Siyaset Yeni başkan İmamoğlu

Yeni başkan İmamoğlu

18.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Millet İttifakı adayı CHP’li Ekrem İmamoğlu, yapılan itirazlar ve yeniden sayımlar nedeniyle 17 gün sonra mazbatasına kavuştu. 13 bin 729 oy farkla seçimi kazanan İmamoğlu, görevi AK Partili Mevlüt Uysal’dan devraldı

Yeni başkan İmamoğlu

ÇİĞDEM YILMAZ, ELİF ALTIN, GÜLDEN ÇOKTAN, CİHAT ASLAN - İstanbul

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, seçimden 17 gün sonra mazbatasına kavuşarak görevi devraldı. İstanbul İl Seçim Kurulu, Ekrem İmamoğlu’nun 13 bin 729 oy farkla İstanbul’un yeni belediye başkanı olduğunu ilan etti. İmamoğlu da eşi Dilek İmamoğlu’yla birlikte geldiği Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde alkışlar eşliğinde mazbatasını aldı. İmamoğlu daha sonra Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne giderek görevi Mevlüt Uysal’dan devraldı.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından gözlerin çevrildiği İstanbul’da, günler süren itiraz sürecinin ardından Maltepe ilçesindemi sayım önceki gece sonuçlandırıldı. İl Seçim Kurulu, tutanak birleştirme işlemini tamamlayarak, belediye başkanlığı seçim sonuçlarını tutanak altına aldı. Kurul’un ‘Birleştirme Tutanağı’na göre Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765 oy alırken, Binali Yıldırım 4 milyon 156 bin 36 oy aldı. Aradaki oy farkı, 13 bin 729 olarak tutanağa yansıdı.

Haberin Devamı

Yeni başkan İmamoğlu
Adliyeye akın ettiler

Tutanakla birlikte İl Seçim Kurulu, mazbatayı takdim etmek için Ekrem İmamoğlu’nu adliyeye davet etti. Haberin CHP İl yöneticileri ve CHP’li vekillerce duyurulmasının ardından adliye kısa sürede geniş bir kalabalığın akınına uğradı. Adliye önündeki trafik kilitlenirken, adliyenin avlusu ve katlar da hıncahınç doldu. İmamoğlu, trafik nedeniyle gecikmeli ulaştığı adliye önünde, aracından da yoğun sevgi gösterileri nedeniyle güçlükle çıkabildi. Adalet Sarayı’na vatandaşlar tarafından kullanılan C kapısından giren İmamoğlu, burada partililer tarafından tezahürat ve alkışlarla karşılandı. İmamoğlu, izdiham nedeniyle İl Seçim Kurulu’nun bulunduğu kata merdivenlerle çıkarken güçlük yaşadı. Kurul’un önünde bekleyen özel güvenlik görevlileri İmamoğlu’na refakat eden parti yetkililerinin üzerini aramak isteyince kısa süreli bir arbede yaşandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca arbede esnasında kırılan cam nedeniyle bacağından yaralandı. Arbedenin ardından İl Seçim Kurulu’na sadece Ekrem İmamoğlu, eşi, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu alındı.

Haberin Devamı

İl Seçim Kurulu yetkililerinden mazbatasını alan İmamoğlu, adliyenin C kapısı önünde oluşan izdiham nedeniyle otopark çıkışını kullanarak adliyeden ayrıldı. Adliyede mazbata süreci yaşanırken, aynı saatlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde de devir teslim için hazırlıklar tamamlandı.

‘Onur duyuyorum’

İmamoğlu’nu Saraçhane’de CHP’nin eski ve yeni belediye meclis üyeleri karşıladı. Burada toplanan kalabalık “En büyük başkan bizim başkan” sloganı attı. Görevi devralmadan önce kısa bir açıklama yapan İmamoğlu, “Mazbatamızı teslim aldık çok onur ve gurur duyuyorum” dedi. İmamoğlu, İstanbullulara teşekkür konuşmasını hafta sonu Saraçhane Meydanı’nda yapacağını kaydetti.

‘Yol arkadaşınız olmaya geldim’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, devir teslim töreninin ardından İBB binasının önünde vatandaşlara seslendi. Seçim otobüsü üzerinden eşi Dilek İmamoğlu, CHP İl Başkanı Canan Kaftacıoğlu, İYİ Parti İl Başkanı Buğra Kavuncu ile birlikte binlerce vatandaşa hitap eden İmamoğlu, “Bu hafta sonu bir buluşma yapacağız. Herkes bir komşusunu alıp gelecek. Ayrımcılık yok. Çoluk çocuk herkesi Saraçhane’ye bekliyoruz” ifadelerini kullandı. İmamoğlu şöyle devam etti:

Haberin Devamı

İBB HALKA AÇILMIŞTIR: Bugün mazbatamızı, İstanbul İl Seçim Kurulu’ndan teslim aldık. Çok mutluyum. Hiç kimsenin birbirinden farkı olmaksızın, hiç kimsenin birbirinden üstünlüğü olmaksızın tüm hemşehrilerim adına görevi devralmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu kentin ihtiyaçlarını biliyoruz. Bu şehirde yaşayan herkesin taleplerini biliyoruz. Hemen hizmet etmeye başlayacağız. İBB’nin tüm alanları şeffaf bir şekilde halkına, insanına bugün itibariyle açılmıştır, açılacaktır. Bu şehrin yönetimini yürüten bu güzel kentin belediyesinin koridorları, makamları, bu belediyede çalışan herkes, bir kişiye, bir gruba, bir partiye hizmete değil, 16 milyon insanına hizmet etmeye bugün itibariyle başlamıştır. Devam eden süreçler var bunun farkındayız. İnsanlarımızın huzuru ve mutluluğu için bir an önce süreçlerle ilgili net ifadeleri ilgili elbette ki yetkililerden bekliyoruz. Bizim kafamız, zihnimiz, vicdanımız çok net. Bu şehirde belediyenin kurulduğu ilk tarihten bugüne emeği geçen, katkı sunan, kim varsa minnet ve şükran duygularımızı belirtmek istiyorum. Sıra bundan sonra bizde. Aynı titizlikle, binlerce yıllık tarihe ve maneviyata, şehrin doğasına saygıyla yol yürüyeceğimizi duyuruyor ve söz veriyorum. Allah bizi mahcup etmesin.

