Diğer 2012 DÜNYADA NELER YAŞANDI

2012 DÜNYADA NELER YAŞANDI

31.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra’da düzenlenen 2012 Yaz Olimpiyatları yıla damgasını vurdu. ABD ile Çin’in madalya yarışı nefesleri keserken; dev organizasyonda 33 dünya, 78 olimpiyat olmak üzere 111 rekor kırıldı

2012 DÜNYADA NELER YAŞANDI

HAZIRLAYAN: ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

OLİMPİYAT ATEŞİ

Geride bırakmaya hazırlandığımız yıla damgasını vuran spor olayı şüphesiz olimpiyatlardı. İngiltere’nin başkenti Londra’da 27 Temmuz’da start alan köklü organizasyon, 12 Ağustos’a dek bir spor ziyafeti sundu. Dev organizasyon muhteşem açılış töreni ile hafızalara kazındı. Olimpiyat Stadı’nda, önce bir İngiliz köy hayatının canlandırıldığı ve ardından Sanayi Devrimi’nin sahnelendiği uzun soluklu bir gösteriyi de içeren açılış birçokları tarafından gelmiş geçmiş en iyi olimpiyat açılışı olarak nitelendirildi.

Olimpiyatlarda 204 ülkeden 10 bin 500 sporcu 26 spor dalında, 39 disiplinde mücadele etti. Başlangıcında olduğu gibi görkemli bir kapanış töreni ile sona eren oyunların sonunda ABD, 46’sı altın olmak üzere toplamda 104 madalya ile ilk sırayı aldı. Çin Halk Cumhuriyeti 88 madalya (38 altın) ile ikinci, Büyük Britanya ise 65 madalya (29 altın) ile üçüncü oldular.

Haberin Devamı

Oyunlar birçok rekora da ev sahipliği yaptı. 8 spor dalında toplam 33 dünya, 78 olimpiyat rekoru kırıldı. Atletizmin merakla beklenen 100 ve 200 metre yarışlarında gözler rekortmen atlet Usain Bolt’un üzerindeydi. Jamaikalı sprinter kendisine ait rekorları tazeleyemese de yarışları kazandı, bayrak takımı ile birlikte de 4x100’de güldü. 36.84’lük derece ile yeni dünya rekoruna imzasını atan Jamaikalılar kendilerine ait rekoru geliştirdi.

Atletizmin parlayan yıldızlarından bir tanesi de ABD’li Allyson Felix oldu. 27 yaşındaki kadın atlet 200, 4x100 ve 4x400 metrelerde altın madalya kazandı. Felix, 4x100’de 40.82 koşan ve 1985’den beri kırılamayan dünya rekorunu kıran ABD bayrak takımının da parçasıydı.
Öte yandan olimpiyatların ardından yine Londra’da Paralimpik Oyunları’nın heyecanı yaşandı. 29 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında düzenlenen organizasyon 164 ülkeden 4302 sporcu ile en geniş katılımlı paralimpik oyunlarına sahne olurken madalya sıralamasında Çin 231 madalya ile ilk sırayı aldı. İkincilik 102 madalya ile Rusya’nın, üçüncülük ise 120 madalya ile Büyük Britanya’nın oldu.

FUTBOL

Haberin Devamı

Boğalar durdurulamadı

Avrupa Futbol Şampiyonası Ukrayna ve Polonya’nın ortak ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İspanya ile İtalya’yı Kiev Olimpiyat Stadı’nda karşı karşıya getiren final mücadelesinde rakibini 4-0 mağlup eden Boğalar kupaya uzanan taraf oldu.
Teknik Direktör Del Bosque yönetimindeki İspanya 2008’in ardından 2012’de de şampiyon olarak üst üste iki Avrupa Şampiyonası’nda kupayı kaldıran ilk takım olarak tarihe geçti. Boğalar ayrıca 2010’da kazandığı Dünya Kupası ile birlikte, üst üste 3 uluslararası turnuvayı da kazanan ilk Avrupa ülkesi oldu.
2012, Barcelona’nın yıldız futbolcusu Lionel Messi için de altın bir yıl oldu. Arjantinli oyuncu geçen senenin Altın Top ödülünü kaldırmayı başarırken, Gerd Müller’in 1972’de attığı 85 golü de geride bıraktı. Bir takvim yılı içinde tüm kulvarlarda 91 kaydeden Messi, yeni rekorun sahibi oldu. Öte yandan Şampiyonlar Ligi finalinde Bayern Münih’i penaltılarla geçen Chelsea kupayı kaldıran taraf oldu.

