Siyaset Yoğun diplomasi trafiği başlıyor

Yoğun diplomasi trafiği başlıyor

07.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüs salgını ile birlikte ağırlıklı olarak video konferans yöntemiyle yapılan diplomatik görüşmeler yerini yavaş yavaş yüz yüze görüşmelere bırakıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu ay bir dizi diplomatik temas gerçekleştirecek.

Yoğun diplomasi trafiği başlıyor

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı haziran ayının ikinci yarısında yoğun bir diplomasi trafiği bekliyor. Erdoğan’ın, NATO Liderler Zirvesi ile başlayan diplomasi trafiğinde Azerbaycan ziyareti, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci(GDAÜ) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ile Antalya Diplomasi Forumu yer alıyor.

Haberin Devamı

14 Haziran’da Brüksel’de NATO zirvesine katılacak olan Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile göreve gelmesinin ardından ilk yüz yüze görüşmesini yapacak. Erdoğan zirvede  Biden’ın yanı sıra, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Yunanistan Başbakan Kiryakos Miçotakis’in de aralarında olduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla bir araya gelecek.

Brüksel’in ardından Erdoğan, 14-16 Haziran tarihlerinde Azerbaycan’a ziyarette bulunacak. Ziyaret programında Bakü’nün yanı sıra Şuşa’nın da bulunması bekleniyor. Böylece Erdoğan, 30 yıllık Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ bölgesindeki Şuşa’yı ilk kez ziyaret etmiş olacak.

GDAÜ ZİRVESİ

Erdoğan Azerbaycan ziyaretin ardından 17 Haziran’da Antalya’da Güneydoğu Avrupa İşbirliği(GDAÜ) Süreci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılacak. Zirve, Türkiye’nin 1 Temmuz 2020 tarihinde bir yıl süreliğine devraldığı GDAÜ Dönem Başkanlığı kapsamında ve Erdoğan’ın ev sahipliğinde düzenlenecek. GDAÜ Dönem Başkanlığı 1 Temmuz’da Yunanistan’a devredilecek. Zirveden sonra Cumhurbaşkanının yoğun gündeminde sırayı 18-20 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek Antalya Diplomasi Forumu alacak.

Haberin Devamı

NATO ZİRVESİ NEDENİYLE KABİNE ÖNE ÇEKİLDİ

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 14 Haziran Pazartesi günü düzenlenecek NATO Zirvesi, Kabine toplantısının tarihinde de değişikliğe neden oldu. İki haftada bir gerçekleştirilen Kabine toplantısı zirve dolayısıyla öne çekildi ve toplantının 10 Haziran Perşembe günü yapılması kararlaştırıldı.  En son Kabine toplantısı 31 Mayıs’ta yapılmış ve kademeli normalleşme takvimi açıklanmıştı. Kabinenin en önemli gündem maddesi koronavirüs salgınıyla mücadele ve yeni normalleşme adımları olacak. Toplantıda, 1 Haziran’da başlatılan kademeli normalleşme adımlarının ardından günlük vaka ve vefat sayılarının seyri, aşılama süreci değerlendirilecek. Kabinenin, Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda yeni normalleşme adımlarına ilişkin kararını vermesi bekleniyor.  Toplantıda ayrıca ekonomik gelişmelerin masaya yatırılması ve NATO Zirvesi öncesi dış politikaya ilişkin değerlendirmelerin yapılması da öngörülüyor. -ANKARA Milliyet