Haberin Devamı

Yeni başkan İmamoğlu

ASLA VAZGEÇMEDİK: Bu güzel şehrin çocukları, gençleri, bebekleri, kadınları, yaşayanları… Hangi mezhepten, ırktan, inançtan olursa olsun. İyi ki varsınız. Bu şehre, bu güzel insanlara barış, sevgi, saygıyı getiriyoruz. Bu şehrin yaşayanlarını selamlıyorum. Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i selamlıyorum. Sünnilerini, Alevilerini, Hristiyanlarını, Yahudilerini selamlıyorum. Hoş geldin İstanbul. Haktan, hukuktan ve adaletten asla vazgeçmedik. Bu şehrin vicdanından, ahlak duygularından, adalet duygusundan asla vazgeçmedik. Demokrasiden vazgeçmedik. Bu şehrin ve ülkenin kurucu değerlerinden vazgeçmedik. Cumhuriyet’ten vazgeçmedik. Bu millete olan inancımızdan vazgeçmedik. Mustafa Kemal Atatürk’ten vazgeçmedik. Allah’ıma şükrediyorum. Bana dünyanın en güzel şehrini, insanlarıyla beraber yönetme hakkını tanıdı. Ben, kendimi bu şehrin bebeklerine, gençlerine, kadınlarına, insanlarına adayacağım. Birbirimize gülümseyip, selam vereceğiz. Artık kıyıda köşede kalanı, kaymak tabakası, varoşu yok. Bu şehrin nimetlerini ganimet yapmak yok. Nimetleri, güzellikleri paylaşmak var. Bu şehrin mazlumu, ezilmişi olmayacak. Görevim süresince kimsenin hakkını yemedim, kimsenin de hakkını yemeyeceğim.

ESAS OLAN HİZMET: Esas olan bu millete ve dünyaya hizmet. Biz, kişilere, gruplara hizmet etmeyi reddediyoruz. Ben, herkese hizmet edeceğim. Tüm insanlara, her partiye oy verenlere hizmet edeceğim. CHP’liye, İYİ Partili’ye, AK Partili’ye, MHP’liye, HDP’liye, Saadet Partili’ye hizmet edeceğim. Hiçbir insanımı, hemşehrimi birbirinden ayırt etmeyeceğim. Bu şehrin çocukları, benim çocuklarım. Çocuklarımın sadece birisi burada, ikisi gelemedi. Çocuklarımın huzurunda söz veriyorum. Bu şehrin çocukları benim çocuklarım. Bu şehrin gençleri benim gençlerim, ben onların Ekrem ağabeyi, arkadaşı olmaya geliyorum. Bu şehrin kadınlarına, hepinizin huzurunda söz veriyorum. Bu şehir, kadın dostu bir şehir olacak. Emeğiyle, hayata katılmasıyla kadın dostu bir şehir olacak.

AYAĞIM TÖKEZLERSE ELİMDEN TUTUP KALDIRACAK MISINIZ?: Ben, bu şehrin her insanın yol arkadaşlığına talibim. Benim elim, sizin elinizde olacak. Ben, bir gün olabilir, hata yapabilirim. Eksiğim olabilir, tabiri caizse ayağım tökezleyip düşebilirim. Benim elimden tutup, beni 16 milyon insan olarak ayağa kaldırmaya var mısınız? İşte ben sizin yol arkadaşınız olmaya geldim. Bu süreçte, 17 günde, özellikle sürecin sağduyulu bir şekilde teminat altında olması için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Özellikle o çuvalların başında bekleyen demokrasi nöbetçilerine teşekkür ediyorum. Genel Başkanvekillerime, milletvekillerime teşekkür ediyorum. Beni bu şekilde sizlerle buluşturan partime, CHP’ye teşekkür ediyorum. Yanımda sımsıkı duran Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’na da çok teşekkür ediyorum. Bizden desteğini esirgemeyen, yanımda dimdik duran İYİ Parti’ye ve çok kıymetli Genel Başkanı Meral Akşener’e çok teşekkür ediyorum. CHP ve İYİ Parti’nin İstanbul İl Başkanları Canan Hanım ve Buğra Bey’e teşekkür ediyorum. İstanbul Gönüllüleri’ne ve adını sayamadığım tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum.

‘16 milyonluk emanet’

Ekrem İmamoğlu, makam odasına geçerek, başkanlık mührünü ve koltuğunu Mevlüt Uysal’dan devraldı. İmamoğlu, Uysal’a çiçek sunarken Uysal da, “İstanbul halkının verdiği emaneti taşımakla yükümlüyüz. Süreci hep beraber takip ettik. Şu anda İl seçim kurulu mazbatayı Ekrem Bey’e verdi. Biz de emaneti seçim hukuku gereği Ekrem beye devrediyoruz. Nihayetinde emanetini biz taşıdık ve hayırlı olsun diyoruz kendisine” dedi.

Yeni başkan İmamoğlu

İmamoğlu da, “Teşekkür ederim. 16 milyonluk emanettir Bu emanet bizim için çok kutsaldır. Hizmetleriniz için teşekkürler. İstanbul ve Türkiye için hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.