Arif Şahin

Arif Şahin

sahinarif88@hotmail.com

Tüm Yazıları

Turkish Airlines Euroleague’de son 4 haftaya girilirken, E Grubu’nda Fenerbahçe Ülker ve F Grubu’nda Galatasaray Liv Hospital çeyrek final iddialarını sürdürmekteler. Sırasıyla inceleyelim…

Fenerbahçe Ülker ve E Grubu

Grupta genel görünüm

Euroleague’de son beş maçının dördünü kazanmayı başaran Fenerbahçe Ülker grupta beş galibiyetle beşinci sıraya yükseldi. Barcelona 10 galibiyetle gruptan çıktı ve liderliği de hemen hemen garantiledi. Emporio Armani Milano arka arkaya aldığı dört galibiyetle 7 galibiyete ulaştı. Şu anda iki galibiyet öndeler ama son üç maçta Fenerbahçe Ülker(d)-Barcelona-Unicaja Malaga(d) şeklinde çok zor bir fikstürleri var. Son üç maçta hiç beklemedikleri bir durumda kalabilirler.

Haberin Devamı

Son iki sırada da 2’şer galibiyetli Anadolu Efes ve Laboral Kutxa var. Efes’te Planinic’in yerine -daha kaliteli demiyorum- daha fazla takımla bütünleşen, sorumlu bir şekilde oynayan gard olsaydı Efes iç sahada kaybettiği maçların üçünü alıp çeyrek final iddiasına sahip olabilirdi. Bu iki takım son dört maçta iddialı takımlardan birine çelme takabilirler mi, takarlarsa büyük sürpriz olmaz.

Gruptan çıkma iddiası olan dört takım var ve ikisi elenecekler. Şu anda Panathinaikos, Unicaja Malaga, Fenerbahçe Ülker 5’er galibiyetteler ve Olympiakos 4 galibiyette. Benim içimden geçen o ki, Yunan takımlarından biri ile diğer takımlardan biri çeyrek finalist olacaklar.

Yılın en istikrarsız takımlarından biri olan Panathinaikos Alvertis’in koçluğa gelmesinden sonra, pek de iyi oynamadığı maçta Planinic’in çabalarıyla (!) İstanbul’dan galibiyetle ayrıldı. Panathinaikos kalan dört maçlarının üçünde direkt rakipleriyle oynayacak, bu üç maçın ikisini kazanmaları çeyrek finale çıkmalarını sağlayabilir.

Unicaja Malaga 5 galibiyette, iç sahada oynadıkları son 3 maçı kazanmayı başardılar ve kalan dört maçın üçünü Malaga’da oynayacaklar.

Dört galibiyette olan Olympiakos arka arkaya üç galibiyet aldıktan sonra üstüste dört mağlubiyet aldı. Son üç maçta Vassilis Spanoulis oynayamadı. Spanoulis çok kötü bir sezon geçirse de, sahada olmasının Olympiakos’u başka bir boyuta taşıdığı ortada. Kalan maçlarda Spanoulis oynayabilecek mi, oynarsa ne durumda olacak, onu bilmeden Olympiakos’un neler yapabileceğini tartışmak çok zor. Olympiakos’ta bu sezon takıma katılan isimler takımın dengesini bozdu. Spanoulis iyi bir şekilde dönerse Mantzaris-Sloukas-Perperoglou-Printezis gibi oyuncularla beraber takımın ivme yakalaması çok zor değil.

Haberin Devamı

Fenerbahçe Ülker

Fenerbahçe Ülker son beş maçının dördünü kazandı. Bu süreçteki başarıda en büyük pay da tartışmasız Zeljko Obradovic’e ait. Top16’in başında transfer yapamayan, devre arasında ise tecrübesiz bir gard transfer eden, Emir-Bojan gibi iki starının yokları oynadığı bir takımın başarısındaki en büyük pay Bo-Kleiza-Bjelica’nın değil koç Obradovic’indir. Bu takım bu noktaya geldiyse ve çeyrek final şansına tutunmuşsa, bence bu final-four oynamak kadar büyük bir başarıdır. İki maçta direkt rakipleri olan Olympiakos ve Unicaja Malaga’yı yenmeyi başardı ama ikili averajda rakiplerine geçildi. Perşembe günü Panathinaikos’a karşı mücadele edecek olan Fenerbahçe Ülker ilk maçta rakibini beş sayılık farkla geçmişti, son maçlarda kötü oynayan Panathinaikos’u yenme şansları da yüksek, yenmeseler bile ikili averajda geriye düşeceklerini sanmıyorum. Obradovic’in OAKA’ya dönüşünü izlemek de eğlenceli olacak.

