Siyaset ‘Yok edin insanın insana kulluğunu’

‘Yok edin insanın insana kulluğunu’

30.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’lilere Nâzım’ın dizeleriyle seslenen Kılıçdaroğlu daha sonra Cumhuriyet’in erdem ve faziletlerini sıraladı. Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’in tam demokrasiyle taçlandırılması gerektiğini  ve bunun için çalışacağına da söz verdi...

‘Yok edin insanın  insana kulluğunu’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda cumhuriyetin ilan edildiği 1. Meclis önünden “Bugünden itibaren temel hedef ve görevimiz cumhuriyeti tam demokrasiyle taçlandırmaktır” mesajını verdi.

Haberin Devamı

CHP, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı çerçevesinde cumhuriyetin ilan edildiği 1. Meclis binası önünde toplandı. Kılıçdaroğlu, 1. Meclis önünde 5 bini aşkın vatandaşa seslendiği konuşmasında “Cumhuriyetimizi tam demokrasi ile taçlandıracağız. Bizim yolumuz, ülkümüz gerçek anlamda tam demokrasiyi sağlamaktan geçiyor” dedi. 29 Ekim 1923’te Mehmet Emin Yurdakul’un Meclis’te yaptığı konuşmada, Erzurum’da bulunduğu dönemde tifo salgınında bir yıl içerisinde halktan bin 500 kişinin, askerden de 700 kişinin öldüğünü anlattığını hatırlatan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

‘Ne führer ne reis’

“Cumhuriyet ilan edilirken, aynı zamanda ülkenin sorunları da Mecliste görüşülüyordu. Dolayısıyla hem o sorunları bilmek hem üretilen çözümlere sahip çıkmak hepimizin yurtseverlik, vatan görevidir. Cumhuriyet, özgürlük demektir. Yani, padişahın kulu değil, duçe’nin kulu değil, führer’in kulu değil, reisin kulu değil sadece ve sadece Cumhuriyet’in özgür bireyi olmaktır. Nâzım diyor ya, ‘Yok edin insanın insana kulluğunu, bu davet bizim’. Evet, Cumhuriyet insanın insana kulluğunu yok eden bir rejimin adıdır. O nedenle ne padişah ne Führer ne reis ne bir başka kişi, hiç kimse özgürlüklerimizi sınırlayamaz. Cumhuriyet, kadın erkek eşitliği demektir. Türkiye’deki bütün kadınlara sesleniyorum; sizin gerçek eviniz, sizin gerçek çatınız, CHP’dir.”

Haberin Devamı

“Mustafa Kemal’in deyimiyle Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

‘Kinle yönetiyorlar’

“Cumhuriyet aydınlanma ve aynı zamanda aklın özgürlüğü demektir. Cumhuriyet fırsat eşitliğini demektir. Cumhuriyet’in sayesinde, devletin önemli makamlarına gelenlerin bugün cumhuriyeti biraz dikkate almadan, ‘Cumhuriyet de neymiş’ gibi laflar edenler, cumhuriyete ihanet edenlerdir. Atatürk’e suikast düzenleyenlerin çocukları devlette önemli makamlara gelmiştir. Bugün geldiğimiz noktada devlet kinle öfkeyle yönetiliyor. Oysa Mustafa Kemal ve arkadaşları devleti kinle öfkeyle öç alma duygusuyla yönetmediler. Onlar devleti akılla mantıkla bilgiyle birikimle yönettiler. Cumhuriyet’i kuranlar ve onun kadroları üç büyük devrime imza attılar. Cumhuriyet’i kurdular, çok partili yaşama geçtiler, sosyal demokrasiyi getirdiler. Şimdi hep birlikte dördüncü devrime hazır olmak zorundayız. Çocuklarımıza, cumhuriyetin demokrasiyle taçlandırılmış bir Türkiye bırakmak için yani tam demokrasi devrimini gerçekleştirmek için yola çıkmak zorundayız.”

Haberin Devamı

‘Bedelini ödeyeceğim’

Bugünden itibaren temel hedef ve görevimiz cumhuriyeti tam demokrasiyle taçlandırmaktır. 29 Ekim’de bir çok sınırlama getirildi. Cumhuriyet’i, demokrasiyi içine sindiremeyenler ve vatandaşın üstüne baskı kurmak isteyenler var. Cumhuriyet kolay kurulmadı. CHP Genel Başkanı olarak size söz veriyorum; Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak için her türlü mücadeleyi yapacağım, her türlü fedakârlığa katlanacağım eğer bir bedel ödemek gerekiyorsa sözüm söz o bedeli önce ben ödeyeceğim.”

Ankara Garı’na karanfil

‘Yok edin insanın  insana kulluğunu’


Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından alandakilerle birlikte Anıtkabir’e doğru yürüyüşe geçti. Kılıçdaroğlu, Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz ve gençlik kolları üyeleriyle birlikte yürüdü. Ankara Tren Garı önüne geldiğinde 10 Ekim 2015’te düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler anısına karanfil bırakan Kılıçdaroğlu, daha sonra yürüyerek Anıtkabir’e geçti. Yürüyüş sırasında Türkiye gençlik hareketi liderleri Deniz Gezmiş’in ve Mahir Çayan’ın, CHP’nin genel başkanlarının, sanatçı Yılmaz Güney’in ve gazeteci Uğur Mumcu’nun resimlerini taşıdı. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki partililer, Atatürk’ün mozolesi ile İsmet İnönü’nün mezarına karanfil bıraktı, saygı duruşunda bulundu.

Haberin Devamı

CHP’den alternatif törenler!

‘Yok edin insanın  insana kulluğunu’


Mersin’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi törenlerin dışında CHP ve bazı sivil toplum örgütlerinin alternatif programlarıyla kutlandı. CHP’li Aytuğ Atıcı ile birlikte yaklaşık 600 kişi Cumhuriyet Alanı’nda ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganı atıp, marşlar söyledi. CHP’liler İstiklal Marşı okuduktan sonra Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.
Gaziantep’te Demokrasi Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde CHP’lilerin düzenlediği törene; CHP Gaziantep milletvekilleri Akif Ekici ve Mehmet Gökdağ, CHP Gaziantep İl Başkanı Hayri Sucu ve partililer katıldı. Atatürk Anıtı önüne çelenk bırakılmasıyla başlanan törende konuşan Ekici, “Bizler ayakta kaldığımız sürece, yaşadığımız sürece, CHP var olduğu sürece bu ülkede ne Cumhuriyet’e el sürebilecekler ne de bu ülkeyi bölebilecek” dedi. (DHA)