Arif Şahin

Arif Şahin

sahinarif88@hotmail.com

Tüm Yazıları

Beko Basketbol Ligi’nde 20. hafta maçları bir maç dışında tamamlandı ve haftanın en önemli maçı aynı zamanda bir takımın yükseleşinin kesinleşmesine de sahne oldu. Maçları inceleyelim…

Uşak Sportif 73 – 68 Anadolu Efes

Geçen sene İkinci Lig’de ikinci olarak Beko Basketbol Ligi’ne yükselen Uşak Sportif’in bu yıl böylesine bir çıkış göstereceğini kimse beklemiyordu. Önce bu maçın hikayesini yazalım, sonra da genel olarak bir Uşak Sportif bölümüne geçeceğim…

Maçın Hikayesi

Maça Anadolu Efes, Perşembe günü oynamayan Doğuş Balbay ve Perşembe günü talihsiz bir hata yapan Semih Erden’le başladı; Uşak ise takımın en önemli oyuncularından Justin Carter’ı benchte başlattı. Maçın ilk üç dakikasında 7-0’lık bir seri yakalayan Uşak hücumda hatalar yapmasına rağmen, üst düzey savunmasında geri adım atmadı ve ilk çeyreği önde geçti. İkinci çeyreğin başında da müthiş savunma yapan Uşak soyunma odasına 31-24 ile önde gitti. Üçüncü çeyrekte Efes ilk 20 dakikada attığı kadar sayı atınca farkı kapattı ve hatta iki sayı farkla öne geçti. O noktadan sonra Anadolu Efes’in tecrübe farkıyla galibiyete gitmesini beklemek normaldi ama öyle olmadı. Bence maçın en kırılma anı bitime 2 dakika kala yaşandı. Skor 64-62 iken Anadolu Efes hücumunda Kerem Gönlüm’ü Justin Carter blokladı, arkasından seken topta da Savanovic’i Eli Holman blokladı ve ondan sonra gelen 12-3’lük seriyle maç Uşak Sportif’in oldu. Uşak’ta Eli Holman 18 sayı-11 ribaund-5 blok-2 top çalmayla oynarken, Justin Carter 15 sayı-5 ribaund, Chris Warren 13 sayı-3 ribaund-4 asist ve Orhan Hacıyeva 10 sayı-3 ribaundla oynadılar. Efes’te Birkan 16, Planinic 15, Bjelica 13, Lucas Gordon 10 sayı ürettiler.

Haberin Devamı

Ribaundlarda Anadolu Efes 48’e 32 ile ezici bir üstünlük sağladı. Uşak Sportif ise farkı savunma performansında yarattı. Rakibi 16 top kaybına zorlayan Uşak 11 tane top çalmayı başardı.

Sezonun yıldızı: Uşak Sportif

Uşak ilk 20 maçta 13 galibiyet aldı, istatistiği şöyle daraltalım; Uşak Sportif Türkiye’yi bu yıl Euroleague ve Eurocup’ta temsil eden 7 takıma karşı 9 maça çıktı ve bu maçların 5’ini kazandı. Bu maçların arasında Beşiktaş’ı 19 sayı geriden gelerek yendikleri maç ve Ankara’da TED Ankara Kolejliler’i yendikleri maç da var.

Haberin Devamı

Uşak Sportif’in başarısında en büyük neden olarak ‘yabancı politikası’nı görüyorum. 2006 yılında kurulan Uşak’ın maddi sınırları zaten ortada. Bu durumda olan çoğu kulübümüz yanlış yabancı tercihleri yapıp, durumu berbat ediyorlar. Uşak ise geçen sene de kadrosunda bulunan Justin Carter’ı tutup, savaşçı pivot Eli Holman’ı ve –bazen sapıtsa da- mücadeleci bir gard olan Chris Warren’ı getirdi. Böylece Amerikalı triosunu kuran Uşak, son olarak da geçen sene de ligimizde oynayan tecrübeli Sloven Miha Zupan’i transfer etti. Malum, ligimiz beş yabancılı kadroya izin veriyor ya, neredeyse tüm kulüpler kendilerini beşinci yabancıyı transfer etmek zorunda hissediyorlar. Uşak ise İbrahim-Alper-Haciyeva’dan daha iyi bir yabancı bulamayınca, beşinci yabancıyı transfer etmedi. Bence de çok iyi yaptılar. Yukarıda bahsettiğimiz ‘blok şov’ pozisyonu, Uşak Sportif’in yabancılarının ne denli kendilerini takıma adadıklarını ve oyun konsantrasyonlarını özetliyor, sanırım.