Haberin Devamı

Kalan maçlar

EA7 Milano için işler değişebilir demiştim. EA7 Milano’nun elenmesi düşük bir ihtimal ama dört takımın da 8-6’ya çıkması olası. Kalan dört takımdan 8 galibiyete ulaşması en olası olan takım Fenerbahçe Ülker. Kırmızılarla içerde, yeşil yoncalarla deplasmanda karşılaşacak olan Unicaja Malaga grubun kaderini belirleyecek olan takım olacak gibi duruyor.

Galatasaray Liv Hospital ve F Grubu

Euroleague F Grubu’nda, diğer gruba göre daha net bir tablo var. Sırasıyla CSKA Moskova, Real Madrid ve Maccabi Electra birer galibiyet farkla ilk üç sırayı aldılar. Üç takım da birer kez alt sıra takımlarına yenildiler, son maçlarda pek sürpriz yaşanacağını sanmıyorum, ilk üç muhtemelen böyle oluşacak.

Son iki sıradaki takımlar da 2 galibiyetli Partizan ve 1 galibiyetli Zalgiris Kaunas. Onlar da grubu son sıralarda bitirecekler.

Şu anda Bayern Münih 5 galibiyetle dördüncü sırada, 4’er galibiyetli Lokomotiv Kuban ve Galatasaray Liv Hospital Bayern’in peşindeler.

Bu hafta oynanan çok kritik maçta Galatasaray, Lokomotiv Kuban’ı sadece 1 sayı farkla yenerek çok zor bir ihtimali gerçek kıldı. Böylece iki takım da aralarındaki maçları aynı sayı farkıyla yenmiş oldular ve ‘ikili averaj üstünlüğü’ devre dışı kaldı. Kuban ile Galatasaray grubu aynı puanla bitirirse, hangi takımın üstte yer alacağını ‘genel averaj’ belirleyecek.

Bayern Münih ise evinde Real Madrid’i yenerek haftanın büyük sürprizine imza attı. Bayern Münih böylece Partizan yenilgisini telafi etmiş oldu, çeyrek final yarışına geri döndü. Lakin şunu belirtelim ki; Bayern Münih’in işi hiç de kolay değil. Son dört maçta grubun ilk altısında yer alan takımlarla karşılaşacaklar. Sırasıyla Galatasaray-CSKA-Kuban deplasmanlarına gidecekler ve arada da Maccabi’yi konuk edecekler. Bu dört maçın hepsini kaybetmeleri olası –azımsanmayacak bir ihtimal-, birden fazla maç kazanmaları ise –bence- düşük bir ihtimal.

Şu anda Bayern Münih önde olsa da, grubu dördüncü bitirecek olan takımın Lokomotiv Kuban veya Galatasaray Liv Hospital olacağını düşünüyorum. Lokomotiv Kuban (-12 averaj) haftaya Kaunas’a gidiyor,sonrasında da Partizan-Real Madrid (d)-Bayern Münih maçları var. Galatasaray Liv Hospital(-20 averaj) ise haftaya Bayern Münih’i konuk ediyor, Zalgiris-CSKA deplasmanlarından sonra son maçta da Partizan’ı konuk edecekler.

İki takımın fikstürleri birbirlerine çok benziyor, grup maçlarının sonunda galibiyet sayılarının aynı olacağını ve genel averajın çeyrek finalisti belirleyeceğini düşünüyorum.

Bireysel İstatistikler

Haftanın yıldızı Laboral Kutxa’dan Tibor Pleiss oldu. Alman pivot 28 dakikada 30 sayı-13 ribaund-2 blok-1 top kaybıyla oynadı ve toplamda 43 verimlilik puanı toplayarak sadece haftanın değil, muhtemelen sezonun en etkileyici performansına imza attı. Takımının EA7 Milano’ya karşı oynadığı maçı farklı bir şekilde kaybettiğini de ekleyelim.

Haftanın sürpriz galibiyetine imza atan Bayern Münih’te Malcolm Delaney ve Nihad Djedovic muhteşem oynadılar. Delaney20 sayı-3 ribaund-6 asist-4 top kaybı-24 verimlilik puanı, Djedovic 21 sayı-4 ribaund-2 asist-2 top çalma-1 blok-3 top kaybı-19 verimlilik puanıyla oynadılar.

Not: Olumlu-olumsuz görüşlerinizi ve önerilerinizi adresine bekliyorum…

Böyle günlerde basketbol yazmak biraz anlamsız kaçıyor. Yazarken dikkatimi tam veremiyorum. Bu nedenle imla hataları, anlatım bozuklukları olmuşsa özür dilerim…