Dünyadan Futbol Antalya, futbol turizminin de ”incisi”

Antalya, futbol turizminin de ”incisi”

19.01.2013 - 11:45 | Son Güncellenme:

Yaz aylarınında turistlerin akın ettiği ”Akdeniz’in incisi” Antalya, devre arasında da futbol takımlarının ilk tercihi oldu.

Antalya, futbol turizminin de ”incisi”

Yaz aylarınında turistlerin akın ettiği ”Akdeniz’in incisi” Antalya, devre arasında da futbol takımlarının ilk tercihi oldu. WOW Hotelleri Spor Direktörü Süreyya Ertuğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devre arasında 3 bin futbol takımın seyahat ettiğini ve bunlardan bin 300’ünün Antalya’da kamp yaptığını belirtti. Ertuğrul, ”Antalya, futbol turizminde yüzde 45’lik paya sahip” dedi.

Ertuğrul, dünyada televizyon izleyicilerinin en çok futbol içerikli programları izlediğini ifade ederek, futbol turizminin ülke tanıtımı için önemine dikkati çekti. Devre arasında kamp yapan takımlar sayesinde otellerin kışın da açık kaldığını vurgulayan Ertuğrul, ölü sezonun değerlendirildiğini ve işten çıkarılmaların da önüne geçildiğini dile getirdi.

Ertuğrul, İskandinav, Arap ve tüm Avrupa ülkelerinin yanı sıra Çin, Rusya, Kore, Japonya, Güney Afrika, Kanada, Arjantin ve Brezilya’dan takımların ikinci yarı hazırlıkları için Antalya’ya geldiğini söyledi. Süreyya Ertuğrul, Antalya’da kamp yapan takımlar arasında Werder Bremen, Shakhtar Donetsk, CSKA Moskova, Lokomotiv Moskova, Rubin Kazan, Zenit Petersburg, Dinamo Moskova, Spartak Moskova, Dinamo Kiev, Schalke 04, FC Köln, PSV, Ajax, Feyenoord, AZ Alkmaar, Club Brugge, Genk, Anderlecht, Austria Wien, Rapid Wien ve Red bull Salzburg’un yer aldığını anlattı.

Haberin Devamı


Tesisler FIFA standartlarında

Antalya’daki futbol tesislerinde drenaj sisteminin bulunduğuna işaret eden Ertuğrul, sahaların FIFA standartlarına ve yağmurlu havalara uygun olduğunu aktardı.

Ertuğrul, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Seyahat eden 3 bin takımın bin 300’ü tercihini Antalya’dan yana kullandı. Antalya, futbol turizminde yüzde 45’lik paya sahip. Devre arasında Antalya’nın kazancı, 100 milyon dolar civarında. Bu kazanç, iyi bir stat, daha fazla turnuva ve maçların uluslararası kanallardan canlı yayınlanması sağlanarak daha da artırılabilir. Tabii ki devlet desteği de mutlaka şart.” -Antalya’nın rakipleri- ”Antalya’nın futbol turizmindeki en önemli rakipleri ise İspanya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Dubai ve Katar” diyen Ertuğrul, Barcelona ve Bayern Münih gibi Avrupa’nın önde gelen takımlarının, katıldıkları turnuvalardan ekstra paralar aldıkları için bu ülkeleri tercih ettiklerini söyledi.

”Dev” futbol takımlarının belli ücretler ödenerek Antalya’ya getirilebileceğini anlatan Ertuğrul, ”Böylelikle, Antalya’nın tüm dünyada tanıtımı çok daha hızlı yapılır ve markalaşma yönünde çok önemli adım atılmış olur. Yaklaşık 2-3 milyon Avro bütçe ayrılsa hem bu takımlar, hem de bu ekiplerin taraftar grupları Türkiye’ye gelir. Şehirde daha çok alışveriş yapılır, oteller dolar ve akıllarda ’Antalya markası’ kalır” diye konuştu.

Neden Antalya tercih ediliyor?

Haberin Devamı

Spor Turizmi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Turgut ise Antalya’nın futbol turizminin önemini 1992 yılında keşfetmeye başladığını anlatarak, ” Yıllar içinde yapılan yatırımlar ve seyahat acentelerinin girişimleriyle, Antalya’da futbol sahalarının sayısı 140’ı, yıllık oynanan hazırlık maçı ise 5 binleri buldu” dedi.

Antalya’nın tercih sebebi olmasını ise Turgut, ”Uygun iklim şartları, FIFA standartlarında sahalar ve teknik ekipman imkanları, uluslararası havalimanı imkanları, vize kolaylıkları, beş yıldızlı tesislerin sunduğu yüksek standart, tesislerin kendi aralarındaki mesafelerin kısalığı, uluslararası turnuvaların yapılması, farklı bütçelere göre ürün seçeneğinin bulunması” sözleriyle anlattı.

Yazarlar