Ekonomi Skandal paylaşıma sert yanıt

Skandal paylaşıma sert yanıt

11.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Skandal paylaşıma sert yanıt

ABD Başkanı Donald Trump, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bayburt’taki konuşmasının bitişiyle birlikte Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türk Lirası’nın ABD doları karşısında hızla düştüğünü” ifade ederek, Türkiye’den gelen çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerinin ikiye katlanmasına onay verdiğini duyurdu. Trump, “Alüminyumda bu oran artık yüzde 20, çelikte de yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz bu dönemde iyi değil” ifadelerini kullandı. Trump’ın paylaşımının ardından döviz piyasaları tarihi rekorlarını tazeledi. Dolar 6.80, euro 7.78 ve sterlin 8.73 liranın üzerine çıktı. Borsa İstanbul endeksi bir ara yüzde 8.63 düşüşle 88 bin 795 puana gerilese de günü yüzde 2.31 düşüşle kapattı. Bakan Albayrak’ın açıklamalarıyla gerileyen döviz, Trump’ın skandal kararını duyurmasıyla yüzde 18’in üzerinde yükseldikten sonra tekrar bir miktar düştü. Dolar 6.47, euro 7.37 ve sterlin 8.25 lira civarında işlem gördü.

Haberin Devamı

‘Devlet ciddiyetine aykırı’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Trump’ın tweet’inin ardından şu açıklamayı yaptı: “Başkan Trump’ın, Dünya Ticaret Örgütü kurallarını hiçe sayarak, çelik ve alüminyum ihracatımıza ek vergi uygulama kararını devlet ciddiyetiyle bağdaştırmak mümkün değildir. ABD, bu tür yaptırım ve baskılarla işbirliği yönünde hiçbir sonuç elde edemeyeceğini bilmelidir.”

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “ABD yönetimi tarafından daha önce duyurulan çelik ve alüminyum gümrük vergileri ile birlikte bugün duyurulan ek vergiler, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırıdır” denildi.