Dünya Skandal büyüyor! Devlet Başkanına rüşvet suçlaması

Skandal büyüyor! Devlet Başkanına rüşvet suçlaması

07.03.2017 - 09:57 | Son Güncellenme:

Latin Amerika ülkelerini sarsan Odebrecht rüşvet skandalı Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'a uzandı. Santos hakkında rüşvet iddiası ortaya atıldı.

Skandal büyüyor Devlet Başkanına rüşvet suçlaması

Kolombiya Başsavcısı Nestor Humberto Martinez, Brezilyalı inşaat firması Odebrecht'in 2014 yılında Santos'un ikinci kez devlet başkanlığına geldiği seçimler öncesinde Panama'da kayıtlı bir şirket üzerinden Santos'un kampanyasını yürüten reklam ajansına 1 milyon dolar ödeme yaptığını açıkladı.

Haberin Devamı

Martinez, bu ödemenin, şirketin tahkime giden 100 milyon dolarlık bir otoyol inşaat projesindeki ihtilafları çözmek üzere Santos hükümetinin desteğini almak için yapıldığını savundu.

Başsavcı, iddiasını hangi delillere dayandırdığı ve bu deliller ışığında Santos'a yöneltilen suçlamanın ne olduğu konusunda değerlendirme yapmadı.

BANKA DIŞINDA BİR ŞİRKETİN KAMPANYAYA BAĞIŞ YAPMASI YASAK

Kolombiya'da bankalar dışında şirketlerin seçim kampanyalarına bağış yapması yasak. Santos, 2014 seçim kampanyası sırasında böyle bir kampanya bağışı kabul ettiğine dair ibrazda bulunmamıştı.

Öte yandan Odebrecht'in Santos'un seçimdeki rakibi muhafazakar aday Oscar Ivan Zuluaga'ya da yardımda bulunduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

Başsavcı Martinez, şirket yöneticilerinin Sao Paolo'daki bir görüşme sırasında Zualaga'yı Brezilya'nın önde gelen siyasi kampaya stratejistlerinden biriyle tanıştırdıklarını ve onun aracılığıyla adayın kampanyasına 1,6 milyon dolar para aktardıklarına dair ellerinde deliller olduğunu ileri sürdü.

Santos ve Zualaga iddialara yanıt vermedi.

Brezilyalı inşaat firması geçen yıl ABD Adalet Bakanlığıyla yaptığı itiraf pazarlığı anlaşmasında Latin Amerika ülkelerinde inşaat ihaleleri almak için yetkililere toplam 800 milyon dolar rüşvet ödediğini kabul etmişti.