Siyaset ‘Yeni bir seçim düşünülebilir’

‘Yeni bir seçim düşünülebilir’

10.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP lideri Devlet Bahçeli, İstanbul seçim sonuçlarına yönelik tartışmalara ilişkin “Toplumsal kargaşa yerine sandığa bir kez daha gidip Türkiye’yi huzurlu kılmak daha akılcıdır” dedi

‘Yeni bir seçim düşünülebilir’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul seçim sonuçlarına yönelik tartışmalara ilişkin “Seçim yenileme demokrasinin bir gereğidir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bahçeli, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a, beraberindeki parti yöneticileriyle birlikte “hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu. Görüşmenin ardından çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, bir gazetecinin, AK Parti’nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi yönündeki talebini nasıl yorumladığını sorması üzerine, “Bu itirazlar, demokratik bir haktır, yapılması gerekir ve itirazları da en kısa zamanda değerlendirmek suretiyle Türkiye’yi normalleştirmekte yarar vardır” diye konuştu.

Bahçeli, “Şu an için bazı yerlerde itirazlar cevap bulmakla, mazbatalar alınmakla beraber, özellikle Türk siyasi, ekonomik, sosyal hayatında önemli yeri olan, uluslararası gözlemcilerin yakından takip ettiği İstanbul’da ise bir kargaşa yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı. Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

‘Gocunmaya gerek yok’

“Seçimlerin hemen arkasından 29 bin oy farkı olduğu ortaya konmuştur. Bu 29 bin oy farkını değiştirebilecek itirazlar üzerinde çalışmalar başlatılmıştır. O günden bugüne kadar da önemli değişiklikler kendini göstermiştir. Bu tabiidir ama şimdi böyle bir sürecin içindeyken işi kargaşaya, aceleciliğe, karşılıklı istikrarı bozucu davranışlara, seçim sonrasında mazbatayı kim alırsa alsın İstanbul’u tartıştırabilecek bir zemine Türkiye’yi sürüklemek doğru değildir. O sebepten itirazların sonucu alınmalıdır. Karar ne ise Yüksek Seçim Kurulu bunu vermelidir. Demokrasi içerisinde eğer seçim sonuçları toplum vicdanında huzur bulmayacak bir anlayış içerisinde sonuçlanmışsa, o vicdanı huzurlu kılabilecek yeni bir seçim de düşünülebilir. Bunun süresi 60 gündür. 60 günden sonraki ilk pazar günü seçim yapılabilir. Bundan gocunmaya gerek yok. Mademki her konuda iddialısınız, seçimin yenilenmesi sırasında da bu iddianızı taşıyabilecek çabalar içerisinde olabilirsiniz ama şu an için Yüksek Seçim Kurulu’na yapılmış olan itirazları takip etmeliyiz.”

‘Tilkilik yapıyorsunuz’

Fox TV muhabirinin, “AK Parti’nin talebi, İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi. Yanlış anlamadıysak sizin söylediğiniz erken genel seçim sanırım” demesi üzerine Bahçeli, “Siz Fox olarak hiçbir şeyi doğru anlamıyorsunuz. Sizin sorunuza da cevap vermek istemiyorum. Usandırdınız artık. Tabii ki İstanbul’u kastediyoruz, Türkiye’yi kastetmiyoruz, ama siz Fox olarak bir tilkilik yapıyorsunuz kendinize göre, karıştırıyorsunuz ortalığı” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Başka bir gazetecinin, “Açıklamalarınız, İstanbul’da seçimin tüm ilçelerle beraber yenilenmesi anlamına mı geliyor?” sorusuna Bahçeli, “Seçim yenileme demokrasinin bir gereğidir. Toplumsal kargaşa yerine sandığa bir kez daha gidip Türkiye’yi huzurlu kılmak daha akılcıdır” karşılığını verdi.

‘Benim belediye başkanım’ diyemem

Bahçeli, Mansur Yavaş’ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasını almasına ilişkin bir soru üzerine de, “Mazbatayı almıştır. Sayısal yönden mazbatayı hak etmiştir, ancak toplumsal vicdanda beraat etmemiştir. Mazbata almak başka şeydir, beraat etmek başka şeydir. Onun için benim Ankara’daki belediye başkanına yaklaşımım şudur; aklanmadan, paklanmadan mazbatayı almış bir belediye başkanı olarak görürüz ama ‘benim belediye başkanım’ diyemem” ifadesini kullandı.

Yazarlar