Skorer Ali Şen: Messi'yi bakanlık Antalya'ya getirebilir

Ali Şen: Messi'yi bakanlık Antalya'ya getirebilir

09.04.2010 - 13:12 | Son Güncellenme:

.

Ali Şen: Messiyi bakanlık Antalyaya getirebilir

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Antalya'da katıldığı spor turizm ve medya konulu panelde "Turizmciler deniz kıyısına yatırım yapacaklar, biz de sokaklarımızı düzeltmeden, evimizin balkonuna bir çiçek bile koymadan para kazanacağız. Böyle bir bolluk yok. Bunu yerel yönetici arkadaşların dikkatine sunuyorum" dedi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek Beldesi'nde Limak Arcadia Otel'de düzelenen spor turizmi ve belek başlıklı 4'üncü Belek Turizm Paneli'ne katıldı. Çok sayıda turizmci ve işadamının katıldığı panelde Bakan Günay, Türkiye'nin turizmde 25 yıl önce hayal bile edemediği bir başarıyı yakaladığını söyledi. 2008 yılında Dünya'da oluşan küresel kriz ve salgın hastalıklar nedeniyle kaygılı bir sürecin yaşandığını belirten Bakan Günay, "Turizmde çok iyi bir yerdeyiz. 2008'in sonlarında yaptığımız kaygılı toplantıları hatırlıyorum. Hep birlikte sıkıntılı bir yılı başarıyla geride bıraktık" dedi.

ÇİLELİ BİR YOLCULUK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa ziyareti sırasında Türkiye'nin Dünya'nın önde gelen 10 turizm bölgesi arasında yer alan geçen yılı pozitif kapatan tek ülke olduğunu söyleyerek arkasına yaslandığını anlatan Bakan Günay, "Ben bu açıklamayla gurur duydum. Bunun kahramanları siz turizmcilersiniz. Yatırımcılığın ne kadar meşakatli bir yol olduğunu iyi biliyorum" dedi. Belek'te bir golf tesisinin 12 yıllık bir mücadelenin sonucunda yapılabildiğini öğrendiğini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bu yatırımların ne kadar çileli olduğunu ve dışarıdan göründüğü kadar karlı olmadığını biliyorum. Bu politika gibi aşk ile yapılabilen bir şey. 2009 yılında Dünya eksiye giderken gelen ziyaretçi sayısı itibariyle artıyla kapattık ancak gelir itibariyle nispi bir azalma var. Ancak bu çok normal" şeklinde konuşmasına devam etti.

Haberin Devamı

POTANSİYELİ ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR

Antalya'nın bu yıl son 5 yılın en iyi 3 ayını yaşadığını ve bu yıl Antalya için hedefin 10 milyon turist olduğunu açıklayan Bakan Günay, Antalya'yı deniz, kum, güneş üçlüsünün dışında başka bir alanda da dünyada bilinen bir yere getirmek istediklerini söyledi. Avrupa'daki golf sahaları binlerle ifade edilirken Türkiye'nin henüz onlu rakamlarla konuştuğuna dikkat çeken Günay, "Bu nedenle bu potansiyeli biraz daha yukarılara çekmemiz gerekiyor. Futbol açısından ise Avrupa'ya göre çok daha üst sıralardayız. Bizim gerek golf gerekse futbol anlamında yeni bir altyapı yatırımlarına ihtiyacımız var" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'ye 2003 yılında gelen ziyaretçi sayısı 13 milyonken şimdi 27 milyona ulaştığını kaydeden Bakan Günay, şunları söyledi:

"Sayı artıyor ama sayının artması yetmiyor. Gelen kişilerden Türkiye'nin elde ettiği gelirin de artması gerekiyor. Bu nedenle golf, spor, kültür, sağlık, kongre, termal turizm gibi alanlara da turisti çekebilmeliyiz. Biz henüz işin kolay kısmındayız. En kolay yapılabilen kitle turizmidir. Türkiye turizm potansiyelinin çok sınırlı bir kesimini kullanıyor. Türkiye henüz olması gerekenin çok gerisinde. Yaptıklarımızla övünmeliyiz ama yetinmemeliyiz."

