Futbol Abdülkerim Durmaz: Kocaman'ı duyunca 'eyvah' diye çığlık attım

Abdülkerim Durmaz: Kocaman'ı duyunca 'eyvah' diye çığlık attım

25.05.2018 - 11:14 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe'nin efsane futbolcularından Abdülkerim Durmaz, Skorer'e özel bir röportaj verdi ve Sarı-Lacivertli kulübün gündemini değerlendirdi.

Abdülkerim Durmaz: Kocamanı duyunca eyvah diye çığlık attım

Skorer Özel Röportaj: Utku Baş / Kamera: Akif Taş - Fevzi Tapan

Haberin Devamı

Fenerbahçe'nin eski futbolusu ve spor yorumcusu Abdülkerim Durmaz, Skorer'e özel açıklamalar yaptı.

Geçtiğimiz sezonun fotoğrafını çeken Durmaz, Aykut Kocaman'la yola devam edilmesi halinde Fenerbahçe'nin bir kez daha başarısız olacağını ifade ederken; takımdan ayrılan eski oyuncular ve yeni sezonun transfer stretejisi hakkında da görüş belirtti.

Abdülkerim Durmaz'ın tüm açıklamaları şöyle;

KARAGÜMRÜK STADINI ANLATMANIZI İSTESEM NELER PAYLAŞIRSINIZ?

Bu stat İstanbul'un en eski stadı. Fatih Sultan Mehmet 100 metre öteden İstanbul'u almış. Burası öyle bir yer. Şimdi suni çim var ama bize hiç nasip olmadı. Biz zımpara gibi toprak bir zeminde top oynuyorduk. Burası benim doğum yerim. Karagümrük doğduğum yer, bu stat futbola doğduğum yer. 23 yaşına kadar bu statta oynadım. 23 yaşında da Fenerbahçe'ye gittim. 30 yıldır başka semtte oturuyorum belki ama bu mahalleden hiç kopmadım. Her fırsatta gelirim, gençleri izler bir zamanlar ben de böyleydim derim. Bir zamanlar dediğim de 40 yıl önce... Stadın tam karşısında doğduğum ev var. Her geldiğimde doğduğum evi görüyorum. Benim her şeyim Karagümrük...

Haberin Devamı

GERİDE BIRAKTIĞIMIZ SEZONU GENEL OLARAK DEĞERLENDİRİR MİSİNİZ?

Geride bıraktığımız sezona baktığımda şunu söyleyebilirim. 70'li yıllardan beri bu ligi izliyorum, oynamışlığım da var. Bu seneki lig, oyunun kalitesi açısından, toplanan puan açısından ve şampiyonluk yarışı açısından bana göre en tuhaf lig oldu. Bir de ligimizde her zaman en iyi kadroya sahip olan takımın şampiyon olamayacağı konusu da ispatlanmış oldu. Sezon başında kadro ve oyun kalitelerine baktığımızda bütün veriler bize Beşiktaş ve Başakşehir'in şampiyon olması gerektiğini söylüyordu. Beşiktaş Galatasaray'ı Vodafone Park'ta 3-0 yendi ki tarihi bir fark olabilirdi. Yine aynı şekilde Başakşehir Galatasaray'ı kendi evinde 5-1 gibi tarihi bir skorla yendi. Kadro kalite farkına bakar mısın? Ancak neticede ne oldu? Galatasaray şampiyon oldu. Sezona çok kötü başlayan Fenerbahçe çok düşük de olsa şampiyonluk şansı buldu başaramadı ama ikinci oldu.

Haberin Devamı

Anlıyoruz ki şampiyon olan takım her zaman en iyi kadrosu olan takım olmuyor. Bu işe en iyi şekilde motive olan, taraftarının desteğini en iyi şekilde alan ve en çok inanan takım şampiyonluğu elde ediyor. Antrenör faktörü de çok büyük. Daha ateşli, daha istekli bir antrenör bu başarıda etkili oluyor. Buna en büyük örnek Fatih Terim. Bir Fatih Terim'in kulübede duruşuna bak bir de Fatih Terim'in. Galatasaray'ı yönetenler de taraftarlarıdır. Bunu başkan Mustafa Cengiz de söyledi. Geçtiğimiz yıllarda Prandelli'yi gönderdiler Hamza Hoca'yı getirdiler. Bu sene Tudor ile olmayacağını anladılar sezon ortasında taraftar Tudor'u istemedi, Terim gelsin dedi. Takımın yenildiği oldu havaalanına desteğe gittiler. Oyuncular da bu desteği ve afedersiniz rakiplerin enayiliğini görünce şampiyonluğu çekti aldı. Hak etmediler demiyorum. Sonuna kadar hak ettiler.

