Siyaset Yerli doğal gaz Filyos’tan yayılacak

Yerli doğal gaz Filyos’tan yayılacak

04.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın karaya çıkacağı ilk nokta olan Filyos Doğal Gaz İşletme Tesisi’nin temeli bugün atılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temelini atacağı tesis, yerli doğal gazın Türkiye’ye yayılacağı ilk nokta olacak

Yerli doğal gaz Filyos’tan yayılacak

Türkiye’nin kendi olanakları ile Karadeniz’de keşfettiği doğal gazın işlenerek kullanıma hazır hale getirileceği Filyos Doğal Gaz İşletme Tesisi’nin temeli bugün atılıyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla temeli atılacak tesis, yerli doğal gazın Türkiye’ye yayılacağı ilk nokta olacak.

Erdoğan, temel atma töreninde Kanuni sondaj gemisine de canlı bağlantı yapacak. Türkiye’nin Karadeniz’deki ikinci sondaj gemisi Kanuni’den çalışmalar hakkında bilgi alacak olan Erdoğan’a, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de eşlik edecek.

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında karadaki doğal gaz alım ve işleme tesisi, Zonguldak Çaycuma’da yer alan Filyos Endüstri Bölgesi’nde inşa edilecek. Kara tesisi, Zonguldak il merkezine kuş uçuşu olarak yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunuyor. Tesiste üretilen gaz içindeki su ve sıvılar ayrıştırılacak, partiküller filtrelenecek, gaz basınçlandırılacak ve şebekeye sevk edilecek. Kara tesisi inşaat ve işletim süreçlerinde ortaya çıkacak istihdam ve satın alma gereksinimleri için yerli ve özellikle de yerel kaynaklara öncelik verilecek.

Haberin Devamı

Arama sürüyor

Türkiye’nin kendi gemileriyle hidrokarbon arama çalışmaları da devam ediyor. Bu kapsamda ilk derin deniz sondaj gemisi Fatih, ilk sondajını 2018’de Akdeniz’de, Alanya-1 kuyusunda yaptı. Ardından Magosa-1 ve Narlıkuyu-1 kuyularında sondajını tamamlayan Fatih, 29 Mayıs 2020’de Karadeniz’e geçti. Fatih, Karadeniz’de ilk olarak Sakarya Gaz Sahası’nda Tuna-1 kuyusunda sondaj gerçekleştirdi ve bu kuyuda toplam 405 milyar metreküp doğal gaz keşfetti.

2020’de denizlerde dünyanın en büyük keşfini gerçekleştiren Fatih, akabinde Türkali-1 ve Türkali-2 ve Kuzey Sakarya sahanındaki Amasra-1 kuyularında sondajı tamamladı. Fatih, çalışmalarına Türkali-3 kuyusunda devam ediyor. Türkiye’nin Karadeniz’deki diğer sondaj gemisi Kanuni ise Kasım 2020’de Karadeniz’e geçti.

Burada bakım çalışmaları tamamlanan Kanuni, bu yıl Mayıs ayında sondaj için Karadeniz’e açıldı ve Türkali-2 kuyusunda testlere devam ediyor.