Aksal Yavuz

Aksal Yavuz

aksalyavuz@hotmail.com

Tüm Yazıları

Genelde bu aylar Hollanda’nın Ajax takımında uygulanan ‘TİPS’ eğitim sistemi düşer aklımıza…
Her transfer dönemi konuyu ele alır, yazar-konuşur ve de hatırlatırız…

***
Ajax’ın yüzlerce yetenek avcısının tespit ettiği ve yönetiminin ‘sisteme alınabilir’ kararı verdiği genç yetenekler bu sisteme alınıp eğitilirler.

***
TİPS’in ‘T’si teknik kelimeleri simgeler;
Üstün teknik yeteneğe sahip olan ve teknik öğretiye yatkın ve bu konuda kendini sürekli geliştirme iştihasına sahip gençler sisteme dâhil edilir. Ancak ilerleyen eğitim süresince tekniğini geliştirmeyen, hatalarında ısrar edenlerle, yeteneği ne olursa olsun yollar ayrılır.

Haberin Devamı

***
‘İ’ harfi zekânın karşılığı olan İntelligent’i ifade eder; 
Zeka düzeyi belli normlarda olmayan, sorumluluk duygusu ve bilinci gelişmeyen, kendini başkasının yerine koyma (empati) değerliliği eksik, rekabet ve rakip kavramından keyif almayan, bulunduğu ortama ve onun kültürel değerlerine saygısız olanlar yoluna devam edemez.

Egoist, çaba yerine, sağlıksız ruhsal savunma mekanizmalarını geliştiren, duyguları ve hormonlar doğrultusunda hareket edenler ya sistemden çıkarılır ya da “Hemen satılacak” listesine konur, satılırlar.

***
‘P’ harfi, karakter-kişilik karşılığı olan Personlichkeit’i vurgular;
Eğitimi ve sosyal yaşamı sırasında, tutarsız, benmerkezci, kolektif yaşam ve kurallarına yatkın bir karakter-kişilik profili ortaya koymayan futbolcu (Bu konuda uzmanlardan kurulu heyetin raporları ve yönetimin oluru ile) adı açıklanmadan satış listesine konur, menajerler vasıtasıyla ve iyi bir satış stratejisiyle başka kulübe gönderilir. Bu tipler “sistem faresi” diye tanımlanır. Çünkü kişilikleri gittiği takımlardaki sistemi sürekli kemirir, çökertir.

***
‘S’ harfi, sürat-çeviklik karşılığı olan Schnelligkeit kelimesini yansıtır;
Algılaması, tekniğini uygulaması, kas-sinir yapısı, süratli-çevik olmayanlar, “Yıldız değil, endüstri futbolcusu olur” diyerek bünyede tutulur ve iyi bir fiyatla elden çıkartılır.

***
Özetle…
TİPS sisteminin temel direği ‘İ’ ve ‘P’ harflerinin simgelediği değerliliktir; ‘İP’ sağlam ve kaliteli olmadığı takdirde futbolcu ağzıyla kuş tutsa nafiledir!