Siyaset Yunanistan'daki yangının ardından Genelkurmay ve ilgili kurumlara mesaj emri çekildi

Yunanistan'daki yangının ardından Genelkurmay ve ilgili kurumlara mesaj emri çekildi

28.07.2018 - 11:38 | Son Güncellenme:

Türkiye, Yunanistan'a yangın faciasının ardından yardım elini hızlı bir biçimde uzatan ilk ülke oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Yunanistan'daki yangının öğrenilmesinin ardından aralarında Genelkurmay'ın da bulunduğu ilgili tüm kurumlara acil koduyla mesaj emri göndererek, hazır olmalarını istedi. Ancak Yunanistan, resmi kanallardan iletilen yardım teklifine yanıt vermedi.

Yunanistandaki yangının ardından Genelkurmay ve ilgili kurumlara mesaj emri çekildi

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında 23 Temmuz günü başlayan orman yangını bir felakete dönüştü. 83 kişinin hayatını kaybettiği yangında, 187 kişi de yaralandı. Yangında, Yunanistan'ın Attiki bölgesi içinde yer alan Megara, Rafina ve Oropos yerleşimleri ile Atina'ya 28 kilometre uzaklıktaki Mati'de ağır hasar oluştu. Girit Adası'ndaki Vrisses yerleşimlerinde de yangın çıktı. Yunanistan, 23 Temmuz'da çıkan yangınların şiddetlenmesinin ertesi günü AB'ye uluslararası yardım çağrısında bulundu. İspanya, 2 yangın söndürme uçağı göndererek çalışmalara katıldı.

Haberin Devamı

JET YARDIM TEKLİFİ

İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları kaynaklarından alınan bilgilere göre; Türkiye, Yunanistan'daki yangın felaketinin öğrenilmesinin ardından resmi kanallardan bu ülkeye yönelik yardım çağrısında bulundu. Yetkililerden alınan bilgilere göre; hükümet, komşu Yunanistan'a Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yardım teklifinde bulundu. Teklif, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği kanalıyla Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na resmi kanallardan iletildi. 24 Temmuz'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Koçias'ı, sabah saatlerinde telefonla arayarak yangın felaketinden dolayı taziyelerini iletti. Çavuşoğlu, Türkiye'nin her türlü yardıma hazır olduğunu söyledi. Aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı arayarak, yardım teklifinde bulundu.

Haberin Devamı

EKİPLER TEYAKKUZ DURUMUNA GEÇTİ

Yunanistan'daki yangın üzerine başta AFAD Arama Kurtarma Ekipleri olmak üzere sağlık ve yangın söndürme ekipleri teyakkuz durumuna geçirildi. Atina Büyükelçiliği tarafından takip edilen yardım teklifinin kabul edilmesi durumunda bölgeye intikal edecek ekiplere, ekipmanlarıyla birlikte hazır halde bulunmaları emri verildi.

Afet ve acil durumlarla mücadelede uluslararası standartların üstünde olan Türkiye, komşu Yunanistan halkına yardım için kritik kurumlarını AFAD koordinasyonuyla alarm durumuna geçirdi. AFAD, yangının öğrenilmesinin hemen ardından ilgili kurumlara mesaj emri çekerek, hazır olmalarını istedi. Yangına müdahale etmek için Orman Yangın ve Harekât Merkezi’nden 2 uçak ve 3 helikopter her an kalkışa hazır şekilde bekletiliyor. 20 AFAD Arama Kurtarma Uzmanı'ndan oluşan ekip ve 6 Sağlık Bakanlığı personeli, Genelkurmay Başkanlığı'na ait uçak ile bölgeye gitmek üzere İzmir'de hazır tutuluyor. Ayrıca, Yunanistan'dan Türkiye’ye yaralı tahliye operasyonu gerçekleştirilmesi olasılığına karşı da, İzmir'deki hastanelerde 22 oda ayrıldı. Türkiye'nin yardım teklifine, Yunanistan'dan ise resmi bir yanıt gelmedi. Türkiye, resmi yanıt gelmediği için yardım ekiplerini hazır durumda tutuyor.