmet de emek de şarttır. Ecdadımız böyle yapmıştır. Bugün dünyada söz sahibi ülkeler, böyle yapmaktadır. Bizim de kitapla, kalemle, kütüphanelerle, kitap fuarlarıyla münasebetlerimizi tekrar düzenlememiz, eksiklerimizi tamamlamamız şarttır. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, bu anlayışla inşa edildi. Külliye alanının güney tarafında Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ile çok amaçlı sergi salonunun inşasına başladık. Matbu ve elektronik yayınların bulunacağı bu kütüphanede hedefimiz 5 milyon cilt basılı kitabı, milletimizin hizmetine 24 saat sunmaktır. Tüm vatandaşlarımız kitaplarla haşır neşir olmanın, okumanın, tefekkür etmenin tadına varacaktır.”