Siyaset Yöneticiye 'Vali yetkisi'

Yöneticiye 'Vali yetkisi'

14.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yöneticiye 'Vali yetkisi'

Yöneticiye Vali yetkisi


Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın önlemleri anlattı


       Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, apartman yöneticilerine, "depremle ilgili konularda apartman adına karar alabilmeleri için" yasal düzenlemeyle yetki vereceklerini söyledi. Aydın, vatandaşların binalarını kontrol ettirebilmesi için de ücret tarifesi ve mühendislik firmaları belirlediklerini açıkladı.
       Aydın, dün Milliyet Yazı İşleri'nin "Pazartesi konuğu" olarak, yazar ve yöneticilerin sorularını yanıtladı. Depremden sonra halkın duyarlılıklarını dikkate alarak kararlı adımlar attıklarını vurgulayan Aydın, apartman yöneticilerine yetki vereceklerini bildirdi. Binalarını kontrol ettirmek isteyen vatandaşın artık birkaç apartman sakininin vetosuna takılmayacağını belirten Aydın, "Yöneticilere inisiyatif verecek yasal düzenlemenin hazırlığı için hukukçularımızı çalıştırıyoruz. 10 gün önce talimat verdim. Ben bilirim, altı daireli apartmanda bile anlaşmak zordur. Kapıcı parasında anlaşamazlar, kafa göz yaracak derecede birbirine girerler. Yasa çıkaralım; yöneticilere kolay, çabuk hareket etme, inisiyatif kullanma hakkı getirelim" dedi.
       İstanbul'un birikmiş problemleri olduğunu, bu kentte yaşayan herkesin 'Ne yapabilirim?' diye kendisine sorması gerektiğini belirten Aydın, kimsenin 'bu konuyu devlet halletsin' diye beklememesi gerektiğini söyledi.
       Devletin 2 milyon binayı kontrol etmesinin mümkün olmadığını bildiren Aydın, "Vatandaş tedbirini almalı. Bu işteki birinci anahtar, vatandaşın duyarlı olması. Vatandaş duyarlı olursa önemli bir kısmı çözülür. Biz ancak vatandaşa adres gösterebiliriz. Bayındırlık İl Müdürlükleri'nde listeleri olan mühendislik bürolarını belirledik. Yaklaşık 500 proje mühendislik kuruluşu seçtik, bunların tarifeleri de belli. Vatandaş bunlara binasını kontrol ettirip, binasını güçlendirsin. Proje kontrol müşavirlik hizmeti yönetmeliğine göre, toplam takviye, onarım, güçlendirme, proje bedelinin azami yüzde 20'sidir. Ödemelerde birim fiyatı üzerine kesinlikle çıkılmayacak" dedi.

Önüne gelen bina yapma fırsatı bulamayacak

       Aydın, görüşlerini şöyle dile getirdi: "En temel sorunlardan biri binaların denetimsiz yapılması. Yapı denetimiyle yasa tasarım hazır. Ama acele etmiyorum, bittiği halde Bakanlar Kurulu'na getirmedim, tartışmaya açtım. 10 güne kadar Bakanlar Kurulu'na getireceğiz. Yasayla denetimsiz yapılaşmaya son veriyoruz. Artık her önüne çıkan, istediği gibi bina yapamayacak. Yapı denetim kuruluşları da kuruyoruz. Yönetmeliğine kadar yazdık. Yapı Denetim Kuruluşu'na başvurmadan hiç bir belediye ruhsat vermeyecek. Sorumlulara hapis cezasına kadar cezai müeyyideler var. Şimdiki sistem kör, işlemeyen bir sistem. Ayrıca araç trafik sigortasında olduğu gibi bina sigortası getirilecek."

Sanayi tesislerinin durumu

       "Marmara Bölgesi'ndeki sanayi kuruluşları muazzam. Buralarla ilgili olarak alt ölçekte planlar yapıyoruz. Belli yaptırımlar getirerek oradaki sanayi kuruluşlarını konrol altına almamız lazım. Yaptığımız çalışmalarda Sakarya, Kocaeli, Gölcük'te zemin etüdlerinde sağlam yerler bulduk. Yeni yapacağımız konutları buralara yapacağız. Sanayi kuruluşlarına için de böyle yerler bulabiliriz."

Bolu tüneli ve viyadükler iyi

       "Depremden sonra Japonya'dan heyet getirip, Boğaz ve Haliç köprülerini incelettim. Amerika'dan da gelen heyet viyadükleri ve Bolu Dağı Tüneli'ni kontrol etti. Hepsinin raporları olumlu. 12 Kasım depremi Bolu Dağı'na giden viyadüklerin altında oldu, buna rağmen ayakta kaldılar. Oysa Japonya'da karton kule gibi hepsi yıkıldı. Bizimkiler iyi çalışıp imtihan verdi."

