Dünya Skandallarla boğuşan Trump Suudi Arabistan’da

Skandallarla boğuşan Trump Suudi Arabistan’da

21.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya’yla gizli bilgi paylaşımı konusu ve Flynn hakkındaki soruşturmanın kapatılmasını istediği yönündeki haberler nedeniyle zor günler geçiren Trump, çantasında 100 milyar dolarlık bir silah anlaşmasıyla Suudi Arabistan’a geldi

Skandallarla boğuşan Trump Suudi Arabistan’da

ABD Başkanı Donald Trump iki gün devam edecek ilk yurt dışı ziyaretine Suudi Arabistan’dan başladı. Kral Selman bin Abdulaziz tarafından, başkent Riyad’daki Kral Selman Askeri Üssü’nde karşılanan ABD Başkanı Trump, eşi Melania Trump ve beraberindeki heyet devlet nişanı takdimi ile ikili görüşmeler için Yemame Sarayı’na geçti. Buradaki görüşmede Kral Selman ABD Başkanı Trump’a ülkedeki en üst düzey devlet nişanı olan Kral Abdulaziz Devlet Nişanı’nı takdim etti.
Ziyareti kapsamında dün ikili görüşme ve ABD-Suudi Arabistan Zirvesi’ni gerçekleştiren Trump, bugün Riyad’da yapılacak ABD-Körfez Ülkeleri Zirvesi ile ABD-İslam Ülkeleri Zirvesi’ne katılacak. Trump’ın ilk yurt dışı gezisinin ana eksenini ekonomi, siyaset ve güvenlikle ilgili konuların oluşturacağı belirtiliyor.
New York Times gazetesi, 10 yıllık bir anlaşma kapsamında ABD’nin Suudi Arabistan’a 100 milyar dolar tutarında silah satışı yapacağını belirtti. İngiliz Independent gazetesi ise ilk etapta 128 milyar dolar olması beklenen meblağnın, 10 yıllık süre zarfında 350 milyar doları bulabileceğini öne sürdü.
Tarihi ziyaret
Öte yandan, ziyaret öncesi Suudi Arabistan cadde ve sokaklarına “daha önce görülmemiş” bir şekilde Trump’ın fotoğrafları ve ABD bayrakları asılırken, ülke basını da haberlerinde bu ziyarete geniş yer ayırdı. Suudi Arabistan medyasında “tarihi” şeklinde nitelendirilen ziyaretin oyunun kurallarını yenileyeceği, Trump’ın ilk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan’a gerçekleştirmesinin ülkenin gerçek konum ve önemini ortaya koyduğu, ayrıca Trump’ın, kutsal Mekke şehrini sınırları içinde barındıran ülkeye ziyaretiyle Müslümanlara önemli mesajlar vermek istediği belirtiliyor.
Trump ardından İsrail’e geçerek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la görüşecek. Ortadoğu’da yapacağı ziyaretlerin ardından Trump’ın İtalya, Vatikan ve Belçika’ya gitmesi bekleniyor. Trump, seyahati öncesinde Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, ABD halkının çıkarlarını korumak için bu seyahatleri yaptığını kaydetti. ABD’nin son 5 başkanı, göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Kanada ya da Meksika’ya yapmıştı.