Haberin Devamı

İkinci neden, tabii ki taraftar faktörü. Sadece 8 yıl önce kurulan Uşak Üniversitesi Belediyespor maçlarını Uşak Üniversitesi Spor Salonu’nda oynuyor. Salonda Kupa Elemeleri oynanırken ciddi bir eksiklik göze çarpıyordu ama lig maçlarında sorunu gidererek, salonu bir Arena’ya çevirdiler. Uşak’ın iyi bir kadroya sahip olmasının yanında önemli taraftar gücüne sahip olduğunu da belirtelim. Dünkü Efes galibiyetinde ve ligin başlarındaki Beşiktaş galibiyetinde takımların sahada sorun yaşadığı dönemlerde, destekleriyle takımı ayağa kaldırmayı başardılar.

Üçüncü olarak da koç Ozan Bulkaz’dan bahsedelim. Bulkaz kurulduğundan beri takımın başında. Kurulduğundan beri takımı üst seviyeye çıkarma hayalinden vazgeçmeyen koç, inatçı yapısını oyunculara da aşılamış durumda. Yerli-yabancı farkı olmadan, takımı genç oyuncular üstüne kurdu. Takımın en yaşlı oyuncuları Alper Saruhan ve Miha Zupan –ki onlar da ’82 doğumlu. Takımın önemli oyuncuları Carter ’87, Warren ’88, Haciyeva-Holman ’89 ve İbrahim Yıldım ’90 doğumlu. Justin Carter’la erkenden sözleşme uzattılar ve sezon sonunda o konuda sıkıntı yaşamayacaklar. Diğer oyuncuları da takımda tutmaları ve üstüne birkaç takviye yapmaları durumunda gelecek yıl çok daha tehlikeli bir takım izleyebiliriz.

Uşak’ı illa ki bir takıma benzetmek gerekirse geçen yılki TED Ankara Kolejliler’e benzetebiliriz. Geçen yılı hatırlarsak; lige yeni yükselen TED Ankara Kolejliler takım iskeletini yabancılar Woodside-Penney-Jovo üstüne kurmuştu ve dördüncü yabancı olarak da Vanja Plisnic’i kenardan getiriyordu. Çok iyi bir takım ruhu yakalayan TED, ligde başarılı olmuştu. Uşak da ilk sezonunda o tip bir başarı sağladı. Oyuncu kalitesi yüksek olmasına rağmen bir türlü takım ruhunu yakalayamayan ve özellikle oyunun savunma tarafında kötü olan Türk Telekom-Trabzonspor gibi takımlar da Uşak Sportif’i örnek alsa fena olmaz.

Haftanın Diğer Maçları

Uşak Sportif’i bu kadar övdükten sonra, diğer maçlara ve oluşan tabloya da göz atalım…

_ Haftanın ilk maçında Beşiktaş Integral Forex deplasmanda Trabzonspor Medical Park’ı 87-79 ile yendi. İki takım için de büyük önem taşıyan maça Beşiktaş, Kenan Bajramovic’le iyi başladı ve 13-23’lük ilk çeyrek sonrası bir daha yakalanmadı. Beşiktaş’ta Bajramovic 26 sayı-7 ribaundla haftanın yıldızlarından biri oldu.

_ İsrail’den yenilgiyle dönen Galatasaray evinde Türk Telekom’u ağırladı. İlk beşleri birbirine çok benzeyen iki takımın mücadelesinde ilk devre berabere bitti ama ikinci devrede Türk Telekom’un yıpranmasıyla ve ilk beşin kenardan destek alamamasıyla beraber 3. çeyreğin ortalarından itibaren fark açıldı. Galatasaray 89-65’le rahat bir galibiyete uzandı.

_ Lider Banvit deplasmanda Torku Konya’yı 79-70 ile geçti.

_ Pınar Karşıyaka kendi seyircisi önünde Aliağa Petkim’i 89-65 ile geçti.

_ Aykon TED Ankara Kolejliler kendi sahasında Mersin BŞB’yi 85-70 ile geçti.

_ Royal Halı Gaziantep deplasmanda Olin Edirne’yi 95-78 ile geçti.

Tablo

Tablonun zirvesinde Banvit 20’de 19 galibiyet alarak açık ara liderliğini sürdürüyor. Play-off tablosunun son iki sırası için Beşiktaş-TED Kolejliler-Tofaş ve Royal Halı Gaziantep’in yarışı var. Aliağa Petkim’in ligde kalması zor gözküyor. Düşen ikinci takım da Torku Konya-Mersin Bşb-Olin Edirne’den biri olacak gibi duruyor.

Gelecek hafta

Gelecek hafta üç heyecanlı maç bizleri bekliyor. Cumartesi günü Beşiktaş-Uşak, Pazar günü Anadolu Efes-TED Ankara ve son olarak da Pazartesi günü Banvit-Galatasaray maçları ile oldukça eğlenceli bir hafta sonu olacak gibi duruyor.

Arif ŞAHİN

sahinarif88@hotmail.com