GÜNLÜK YAŞAMIN SUNUMU

Türkiye'nin turizmde eksik bıraktığı noktanın yaşam tarzı sunumu olduğunu belirten Bakan Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Günlük yaşamı gelen ziyaretçi ile paylaşma konusunda Türkiye, İtalya, İspanya ve Fransa'nın gerisinde. Bizim ziyaretçilerimiz, otellerimizden çıkıp arkadaki kasabaya gittikleri zaman keyif almıyorlar. Belek Dünya'nın önemli destinasyonlarından birisi haline geldi ama konaklama tesisleriyle. Arkada sunabileceğimiz bir kasaba yok. Bunları da turizmin içerisine kattığımız zaman o temel yakınma ortadan kalkacak. Turist sahile gidiyor, konaklama tesislerinden çıkmıyor. Niye çıksın ki? Dışarıda güzel yerleşim alanları yaparsak bugün elde ettiğimiz gelirin bir mislini daha elde ederiz."

Haberin Devamı

Bakan Günay, dün gerçekleştirdiği Side'de yaptığı geziden son derece memnun ayrıldığını belirterek, "Side'de turizmciler ve yerel yönetimler elele vermiş sahile inanılmaz güzel bir düzenleme yapmışlar. Bütün otellerin bahçeleri görünür hale gelmiş. 4 kilometrelik sahilde keyifle yürünebilecek bir mekan ortaya çıkarılmış. Bambaşka bir Side ortaya çıkmaya başlamış" diye konuştu. Katılımcılara "Arkadaşlar turizm bir bütündür" diye seslenen Bakan Günay, "Burada sadece otel yapan arkadaşlar kazanmıyor. Burada domates satan, yumurta, süt üreten de kazanıyor. Bu nedenle hep birlikte işbirliği yapacağız. Yani gelen insanların arkadaki kasabaya giderse o zaman turizmin bereketinin halka yayılmasını sağlarız. Turizmciler deniz kıyısına yatırım yapacaklar biz de sokaklarımızı düzeltmeden, evimizin balkonuna bir çiçek bile koymadan para kazanacağız. Böyle bir bolluk yok. Bunu yerel yönetici arkadaşların dikkatine sunuyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

MESSİ'Yİ BAKANLIK GETİREBİLİR

Bakan Günay'ın konuşmasının ardından düzenlenen panelin ilk oturumda Fenerbahçe eski Başkanı Ali Şen, Kültür ve Turizm Bakanığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güver Taşbaşı'nın bir sorusu üzerine son Barcelona-Arsenal maçında 4 gol birden atarak dünyadan bir kez dana kendinden söz ettiren Arjantinli oyuncu Lionel Andres Messi'nin Türkiye getirilmesi konusunda görevin bakanlığa düştüğünü söyledi. Ali Şen, "Adamın soyadı güzel, yeteneği Allah'ın verdiği bir lütuf, Messi inanılmaz bir yaratık. Getirilmesi imkansız çünkü yılda 30 milyon dolar kazanıyor. Getirilmesi kolay çünkü Türk Hava Yolları oynadığı takımın sponsoru. İlişkiler işte böyle kurulabiliyor" diye konuştu.

EL SANATLARI MERKEZİ

Bakan Ertuğrul Günay, katıldığı panel öncesi Hoşgörü El Sanatları Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Günay, Belek Turizm Yatırımcıları Birliği'ne ait (BETUYAP) içerisinde üç semavi dinin ibadethanesinin bulunduğu Hoşgörü Bahçesi'nde oluşturulan Hoşgörü El Sanatları Merkezi ve Mihri Modaevi'nin açılışının ardından el sanatlarının sergilendiği standları gezdi.