FUTBOLDAN NOTLAR...

* FIFA Ballon D’or ödülü için Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ve Andres Iniesta aday gösterildi. Puskas Yılın Golü için ise 3 aday Miroslav Stoch, Radamel Falcao ve Neymar olarak belirlendi.
* Futbolda gol çizgisi teknolojisi Japonya’da düzenlenen FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nda ilk kez bir resmi karşılaşmada denendi.
* Mısır’da El Masri ve El Ehli takımları arasında oynanan karşılaşma büyük olaylara sahne oldu. Çıkan arbedede 74 kişi hayatını kaybetti.
* Hollanda’da Buitenboys ile Sloten takımları arasındaki amatör küme maçında genç futbolcuların saldırısına uğrayan yardımcı hakem hayatını kaybetti.
* İskoçya’nın köklü kulübü Glasgow Rangers borçları nedeniyle üçüncü lige düşürüldü.
* Boltonlu futbolcu Muamba takımının Tottenham ile oynadığı maçta kalp krizi geçirdi. Kalbinin 78 dakika durduğu belirtilen Kongolu oyuncu sonrasında hayata döndü.

FUTBOLDA ŞAMPİYONLAR
ÜLKE ŞAMPİYON
İngiltere Man.City
İspanya Real Madrid
İtalya Juventus
Fransa Montpellier
Almanya B.Dortmund
Hollanda Ajax
Belçika Anderlecht
Portekiz Porto
İskoçya Celtic
Yunanistan Olympiakos

Haberin Devamı

Londra’dan notlar...

* ABD’li yüzücü Michael Phelps, Londra’da 4’ü altın 2’si gümüş 6 madalya ile olimpiyat madalyalarının sayısını 22 yaptı ve oyunlar tarihinde en fazla madalya kazanan sporcu olarak tarihe geçti.
n Suudi Arabistan, Katar ve Brunei ilk kez bir olimpiyata kadın sporcularını gönderdiler. Ayrıca boksa kadınlar müsabakaları dahil edildi.
* Erkekler 110 metre engelli elemelerinde Çinli sporcu Liu Xiang favori gösterildiği yarışta sakatlanmasına rağmen mücadeleyi tamamlayıp olimpiyat ruhunu canlandırdı ve tribünlerce ayakta alkışlandı.
* Kadınlar 100 metre kurbağalama finalini 15 yaşındaki Litvanyalı Ruta Meilutyte kazandı, bu başarısı ile Londra’da altın madalyaya ulaşan en genç isim oldu.
* ABD erkek basketbol takımı yenilgisiz şampiyon oldu. Nijerya’yı 156-73 yendikleri maçta Brezilya’ya ait olimpiyatlarda bir maçta atılan en fazla sayı rekorunu tarihe gömdüler.
* Erkekler 100 metre kurbağalamada G. Afrikalı Burgh 58.46, 200 metre kurbağalamada Macar Gyurta 2.07.28, 1500 metre serbestte Çinli Sun Yang 14.31.02 ile dünya rekoru kırdılar. Kadınlarda ise Çinli Shiwen 400 metre karışıkta 4.28.43, ABD’li Dana Volmerr 100 metre kelebekte 55.98, ABD’li Soni 200 metre kurbağalamada 2.19.59, ABD’li Franklin 200 metre sırtüstünde 2.04.06 ve ABD takımı 4x100 karışıkta 3.52.05 ile dünya rekoru kırdılar.

Serena’nın ikinci baharı
Kadınlar tenisine damga vuran isim Serena Williams oldu. ABD’li raket 2010’da geçirdiği sakatlık ve ameliyatların ardından tükenmediğini kanıtladı. Wimbledon finalinde Radwanska’yı, ABD Açık finalinde ise Azarenka’yı yenen 31 yaşındaki tenisçi iki önemli Grand Slam’de şampiyonluk elde etti, olimpiyatlarda da altın madalya kazandı.
Erkeklerde ise Andy Murray ABD Açık finalinde Djokovic’i 3-2 mağlup ederek kariyerinin ilk Grand slam zaferini kazanırken, 76 yıl sonra Grand slam kazanan ilk Britanyalı olarak da tarihe geçti. 25 yaşındaki raket olimpiyatlarda da altını boynuna taktı.

