Siyaset Yeni anayasada OHAL 2 aya indi

Yeni anayasada OHAL 2 aya indi

22.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, olağanüstü hal ilan edilmesi fıkrasında mutabakat sağladı. Mevcut Anayasa’da 6 ayı geçmeyen olağanüstü hal süresi 2 aya indirildi

Yeni anayasada OHAL 2 aya indi

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen başkanlığında toplanan Anayasa Yazım Komisyonu, ”Olağanüstü Yönetim Usulleri” başlıklı maddeyi görüştü. Toplantıda, hangi durumlarda olağanüstü hal ilan edileceğine yönelik fıkrada mutabakat sağlandı.
Mevcut anayasada 6 ayı geçmeyen olağanüstü hal süresi 2 aya indirildi. Anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması da olağanüstü hal ilanı kapsamına alındı.
Buna göre, tabii ya da insan kaynaklı afet; tehlikeli salgın hastalıklar; ağır ekonomik bunalım; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde Bakanlar Kurulu olağanüstü hal ilan edebilecek.

Sıkıyönetim tartışması
Savaş ve seferberlikle ilgili fıkrada ise uzlaşma sağlanamayarak, her parti kendi önerisini getirdi. BDP, savaş ya da savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde Bakanlar Kurulu’nun talebiyle; Ak Parti ise Başkan’ın talebiyle TBMM’nin seferberlik ve savaş haline karar verebilmesini önerdi.
CHP önerisi ise “Savaş hali, seferberlik, yakın bir saldırı tehdidi, olağanüstü hal ilanını gerektiren hallerden daha vahim şiddet hareketlerinin yaygınlaşması nedenlerinden birine dayanarak Bakanlar Kurulu sıkıyönetim ilan edebilir” şeklinde oldu.
MHP ise savaş hali dışında ülkenin ve milletin bölünmezliğinin tahlikeye girdiği halleri de sıkıyönetim gerekçesi saydı.