Siyaset Yeni kabine yemin etti

Yeni kabine yemin etti

11.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve 16 bakan dün Meclis’te yemin etti. Törende CHP’li milletvekilleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yemini sırasında Genel Kurul salonunu terk etti...

Yeni kabine yemin etti

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesi dün Meclis’te yemin etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve 16 bakanın yemin töreni için TBMM Genel Kurulu dün saat 15.00’de Geçici Başkan Durmuş Yılmaz başkanlığında toplandı. Yeni yönetim sisteminin ilk kabinesini oluşturan bakanlar, Genel Kurul’un açılışından yaklaşık yarım saat önce Meclis’e gelmeye başladı. İktidar kulisinde milletvekilleri ve gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği Ziya Selçuk, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı görevine yeniden atanan Süleyman Soylu ve Adalet Bakanlığı’na yeniden getirilen Abdülhamit Gül de, iktidar kulisinde tebrik yağmuruna tutuldu.

4 Bakanın vekilliği düştü

Genel Kurul’da önce ilk birleşimde mazeretleri nedeniyle yer alamayan Ak Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal yemin etti. Geçici Başkan Yılmaz daha sonra yeni bakanların atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini okuttu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanlara görevlerinde başarılar dileyen Yılmaz, okunan tezkere uyarınca bakan olarak atanmış bulunan Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, İstanbul Milletvekilleri Berat Albayrak ve Süleyman Soylu’nun TBMM üyeliklerinin kabinenin açıklandığı 9 Temmuz itibariyle sona erdiğini duyurdu. Böylece Ak Parti’nin TBMM’deki sandalye sayısı da 290’a düştü. Yılmaz ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanları yemin etmek üzere Genel Kurul’a davet etti. Yeni Kabine, Genel Kurul salonunda komisyon sırasına oturdu. Kürsüye ilk olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ardından sırasıyla, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma, Sosyal Hizmet ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan gelerek yemin etti.

Haberin Devamı

Yeni kabine yemin etti

Cumhurbaşkanı yemin töreninde “ayağa kalkmama” protestosu gerçekleştiren CHP’lilerden dün de Soylu protestosu geldi. CHP’li vekiller Soylu yemin etmek için kürsüye geldiği sırada Genel Kurul Salonu’nu terk etti. Soylu’nun yemini bittikten sonra CHP’liler salona geri döndü. Seçim sürecinde Soylu’nun, CHP il başkanlarının şehit cenazelerine alınmaması yönünde valilere talimat vermesi tartışma yaratmıştı.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda, liderlerden sadece MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yer aldı. Töreni eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanlığı’na atanan Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları ile eski Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da özel localarından takip ettiler. Yemin töreni için toplanan Genel Kurul, 26 dakika sürdü. Yeminlerin tamamlanmasının ardından Yılmaz, TBMM Başkanı seçimi için 12 Temmuz 2018 Perşembe günü saat 14.00’te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Yeni kabine yemin etti

MEMLEKETİNDE BÜYÜK SEVİNÇ

Fuat Oktay’ın Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev alması, memleketi Yozgat’ın Çekerek ilçesinde sevinçle karşılandı. İlçedeki reklam panolarına, “İlçemizin yetiştirdiği, ilimizin ve ülkemizin gururu, yeni görevinde başarılar dileriz. Çekerek sizinle gurur duyuyor” afişleri asıldı.

Haberin Devamı

Yeni kabine yemin etti

Acemi sivil çarpar, dikkat!
Milli Savunma Bakanlığı görevine getirilen Hulusi Akar dün yemin etti. Akar, Şeref Locası’nda töreni izleyen kuvvet komutanlarına başıyla selam verdi. Akar, Genel Kurul çıkışında bir gazetecinin, “Üç gün önce locadan izliyordunuz, bugün yemin ettiniz” sözleri üzerine Akar, “Hayat böyle bir şey. İnsan kuş misali” ifadesini kullandı. Kuliste tebrikleri kabul eden Akar, kendisini izleyen kalabalığı görünce, “Acemi sivil çarpar, dikkat” diye espri yaptı.

Yeni kabine yemin etti

İki bakandan görevi devraldı

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bakanlıkta düzenlenen törenle eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’dan görevi
devraldı.

Yeni kabine yemin etti

‘Hasta memnuniyeti öncelik’

Sağlık Bakanlığı’na getirilen Fahrettin Koca, görevini Ahmet Demircan’dan devraldı. Demircan, Bakanlıkta düzenlenen devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sağlık alanında son 16 yılda “mükemmel” gelişmeler yaşadığını belirterek, “Türkiye’nin sağlıkta, öncesiyle kıyaslanamayacak başarısı bundan sonra da elbette artarak devam edecek. Bu bayrak yarışında, bayrağı devralan arkadaşım Dr. Fahrettin Bey, bundan sonra bayrağı daha yükseğe dikmek için üzerine düşeni yapacak” dedi. Sağlık Bakanlığına getirilen Fahrettin Koca da Demircan’a teşekkür ederek, “Bu süreçte özellikle çalışan memnuniyetiyle birlikte hasta memnuniyetini öncelikli kılacağımızı ifade etmek istiyorum. Vatanımıza, milletimize hayırlı olur inşallah” dedi.

Haberin Devamı

Yeni kabine yemin etti

‘Güven veren bir adalet’

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde Adalet Bakanlığı görevine getirilmesinin ardından bakanlığa gelişinde personel tarafından karşılandı. Gül, “Bu dönemde Adalet Bakanlığı, hükümet olarak güven veren bir adalet tesis edeceğiz, temel yaklaşımımız bu. İzmir Kordon’daki vatandaşımız da Diyarbakır Sur’daki kardeşimiz de Samsun’daki vatandaşımız da bu adalet duygusundan nasiplenecek” dedi.

Yeni kabine yemin etti

‘Türkiye demek gençlik demek’

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na getirilen Mehmet Muharrem Kasapoğlu, görevi Osman Aşkın Bak’tan devraldı. Kasapoğlu, “Türkiye demek gençlik demektir. 23 milyon çocuğumuz, 13 milyon gencimiz var. Gençlerimizin beklentileri, rüyaları, özlemleri için bütün varlığımızla çalışacağız” dedi.

‘Türkiye’de başlayan devrin adı lale devri’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: “Kabine diye adlandırılan kadro, bir siyasi kadro değil aile hukukuna dayalı bir kadrodur. Bakanlar Kurulu’nu, Müsteşarlar Kurulu olarak değerlendirmek gerekir. Yeni bir devir başladı ama bu yeni devrin adı; kurucu cumhuriyet, yeni sistem değil. Türkiye’de başlayan devrin adı, lale devridir.”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan: “Yeni kabinede bakanlar, yeni sistemle birlikte yetkisiz eleman haline getirilmişler. Türkiye’de ilk defa bir genelkurmay başkanı Milli Savunma Bakanı oldu. Üstelik görevdeki bir Genelkurmay Başkanı. Türkiye’de kışlanın siyasete girdiğine tanıklık ettik. Genelkurmay Başkanı’nın ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın direk Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olduğu yerde Milli Savunma Bakanlığı’na hangi kurumlar bağlı olacak ve Milli Savunma Bakanı ne yapacak? Bunu merak ediyoruz.”

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen: “Devletteki karar alma süreçleri tümüyle ortadan kaldırılmış durumda. Tamamen sonuç eksenli ve belediye ya da şirket yönetimindeki alışkanlığı devlet yönetimine taşıma refleksi söz konusu. Bu aslında bir işletme tekniğidir.”