Skorer Aman Dikkat

Aman Dikkat

26.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Doğan Koloğlu

Aman Dikkat



Aman dikkat! Holigan ve şiddet konusu Galatasaray, Leeds maçı sonrası Avrupa Milli Takımlar Kupası Finali'nin gündemine de yeniden oturdu. Özellikle Danimarka'daki Galatasaray - Arsenal maçı ile Avrupa kupası finallerindeki Alman, İngiliz, Hollandalı, İtalyan ve Türk seyirciler bu tartışma ortamında birden bire ön plana çıktı. Şimdiden tedbir almak istiyorsak, acele olarak liglerdeki holigan listesini oluşturmalıyız. Yarın ülke polislerinin birbirine belge verme dönemi gelirse elimiz boş olmasın. Almanlar şimdiden 8 bin holigan ve 2700 mutlak suçlu olabilecek isim tespit etti.
Ayrıca tribünlerdeki Galatasaray, Fenerbahçe rekabetinin bir ülke içi olay olduğunu bilelim. Sakın ha bunu ırkçılıkla karıştırmayalım. Bu bir kültür olayıdır. Birbirimize küfür ederek mi yaşayacağız! Birbirimize saygı göstererek mi! Bunun ilk etabı "Tribünlerden küfrü kaldırmak" ardından da "Stadlardaki demir tel örgüleri indirerek seyir zevkini hayvanat bahçesindeki tedbirlere benzetmemektir." Galatasaray Kulübü ile milli takım sorumluları Danimarka'daki UEFA finalinde "şiddet" olayının bir provasını yaşayacaklardır. Daha büyük utançları örtmek için iyi bir fırsat önümüze çıktı. Yalnız aman orada da örneğin koruyucu özel timin fotoğrafını yurt takımı görüntüsünde çektirmesinler. Çünkü Leeds gazeteleri milli maç günü bu fotoğrafla çıktı. Mehmet Ağar bile bu kullanım şekline tepki gösterdi. Ben de katıldım.
İkaz ediyoruz. Türkiye'nin imajına burada sahip çıkalım. Milletvekillerimize, şeref tribününde saldırılmasın. Türk bayrağının nerede kullanılmasını iyi tespit edelim. Bu arada Avrupa süratle yeni tedbirler getiriyor. Belçika, Charleroi otobüs garajlarını hapishane müzeleri yapıyor. Euro 2000 için Hollanda geçen hafta yeni bir teklif getirdi. Sınırdan geçecek seyircileri baştan aşağı soymak. Bu plan Lahey'in Adalet Bakanlığı'nda çalışan J.Devvaard'a ait. Soymanın maksatı şüpheli görünüşlü dövmeleri meydana çıkartmak. Çok aşırı holiganların bu işaretleri yaptığını tespit etmişler. Nitekim Hollanda gazetesi De Telegraaf "Kulübünün dövmesini yaptıran birisi terörist olabilir" diyor. Ayrıca publarda, bilardo ıstakaları, bardak cam gibi şeyler asgariye inecek. Masa ve iskemleler yerine ayakta içilen ortam zenginleşecek. Buna ilavelerde var. Otel ücretleri de yüzde elli ile iki yüz arası artacak. Bu oyunlar süresince zorlu bir yaz olacak demektir. Yani gelenler soyulduktan sonra bir de tüyleri yolunacak. Hele Türkseniz, Galatasaray - Arsenal maçı ile Avrupa Kupa Final biletlerini karaborsada teberrulu alacaksınız. Şans mı, Şanssızlık mı? Ben 20 bilete talip oldum.