FENERBAHÇE'NİN GEÇTİĞİMİZ SEZONKİ PERFORMANSINI DEĞERLENDİRİR MİSİNİZ?

Fenerbahçe'nin ligi ikinci bitirmesi Allah'ın bir lütfüdür. Fenerbahçe ikinci oldu belki ama taraftar neden mutsuz? Neden tribünler bomboş kaldı? Çünkü oynanan oyun çok kötüydü. Zaten Fenerbahçe'nin sezona başlamasında bir sorun vardı. Yaptığımız programın geçen seneki sezon finalinde Ertem Şener Aykut Kocaman'ın Fenerbahçe'ye geleceğini söylediğinde istemsizce "Eyvah!" diye çığlık attım. Çünkü ben bu günleri gördüm. Camianın yarısı hatta yarısından da fazlası Alex meselesinden dolayı Aykut Kocaman'ı sevmiyorken yeniden Aykut Kocaman ile anlaşıldı. Aykut Kocaman Alex'i yem etti, bu ülkeden gönderdi. Sonra arkasından kendisi de ayrıldı. Bu kadar problemliyken Fenerbahçe'ye yeniden getirildi. Kaldı ki Aziz Yıldırım, Kocaman gelmeden önce "Ben bu kulüpte başkan olduğum sürece o bu kapıdan içeriye giremez." demişti. Aykut Kocaman iyi antrenör olsa ne olur? Taraftar hala Alex olayını hazmedememişken, Kocaman'a bu olaydan dolayı önyargılıyken takımına ne kadar sahip çıkar ki? Aykut Kocaman'a sorsan adım çıkmış diye isyan ediyor. Adın çıkmadı bunların hepsini sen yaptın. Alex'i sen gönderdin. Emre Belözoğlu'nu sen gönderdin. Kimse olmayan bir şeye inanmıyor. Zaten Alex'in oyunculuğuna bakıp bu bizde iş yapmaz diyen teknik direktör önce diplomasını yırtsın.

Haberin Devamı

Aykut Kocaman'da futboldan anlayan bir adam olduğuna göre geriye tek bir sebep kalıyor o da kibir. İnsanlar Alex'i övünce rahatsız oldu ama iyi teknik direktörler bu durumlardan rahatsız olmaz. Oyuncusunu yüceltir bunca hiç bir sorun yok. Zaten o zaferin payı sana da verilecek. Aykut Kocaman için, çok karakterli ve iyi bi hoca diyenlerin kendisiyle beş dakika oturmuşlukları var mı? Bu işleri geçmeleri lazım. İyi insan olsa ortada bir sebep yokken Alex de Souza'yı buradan gözü yaşlı göndermezdi. İşte bütün bunları yapan bir hoca ile sezona başlamak olmaz. Başlarsan ben o çığlığı atarım. Fenerbahçe gelecek sezon istediği kadar iyi kadro kursun, Aykut Kocaman ile devam ederse yine başarılı olamaz. Galatasaray camiasında Fatih Terim'e karşı bir tane çatlak ses var mı? En sevmeyen bile lafını tutuyordur, gelsin ağabey diyordur. Ancak Aykut Kocaman için Fenerbahçe camiasının yarısından çoğu aman gelmesin diyor. Çünkü problemli bir teknik direktör. Bir de Kocaman Fenerbahçe'nin başına geldiği sezonda da Galatasaray şampiyonluğu yaşatarak hat-trick yaptı. Futbolculuğunda da iyi atardı. Buna rağmen taraftarın bir kısmı da ‘Aykut ile devam edilmeli’ diyor. Bir Galatasaray şampiyonluğu daha mı istiyorlar anlamıyorum. Her zaman söylüyorum. Aykut Kocaman Fenerbahçe tarihine gelmiş geçmiş en başarılı 3-5 santrafordan birisidir ama biz burada başka bir iş yapıyoruz.

Haberin Devamı

YÖNETİM AÇISINDAN OLAYA NASIL BAKIYORSUNUZ?

Aziz Yıldırım, Alex gittiğinde pişman oldu ve buna rağmen bu kapıdan içeri giremez dediği Aykut Kocaman'ı geri getirdi. Üç ay önce bu kulüpten içeri giremez dediğin adam için üç ay sonra kulüpten bildiri yayınlayarak "Cehennem donana dek Aykut Kocaman" diyorsun. Burası kocaman bir kulüp böyle bir şey olamaz. Şimdi bu motivasyonla başlayan ligden şampiyonluk bekliyorsun. İkinciliği öp başına koy. Aykut'a tapan Fenerbahçe taraftarında bu kadroyu kim kurdu diye aptalca, salakça, bir söylem var. Senin için izleyicilerimize ‘Utku bu stattan içeriye bir daha giremez’ desem ve iki gün sonra seninle bizi sarmaş dolaş görseler ‘Abdülkerim ne omurgasızmış’ derler. Böyle bir şey olamaz. İşte bu motivasyonla lige başlayan bir Fenerbahçe'de şampiyon olamaz.

