Siyaset Yeni anayasada ipler kopabilir

Yeni anayasada ipler kopabilir

07.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bugün toplanacak olan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda taktik savaşları yaşanması bekleniyor. Toplantıda ya ‘Tamam’ ya ‘Devam’ kararı çıkacak.

Yeni anayasada ipler kopabilir

TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında geçen hafta 6,5 saat süreyle toplanan, ancak yeni anayasa çalışmalarının akıbetinin ne olacağına ilişkin karar alamayan Uzlaşma Komisyonu, bugün saat 17.00’de yeniden toplanarak “tamam” ya da “devam” kararı alacak.
Yeni anayasa çalışmalarının kaderini belirleyecek kararı almak için bugün toplanacak olan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nunda iktidar ve muhalefet partileri, koz olarak 2011’de yola çıkılırken çalışma yol haritasının belirlendiği protokolü kullanacak. Muhalefet partileri, protokolde yazım aşaması olarak gösterilen 2. aşamanın temmuzda sonuçlandırılmasını, ardından kamuyouna sunma olan 3. aşamaya geçilmesini isteyecek. Ak Parti ise protokolün 11. maddesine göre ortaya bir metin konulamaması halinde yazım aşaması olan 2. aşama tamamlanamadığı için bir sonraki aşamaya geçilemeyeceğini ve komisyonun kendiliğinden feshedilmiş sayılacağını savunacak.
CHP ve MHP: Bahane arıyorlar
CHP ve MHP ise Ak Parti’nin masadan kalkmak için bahane arayışı içinde olduklarını savundular. Ak Parti’nin protokolü kendisine göre yorumlayarak masadan kalkmanın gerekçesini oluşturmak istediğini savunan CHP ve MHP’li üyeler, “Ak Parti masadan kalkan olmamak için, bu kararı protokolü kullanarak komisyon kararı şekline dönüştürmek istiyor. Bu oyuna gelmeyiz” görüşünü dile getirdi.
CHP’li komisyon üyeleri Atilla Kart ve Rıza Türmen düzenledikleri basın toplantısında, “Protokol uyarınca bu komisyon kendi kendini feshedemez” dedi. MHP’li üye Faruk Bal ise MHP’nin yeni anayasa çalışmalarının sonuna kadar içinde olacağını belirtti.