Siyaset Yerel seçimin ‘1 Kasım’a alınması doğru olacaktır

Yerel seçimin ‘1 Kasım’a alınması doğru olacaktır

02.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CNN Türk’te gündemi değerlendiren Bakan Fakıbaba, patates fiyatlarının stokçular nedeniyle yükseldiğini belirterek fiyatların normal seviyeye geleceğini söyledi. Fakıbaba konuşmasında yerel seçimlerin öne alınması gerektiğini de vurguladı...

Yerel seçimin ‘1 Kasım’a alınması doğru olacaktır

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CNN Türk’te konuk olduğu programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Fakıbaba, bakanlıkların birleştirilmesiyle ilgili olarak “Şu anda tam olarak ben bilemiyorum ama Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birleşmesi bana göre olmazsa olmazımızdı. Bu çok iyi bir fikir. Su ile tarım, toprak bir arada gitmesi lazım. Biz Tarım Bakanlığı olarak ne diyoruz? ‘Toprağı su ile buluşturacağız’ Su başka yerde, toprak Tarım Bakanlığı’nda. Kaybedecek hiçbir saniyemiz yok. Veysel Hocam gerçekten en başarılı bakanımız arasında. Çok başarılı, bu konunun gerçek uzmanı. Ben kendisine yaptığı işlerden dolayı müthiş bir saygım var. İnşallah Tarım ve Orman Bakanı olur ve aynı şeye devam eder” dedi.

Haberin Devamı

Suriyelilerin dönüşü

Suriyeli mültecilerle ilgili olarak da konuşan Bakan Fakıbaba, şunları söyledi: “Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis bu bölgelerde problemi yaşıyoruz. Zeytin Dalı Harekatı, Menbiç olayı... Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyor. Kısa dönemde olmasa bile ben tekrar bunların geri döneceğine inanıyorum. Geri dönmediği takdirde vatandaşlarımızın da sıkıntıları var. Gelen misafirlerimiz işsizlik oranını çok daha yükseltiyorlar. Farklı sıkıntılara neden oluyor.”

Patates fiyatları

Patatesteki fiyat artışına da değinen Fakıbaba, şöyle devam etti:

“Sayın Başbakanımızla birlikte Niğde’deydik. O zaman vatandaşlarımız ‘Patates elimizde kaldı ihracat desteği istiyoruz’ demişlerdi. Hemen ertesi bakanlar kurulunda ihracat desteği verdik. Fakat ne olduysa seçimden 10-15 gün önce patates fiyatları fırladı. Ben tabi esnafa, tüccar, üreticiye arkadaşlara çok büyük saygı duyuyorum. Ama bir kesim var ki stokçuluk yapıyor ve fırsat kolluyor. Bu fırsatçılık nasıl doğuyor? Normalde Çukurova bölgesinde 300 bin ton rekolte bekliyoruz fakat iklim değişikliği de bizi çok vurdu. Kuraklık oluyor, rekoltenizde azalma oluyor. Yağmur yağıyor, hasadı toplayamıyorsunuz. Seçim öncesi 6 liraya çıktı. Bugün 3 lira civarında. 2 liraydı tarlada, şu anda 1.5 liraya doğru gidiyor. Tarlada olması gereken fiyat 1 lira, 1,5 lira. Hemen pazartesi düşmeye başladı. Önümüzdeki hafta tamamen normal seviyeye gelecektir.”

Haberin Devamı

Fakıbaba, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin de şunları söyledi: “Bu konuda haberler çıkıyor, Kasım ayına alınacak diye. Ben bilmiyorum ama ben eski bir belediyeci olarak böyle bir şeyin doğru olacağına şahsen inanıyorum. Niye? Siyasi olarak düşünmüyorum. Ben iki dönem yaptım, dönemlerime bakıyorum. Nisanın ikinci haftasına doğru mazbatanızı alıyorsunuz. Hoş geldin, kutlamalar, çaydır, davettir. Bir iki ayınızı alıyor. Daha takım kuramamışsınız, proje yapamamışsınız ve işi tam kavrayamamışsınız. O yılı kaybetmiş oluyorsunuz. Ama bu Kasım ayına çekildiği zaman, belediyecilikte öyle aylardır bunlar, bu 5 ay sizin için önemli bir zamanı iyi değerlendirme anıdır. Hem tebrikleri kabul ediyorsunuz, belediyeciliği öğrenmeye çalışıyorsunuz ve o yılı boşa harcamamış oluyorsunuz. Kasım ayı olursa bütün belediye başkanlarının bir yıl daha kazanacağını öngörüyorum. Bu sene de zaten erken seçim olmamış olsaydı, haziran-temmuz ayından itibaren aday olacağım, olmayacağımın telaşıyla bu sefer işler yine yarıda kalıyor. Bunları önlemek ve iki yılı kurtarmak adına bunun 1 Kasım’a alınması doğru olacaktır.”