Skorer Afrika'ya kucak açtık

Afrika'ya kucak açtık

20.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Afrika'ya kucak açtık

Afrikaya kucak açtık


Attila Gökçe


UEFA'nın, Afrika'nın geri kalmış ülkelerindeki futbolu geliştirmek amacıyla aldığı karar doğrultusunda Türkiye'ye Eritre ve Moritanya'yı eğitme, kalkındırma görevi düştü.
Türkiye, Eritre ve Moritanya'ya ikişer kişilik ekipler gönderecek. Bu ekipler federasyon yapısının oluşturulmasında, altyapıdan üstyapıya kadar genç oyuncuların yetiştirilmesi ve eğitilmesinde öncülük edecek, çeşitli seminerler ve kurslar düzenleyecek. Genç Milli Takımlar düzeyinde maçlar yapılacak.
Futbol Federasyonu bu konuda UEFA'ya kapsamlı bir rapor gönderdi. Raporun onaylanmasından sonra söz konusu heyetler Eritre ve Moritanya'ya gidecek, altı ay süreyle bu ülkelerde kalacak.
Projenin geçen sene başlatılmak istendiği, ancak gerçekleştirilemediği belirtildi.
UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik'in bu proje için Afrika ülkelerinin yetkililerini geçen sene İsviçre'de buluşturarak ilk adımı attığı kaydedildi.
Ekiplerde görev alacak kişiler eğitim ve lisan düzeyi yüksek isimler olacak. Eritre için Yılmaz Yücetürk ve Fethi Demircan düşünülüyor. Moritanya için de Metin Türel ile birlikte genç bir ismin gönderilmesi planlanıyor. Bu isimler Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'un onay vermesinden sonra göreve başlayacaklar.
Projeye göre Avrupa ülkeleri ve eğitmekle görevlendirildikleri ülkeler şöyle: Almanya: Kamerun, Uganda, Togo, İngiltere: Botswana, Lesotho, Malawi, Avusturya: Gine, Belçika: Burundi, Ruanda, Kıbrıs: Burkina Faso, Seychelles, Danimarka: Liberya, İspanya: Ekvator Ginesi, Finlandiya: Madagaskar, Cibuti, Galler: Swaziland, İsrail: Etiyopya, Mauritius, İtalya: Nijer, Sudan, Somali, Norveç: Mali, Tanzanya, Hollanda: Kenya, Zambiya, Portekiz: Angola, Cape Verde, Bissau Ginesi, Mozambik, Sao Tome, İsveç: Gambia, İsviçre: Benin.

Moritanya

Nüfus: 2.511.473
Yüzölçümü: 397.953 Milkare
Okur Yazar Oranı: % 38
Din: % 100 Müslüman

Eritre

Nüfus: 3.842.000
Yüzölçümü: 46.842 Milkare
Okur Yazar Oranı: % 20
Din: % 50 Müslüman, % 50 Hristiyan

Eritre savaş halinde

1993 yılına kadar Etiyopya'nın sınırları içerisinde yer alan Eritre, 1993 yılında bağımsızlığını ilan etti. Etiyopya'nın bütün sahil şeridini içine alan Eritre, bağımsızlığını kazanınca Etiyopya'nın donanma güçlerini de sahiplendi. Etiyopya ise denize kıyısı olmayan bir ülke haline geldi. Okuma yazma oranının çok düşük olduğu, yarısı Müslüman diğer yarısı ise Hristiyanlar'dan oluşan ülke Etiyopya ile savaş halinde olduğundan açlık sınırında.
İslam devleti olan Moritanya ise köklü bir geçmişe sahip. Ancak halkın büyük bir kısmı fakirlik sınırında olmasından dolayı bunalımlı bir yapısı bulunuyor. Kapalı sisteminden dolayı sorunlar örtülü gözüküyor. Yüzölçümü büyük olmasına rağmen büyük bir kısmını çöl toprakları oluşturuyor.