Belediye başkanlarını hizaya sokacağız

"Belediyelerin yükümlülükleri de devam edecek. Ancak çok sıkıştıracağız. Yıkımla ilgili kararımızı uygulamayanlara soruşturma başlatacağız. Neticeler İçişleri Bakanlığı'na gelecek ve bakanlık kaçak binaya göz yuman belediye başkanını görevden alacak. Bunu mutlaka işleteceğim. İki üç belediye başkanını görevden alalım, bak nasıl hizaya geliyor, işlerini sahipleniyorlar?"

Prefabrikeye geçmiyorlar

       "Vatandaş 100 milyon lira yardımdan yoksun kalmak istemiyor. Yalova ve Kocaeli'nde çadıra alıştı, düzen kurdu, çocuğunu çadırkente yakın okula gönderdi, üç öğün yemek alıyor, çıkmak istemiyor. Ama bir hafta yağmur yağar, kalkıp girerler. Prefabrikeleri doldurmak istesek üç günde karar alır doldururuz. Ama millet hücum eder, talebi karşılayamayız. Gerçek mağdur girsin diye bekliyoruz. Çadırlarda yüzde 20 beleşçi de var. Bunları tutup atamıyoruz, kademeli geçişi bilinçli yapıyoruz."

Özel sektör sınıtfa kaldı

       "Özel sektör prefabrikede sınıfta kaldı. Devletin beleş yerini bekleyeceğine para verip alsın. Herkes devletten bekliyor. Sabancı'ya versin, herkese versin. Kobe'de özel sektör 32 bin prefabrike ev yaptı. Bizim özel sektörümüz 3 binde kaldı. Her taraf yer kaynıyor, prefabrike için istedikleri kadar yer verelim. Ama kalıcı konut ayrı bir konu. Sabancı işçilerine ev yapacak diye ona istimlak yapıp yer veremem. Benim kuralıma tabi olacak. Zemin etüdü yapıyorum, alan tesbiti için titiz çalışmanın içindeyim, nereden yer vereyim? Benden istiyorsa kriterlerime uygun olarak bekleyecek."

Kara noktalara sponsor

       "Otoyolları iyileştirmeye ve kara noktaların kaldırılmasına çalışıyoruz. Yollara işaretleme kampanyası başlattık. 2000 yılı bütçesinin işaretleme ve boyamayla ilgili kısmını beş kat arttırdık. Bunu devam ettireceğim. Çizilmiş yol, makyajını tam yapmış kadına benzer, her şeyi değiştirir. Baktınız mı albenisi olur, doğru istikamet gösterir. Kara noktaların onarımı için sponsor önerisini deneyelim, güzel birşey bu."

İstanbul şanslı

       "İstanbul'un bir defa yüzde 80'i sağlam zemine kurulmuş. İstanbul çok şanslı bir kent. Çürük zeminin yerleri belli. Avrupa yakasında Avcılar'a doğru olan bölge. Bir de dolgu yapılan dere yatakları var. Yoksa İstanbul'un geneli sağlam bir zemine kurulmuş. Mükemmel bir zemini var. Bu büyük bir şans. Üçüncü köprü olacak tabii. Herkesin beklemediği birşey çıkacak. Çözüm yolunda köprü de var, tüp geçit de var. İstanbul rahatlayacak."

Galata köprüsü açılacak

       "Galata Köprüsü sorununda şahin olmaktan vazgeçtim, uzlaşmaya yöneldim. Bu köprünün rehabilite edilmesi lazım. Kredi bulundu, şu anda Hazine'de. Bir ayda çıkarabilirsek iyi olur. Tamir edip köprüyü açacağız. Karadeniz otoyolunun kredi işini de çözdük. Kredi Hazine Müşteşarlığı'ndan bir ayda çıkar sanıyorum. Ondan sonra çalışmalara başlanacak."

İdam cezası kaldırılabilir

       "Tek başıma ölüm cezasının kaldırılmasıyla ilgili birşey söyleyecek durumda değilim. Bu bir parti kararı olur. Ama MHP bu tür konular geldiğinde Türkiye'ye zorluk çıkaracak davranış içinde olmaz. Daha önceden ölüm cezasına taraftardım. Türkiye'de bu iş çok acımasızca oluyor, hukukumuz ciddi olarak işlemiyor. Ama şimdi girdiğimiz kulvarda bence idam cezası kaldırılabilir. Çok arkadaşım benimle aynı görüşte. Çok büyük problem değil. Ama bunlar Apo'nun yargılanma süreciyle ayrı olarak söylüyorum. Apo için hukuk neyse o süreçte gitmeli"