FENERBAHÇE TARAFTARININ TAKIMA YETERİNCE DESTEK VERMEDİĞİ SÖYLENİYOR. KATILIYOR MUSUNUZ?

Fenerbahçe tribünleri Vardar eşleşmesindeki ilk maçta yaşanan faciaya rağmen ikinci maçta tribünleri doldurdu. Peki sonra ne oldu? Fenerbahçe yine yenildi. Aykut Kocaman son röportajında ‘O bir kazaydı’ dedi. Kaza bir kere olur, ikincisi zevke girer. Sonra taraftar yeni bir sezon başlıyor dedi stadı tekrar doldurdu. Göztepe beraberliği geldi. Arkasından taraftarlar ligin ilk maçıdır olur böyle şeyler diye düşündü tribüne gitmeye devam etti. Hele ki içeride oynanan bir Kayserispor maçı var ki... Takım 3-1 önde ona rağmen defans yapa yapa 20 dakikada 2 gol yedi ve maç 3-3 bitti. Sonra taraftardan hafta bir daha enayi gibi gelmesini bekliyorsun. Böyle bir şey olur mu? Taraftara hiç bir şey vermediğin gibi insanların anasını ağlatıyorsun. Hep istiyorsun.

Gelelim Galatasaray maçına. Fenerbahçe o maçı 1-0 kazansa kim şampiyon olurdu? Tribünler tıklım tıklım doldu. Maç 0-0 bitti. Kaldı ki Galatasaray maçı alabilirdi. Yenilmezlik rekoru da elden gidiyordu. Aykut Kocaman'ın kazandığı maç sonrasında bile methedilecek bir oyunu yok. Bazı salaklar diyor ki bu kadroyla daha ne yapsın? Bu kadroyu Utku ile biz kurduk. Sizden özür diliyoruz Fenerbahçeliler. Aykut severler özür diliyoruz. Neto'yu Valbuena'yı, Janssen'i biz aldık. İsla'yı Utku aldı. Kameni'yi ben aldım. Neto'yu kameraman aldı. Duydunuz mu Aykut'u çok sevenler? Utku sen neden bize faydası olmayan İsla'yı alıyorsun? Böyle olmadı kardeşim! Aykut Kocaman ne istediyse kulüp onu aldı. Sezon başındaki "İki yılın şampiyonu Beşiktaş'tan daha iyi kadro kurduk" demecini salağa yattığınız için görmezden geliyorsunuz. Sonra Aykut Hoca bu kadroyla iyi iş çıkarttı diyorsunuz. Hadi uzak durun benden.

EMRE BELÖZOĞLU FENERBAHLÇE'DE KALSAYDI BAŞARILI OLUR MUYDU? VALBUENA MESELESİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Emre Belözoğlu gönderilmeseydi Fenerbahçe'ye kesinlikle katkısı olurdu. Az evvel anlattığım 3-3'lük Kayserispor maçı vardı ya işte o maçta Emre Belözoğlu olsaydı o maç öyle bitmezdi. Çünkü Emre Belözoğlu'nun oyun karakteri çok sağlam. O maçta benim gençliğim olsaydı o maç yine berabere bitmezdi. Neden bitmezdi? Artık rakibe mi dalardım, hakemi mi etkilerdim, kavga mı çıkartırdım bilmiyorum ama bir şekilde o maçı bırakmazdım. Bunlar kuzu gibi yeniliyorlar. Galatasaray içerde neden puan kaybetmiyor? Fenerbahçeliler kedi gibi, kuzu gibi baskı yok. Oynuyorlar ve yeniliyorlar. Emre sahada olsa buna müsaade etmezdi bir iki maçı kurtarırdı ve zaten arada bu puan farkı olmazdı.

Valbuena Fenerbahçe'nin ideal kadrosunda oynamaz. Galatasaraylı Gomis, Rodrigues ve Beşiktaşlı Lens'in Fenerbahçe'de olduğunu düşünün. Valbuena'yı ben de oynatmam. Ancak mevcut kardoda Valbuena'yı oynatmamak futbol adına büyük bir ayıp. Alper Potuk sağ açık, Aatif Chahechouhe sol açık, Valbuena yedek! Ayıp, ayıp... Dirar'ı oynatıyor baston gibi bir adam. Alper Potuk'un Fenerbahçe futbolcusu olmadığını dört yıldır söylüyorum millet yeni anladı. Bu adamları oynatıp Valbuena'yı oynatmazsan ben bunda başka bir iş ararım.

EMRE AKBABA TRANSFERİ VE OZAN TUFAN'IN ÖNDERİLMESİ GÜNDEMDE NASIL DEĞERLENDİRECEKSİNİZ?

