A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Bir takımın ara transferde üç veya dört yabancı futbolcu alması için hedefinden tamamen şaşmış ve artık o seneyi gözden çıkarıp gelecek sezonların hazırlıklarını yapıyor olması gerekir. Acaba Beşiktaş’ın böyle bir durumu mu?

Herhangi bir futbol takımına bir anda yeni üç kişi dâhil etmek zaten mevcudun %30’unun değişmesi demek oluyor. Bu yeni oyuncuların takımın uyumunu da olumsuz yönde etkileyeceklerini düşünürsek etki rahatlıkla %40’a çıkar. Hele bir de yeni oyuncular yabancıysa üç kişilik bir transfer hamlesinin takımın yarısının değişmesi anlamına geldiğini söylemek pekâlâ mümkün.

Haberin Devamı

Tekrar düşünelim; Beşiktaş’ın böylesine köklü değişime ihtiyacı var mı?

Beşiktaş yönetimi, tıpkı diğer takımlarımız gibi, önemli bir gerçeği gözden kaçırıyor; sadece futbolcu satın almak başarı için yeterli değil.

Her sene büyük takımlarımıza onlarca yabancı oyuncu transfer ediliyor fakat maalesef bunlardan çok azından beklenen verim alınabiliyor. Bunun en önemli nedeni nihayetinde bir makine olmayan oyuncuların her türlü olumsuzluktan etkilenme riski taşıması ve sonuç olarak her yerde aynı performansı gösterememeleri. Başka bir deyişle Almeida’nın Weserstadion’da Werder Bremen formasıyla attığı gollerine siyah beyazlı formayla Fi Yapı İnönü Stadı’nda devam edeceğine kimse garanti veremez. İşin ilginç yanı ise, geçmişteki onlarca başarısız transfer tecrübesiyle tüm bunları en iyi bilmesi beklenen takımlarımızın hala bu şekilde bir bile bile lades anlayışı içinde olmaları.

Fernandes, Simao ve Almeida elbette iyi futbolcular ve üç futbolcu için de Beşiktaş’ın tek seçenek olmadığına eminim fakat siyah beyazlıların gerçekten bir orta saha, bir kanat bir de forvet oyuncusuna ihtiyacı var mı? Kadroda Ernst, Guti, Quaresma, ve Bobo varken bu Portekizlilerin transferine gerek olmadığı gibi bu transferlerin devre arasında yapılmasını gerektirecek bir aciliyeti hiç yok.

Velhasıl, Beşiktaş’ın hâlihazırda parası ve önemli gelirleri olabilir fakat bu durum ne devamlı harcamayı gerektirir ne de satın alma üzerine bir başarı amaçlamayı. Kaldı ki ligimizde yıldızlara değil takım olma özelliğine sahip olan takımları başarıyı yakalıyor ve bu nedenle başarı için Beşiktaş’a düşen ne yapacakları belli olmayan yıldız oyunculara değil takım olma özelliğine yatırım yapmak.