Siyaset Yeni anayasada ‘CHP’ krizi

Yeni anayasada ‘CHP’ krizi

12.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li 3 üyenin kendi içlerinde uzlaşamamaları yeni anayasa çalışmalarını tıkadı. CHP’li üyeler Batum, Kart ve Türmen arasında çıkan tartışma nedeniyle toplantı ertelendi

Yeni anayasada ‘CHP’ krizi

Anayasayı yeniden yazmak üzere toplanan Meclis Uzlaşma Komisyonu, dün sert tartışmalara sahne oldu. Komisyonda, CHP krizi yaşandı. Komisyonun CHP’li üyeleri Süheyl Batum ile Atilla Kart ve Rıza Türmen arasındaki tartışma çalışmaya ara verilmesine neden oldu. Ak Parti ve BDP’li üyeler CHP’liler arasındaki tartışmaya tepki göstererek, “CHP’lilerin kendi aralarındaki tartışmadan dolayı yeni anayasayı yazamıyoruz” eleştirisinde bulundu.
Komisyon, dün, “Vatandaşlık” maddesini tartışmak için bir araya geldi. Toplantıya başkanlık yapan CHP İzmir Milletvekili Türmen, “Vatandaşlık maddesine geçmeden önce geçen hafta ‘Yasama Dokunulmazlığı ve Sorumsuzluğu’ maddesini görüştük. Söylenecek bir şey yoksa ‘vatandaşlık’ maddesini görüşmeye başlayalım” diyerek çalışmayı başlattı.
Bunun üzerine geçen toplantıya katılmayan CHP’li Batum, 4 partinin üzerinde uzlaştığı, ikinci fıkra olan, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclisin gizli oyla vereceği bir izin kararı olmadıkça yakalanamaz, gözaltına alınamaz, tutuklanamaz, sorgulanamaz ve yargılanamaz. Şu kadar ki tutuklama izni üye tam sayısının çoğunluğunun gizli oyuyla verilir. Meclis izin kararında bu yetkilerden bazılarını geçici veya sürekli olarak vermeyebilir. Meclis’in izin kararı, isnat olunan suçla sınırlıdır. Kasten öldürmeye ilişkin suçüstü hali dokunulmazlık kapsamı dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam durumu hemen Meclis’e bildirir” düzenlemesine katılmadığını açıkladı.

‘Kabul edilmeyecek maddeler’
Batum, “İkinci fıkrayı nasıl düzenlemişsiniz? Ben kabul etmiyorum” dedi. Milletvekillerinin kesinlikle tutuklanmaması gerektiğini, CHP olarak bunu kabul etmeyeceklerini söyleyen Batum, Kart ve Türmen’i CHP’nin kabul etmeyeceği maddelere onay vermekle suçladı. Bunun üzerine CHP Konya Milletvekili Kart ise, “Dokunulmazlık ile ilgili müzakere daha bitmedi. Biz tutuklama yetkisini Meclis’e vermiyoruz, izin verilmesi sözkonusu” dedi.
Türmen ve Kart’ın madde üzerine uzlaşma sağlandığını belirtmesi üzerine Batum, “Genel Başkan’ın, yazılı bir kararı olmazsa kabul etmem” eleştirisinde bulundu. Batum, toplantı salonunu terk etti. Bunun üzerine Ak Parti ve BDP’li üyeler tepki gösterdi.
BDP’li Bengi Yıldız, “Karşımızdaki partiyle bile böyle bir sertlikle müzakere yürütmüyoruz. Olacak şey mi bu?” ifadesini kullandı. Ak Partili Mustafa Şentop ise “Burası CHP temsilcilerinin kendi arasında tartışacağı masa değil. Sizin iç tartışmalarınızı dinlemek zorunda değiliz. Bu şekilde yürütülemez” diye itiraz etti.
Bunun üzerine Ak Parti, BDP ve MHP’nin önerisiyle bugün Çiçek başkanlığında usul tartışması yapılması önerisi kabul edildi.
Komisyon bugün 14.00’te Çiçek başkanlığında “usul tartışması” yapmak için yeniden bir araya gelecek.

Haberin Devamı

‘Komisyona engel değil’
Kart, gazetecilere yaptığı açıklamada ise Batum ile yaşadıkları tartışmaya ilişkin olarak şunları kaydetti: “Bu konu Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını kilitleyen, aksatan, ihlal eden bir konu değil. Bizim kendi bünyemizdeki bir konudur. Buradan hareketle komisyonunun çalışmalarının zafiyete uğradığı ya da aksadığı yönünde değerlendirme yapmak doğru değildir.” Batum’un tepki gösterdiği maddede müzakarenin bitmediğini ifade eden Kart, “tutuklama yetkisinin Meclis’e verilmesi” diye bir şeyin değil, Meclis’in tutuklama izni vermesinin söz konusu olduğunu söyledi.

‘Biz kapris çekemeyiz’
Ak Partili Mustafa Şentop, komisyon toplantısında, CHP’li üyeler Kart ile Batum’un tartışmasına ilişkin, “CHP, Süheyl Batum üzerinden bu komisyonun çalışmalarını sabote etmek, komisyonu çalıştırtmamak istiyor. Biz CHP’nin kaprislerini çekmek zorunda değiliz” dedi. Batum’un kendi bulunmadığı toplantılardaki hususları tekrar görüşmeye açtığını belirten Şentop, “(CHP’nin görüşü bu değildir, CHP’nin görüşü bu olamaz) diyor. İyi de o arkadaşlar başka partiden mi yani? Sizi temsil etmiyor mu? Genel Başkan’dan yazılı bir belge olmadığı takdirde CHP’nin görüşü yoksa o zaman biz burada sizinle ne konuşuyoruz” dedi.