Emre Akbaba iyi oyuncu. İyi bir sol ayağı var fakat hayalimdeki Fenerbahçeli oyuncu mu? Değil. O mevkilerde oynayan Fenerbahçeli oyuncunun gol sayısının yüksek olması gerekir. Emre Akbaba oyunu kuran ve oyunun yönünü iyi çeviren bir oyuncu kabul ediyorum ama büyük takıma geldiğinizde bu işler o kadar kolay olmuyor. Fotvet hattı arkası bir oyuncu olduğu için o pozisyonda düşündüğünüzde hava topları çok zayıf. Talisca'nın özel bir oyuncu olmasının sebebi kafa topuna çok hakim olmasıdır. Alex de o boyuna rağmen senede en az on tane kafa golü atardı. Emre Akbaba bütün bunları yapabilecek bir oyuncu değil ama Türkiye şartlarında alınırsa zararlı bir transfer olmaz. Ancak Fenerbahçe'yi ön elemelerden geçirecek, Şampiyonlar Ligi'nde gruplardan çıkaracak, Türkiye Ligi'nde şampiyon yapacak bir kadronun banko oyuncusu olur mu? Olmaz...

Ozan Tufan meselesi ayrı bir yaradır. Ozan Tufan dediğiniz zaman insanların çoğu kötü futbolcu diyor ama öyle değil. Ozan Tufan meselesinde yönetilememe sorunu var. Ozan Tufan genç bir oyuncu ve ilgilenilmesi gereken birisi. Baba gibi bir hoca denk gelecek ki Ozan Tufan düzelebilsin. Aykut Kocaman böyle değildir. Daha soğuktur. Ben sana dadılık yapamam der. Avrupai bir zihniyet bu belki doğru ama burası Türkiye ve bu insanlar da Türk. Kabahat Ozan Tufan'ı bu hallere getirenlerde. Kötü mü yaşıyor? Yaşatmayacaksın. Kimse yok mu o kulüpte nasıl kötü yaşıyormuş? Onu Samandıra tesislerinde zincire bağlarım. Bir yemek verdiğim zaman bir de idmanda çözerim. Nereye gidiyor? Ben ona senede 4 milyon euro veriyorum. Bunlar yönetilemedi Ozan Tufan'da harcandı gitti. İnşallah iyi bir teknik adam gelir yeni bir başlangıç olur.

2018 DÜNYA KUPASI YAKLAŞIYOR ÖNGÖRÜLERİNİZ NEDİR? FAVORİNİZ VAR MI?

Dünya Kupası bu sene baya renkli geçecek. O kadar takım sayısı arttı ama biz yokuz. Bu kupayı kazanabilecek takımlar aşağı yukarı belli. Almanya, Brezilya, Arjantin, Fransa, İspanya... Bunların dışında birinin kupayı kazanması zor gibi. Ancak son Avrupa Şampiyonası'na baktığınızda da Ronaldo'dan başka etkili bir ismi olmayan Portekiz şampiyon oldu. Genel olarak kupanın sahibinin bu saydığımız takımlardan biri olacağını düşünüyorum. Favorim Almanya. Çünkü hem çok yetenekli oyuncuları var hem de çok geniş kadroları var. Yedeklerinden iki, üç Alman milli takımı daha çıkartabilirsiniz. Bir de çok gerçekçi futbol oynuyorlar. Bunlardan dolayı Alman milli takımını favori görüyorum. Brezilya uzun süredir bu kupayı kazanmak istiyor. Ben Brezilya'yı Fenerbahçe'ye benzetiyorum. Hem renkleri hem de başarıya olan özlemlerinden dolayı. Genel olarak saydığım takımlardan biri şampiyon olabilir hiç biri sürpriz olmaz.

MİLLİ TAKIM YILLARINIZDA UNUTAMADIĞINIZ BİR ANINIZI DİNLEYEBİLİR MİYİZ?

Bir İngiltere maçımız vardı. Wembley stadyumuna ayak basan ilk Türk futbolcu olduğumu söyleyebilirim. Türk milli takımı ilk kez İngiltere'ye maça gelmiş ve hareket halindeki otobüsten çivili kramponlarla beton zemine atlayarak stada koşup o stada ilk ayak basan kişi olmuştum. Rahmetli hocamız Coşkun Özarı bu olaydan dolayı bizi topladı ve herkesin içinde bana bir fırça attı. Bir de meşhur 8-0'lık maç anımız vaz. Buradaki maçta ben maçtan önce germekten sakatlanmıştım. Benim yerime Cem Pamiroğlu oynadı maç 8-0 bitince soyunma odasında dümen yaptığımı düşünüp bana kızmıştı. Onu hiç unutmamıştım.

Yazarlar