Siyaset Yılmaz: Vatandaşın sorunu rejim değil geçim

Yılmaz: Vatandaşın sorunu rejim değil geçim

02.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yılmaz: Vatandaşın sorunu rejim değil geçim

Yılmaz: Vatandaşın sorunu rejim değil geçim

Almanya gezisini tamamlayan Başbakan " Yaptığımız iş raydan çıkan treni yeniden rayına oturtmaktır" dedi

BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, hükümetin kuruluşuyla ağır bir siyasi krizin atlatıldığını belirterek, "Sokaktaki vatandaşın şimdiki meselesi rejim değil, geçimdir. Kimsenin kişisel hırsını siyaset sahnesine taşımasına ortak olmadık. Kavga isteyenlere hizmet, bunalım çıkarmak isteyenlere de icraatla cevap vermek zorundayız" dedi.
Yılmaz, partisine yeni katılan 21 belediye başkanının rozetlerini taktığı dünkü ANAP grup toplantısında, RP'yi ithal din anlayışını kendi siyasi çıkarı için payanda yapmakla eleştirdi.
RP'nin desteklediği cuma eylemlerinin, din eğitiminin en geniş biçimde verildiğini gören halktan destek bulmadığını belirten Yılmaz şöyle konuştu:
"Bu haftadan itibaren TRT - 4 yaygın din eğitimi için tahsis edilecek. Din eğitimini kendilerine siyaset silahı yapanların hedefi siyasi propagandalarıdır. Buna izin verilmeyecektir. Vatandaşın parasıyla kurduğu okullarını bir partinin militan yetiştirme karargahı haline dönüşmesine izin veren devlet, devletliğini inkar etmiş demektir. Politikalarını yalan ve çarpıtma üzerine kuranlar, şimdi 163. maddeyi getireceğimizi yaymaya çalışıyor. İrticayla mücadele kesintisiz devam edecektir. Müslümanlığa zarar veren irticai faaliyetlerde bulunanlara müsahama edilmesi mümkün değildir."
Yılmaz, DYP Lideri Tansu Çiller'in "şerefsiz onbaşı" sözlerine de şöyle yanıt verdi:
"Hırslarını dizginleyemeyip bize seviyesizce hakaret edenler olursa, cezalarını zamanı gelince milletten alacaklardır. Ama hızını alamayıp bana onbaşı diye haraket ettiğini sanan zata cevabım şudur. Ben bu yüce milletin emrinde değil onbaşı sade bir nefer olarak hizmetten gurur duyarım."
Başbakan, Almanya Başbakanı Helmut Kohl'ün Lüksemburg'ta Türkiye'yi savunma sözü verdiğini hatırlatarak şöyle konuştu:
"Kohl, `Türkiye Almanya'yı tarih boyunca hiç yalnız bırakmadı. Şimdi şartlar değişti, ama vefa borcumuz var. Onun için sizi yalnız bırakmayacağız. Destek için her şeyi yapacağız' dedi. Serbest dolaşım konusundaki sıkıntısını `İki milyon Türk'ü idare ederiz, ancak 10 milyon olursa ülkeyi yönetemeyiz. Serbest dolaşım işini bir çözüme bağlayalım. Aşamalı bir çözüm bulalım' diye dile getirdi. Bu haktan temelli vazgeçilemez. Geçici sıkıntılara çözüm olacak geçici düzenlemeyi birlikte yapmayı kabul ettim." Yaptığımız iş raydan çıkan treni yeniden rayına oturtmaktır. Tehlike rotanın kaybedilmesiydi, şimdi hızımız bize bağlı."
Yılmaz, yurtdışındaki vatandaşların mektupla oy kullanmalarının uygun görüldüğünü belirtirken, uygulamanın 1998 sonbaharındaki bir seçime yetişebileceğini söyledi.