GRAND SLAM ŞAMPİYONLARI
TURNUVA ERKEKLER KADINLAR

Avustralya Djokovic Azarenka
Fransa Nadal Sharapova
Wimbledon Federer S.Williams
Amerika Murray S.Williams

Tenisten notlar...
* Avustralya Açık tek erkekler finali nefes kesen bir mücadeleye sahne oldu. Sırp Djokovic ile İspanyol Nadal arasında oynanan karşılaşma 5 saat 53 dakikalık süresiyle tarihe geçti.
* Wimbledon tek erkeklerde kupayı kaldıran Federer kariyerinin 17. Grand slam zaferini elde ederken, Pete Sampras’ın 286 hafta ile en çok hafta 1 numarayı elinde bulundurma rekorunu da ele geçirdi.

Haberin Devamı

BİSİKLET
Armstrong her şeyi kaybetti

* Uluslararası Bisiklet Birliği, ABD Anti Doping Ajansı’nın Lance Armstrong’a verdiği 7 Fransa Bisiklet Turu zaferini ve kariyeri boyunca elde ettiği başarıları silerek ömür boyu spordan men eden cezalarını onayladı. ABD’li bisikletçinin olimpiyat madalyasını geri almak için de girişim başlatıldı.
* Fransa Bisiklet Turu’nu kazanan Bradley Wiggins bu organizasyonda şampiyonluğa ulaşan ilk Britanyalı bisikletçi oldu.

BASKETBOL
* NBA’de şampiyon Miami Heat oldu. Final serisinde Oklahoma City Thunder’ı 4-1 ile geçen Florida ekibi böylece tarihindeki 2. şampiyonluğu kazandı. Miami’nin yıldız basketbolcusu LeBron James ise MVP (en değerli oyuncu) ödülünün sahibi oldu. Lakers forveti Kobe Bryant 30 bin sayı barajını aşan en genç oyuncu oldu.
* THY Euroleague’in İstanbul’daki finalinde Olympiakos, CSKA Moskova’yı son saniye basketiyle 62-61 yenerek kupanın sahibi oldu.


VOLEYBOL
* Rusya erkek takımı olimpiyat finalinde Brezilya’yı 3-2 yenerek, Brezilya kadın takımı da finalde ABD’yi yenerek altın madalyaya uzandılar.
* CEV Şampiyonlar Ligi erkeklerde Rus Zenit Kazan, CEV Kupası’nda ise Dinamo Moskova birinciliği elde ettiler.
* Bulgaristan’ın ev sahipliği yaptığı Dünya Ligi’nde erkeklerde Polonya birinciliği elde etti. Çin’in ev sahipliği yaptığı Kadınlar Dünya Grand Prix’sinde ise Amerika Birleşik Devletleri şampiyon oldu.

MOTOR SPORLARI
* Moto Gp’de şampiyonluk ipini Yamaha pilotu İspanyol Jorge Lorenzo göğüslerken, iki şampiyonluğu bulunan Avustralyalı Casey Stoner, kariyerini sonlandırdığını açıkladı.
* Dünya Ralli Şampiyonası’nda ise zafer Sebastian Loeb’ün oldu. Fransız pilot üst üste 9. şampiyonluğunu elde etti.

ATLETİZM
* Helsinki’de düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda Almanya 6 altın, 6 gümüş ve 4 bronz ile toplamda 16 madalya ile birincilik kürsüsünün sahibi oldu.
* Jamaikalı sprinter Yohan Blake Lozan’daki Diamond League yarışlarında kendi kişisel rekorunu geliştirerek 9.69 koştu.

FORMULA 1
Vettel tarih yazdı

Formula 1’de Red Bull takımının Alman pilotu Sebastian Vettel sezonu pilotlar klasmanının zirvesinde tamamladı. Brezilya’da koşulan son yarışa dek Alonso ile kıyasıya bir rekabetin içine giren 25 yaşındaki sürücü, üst üste 3. şampiyonluğuna ulaşarak üç şampiyonluk kazanan en genç sürücü oldu. Schumacher ise kariyerini sonlandırdığını açıkladı.