Arif Şahin

Arif Şahin

sahinarif88@hotmail.com

Tüm Yazıları

Euroleague’in ilk turunu değerlendirmeye son iki grupla devam ediyoruz...

C GRUBU

C Grubu’nda A Lisans’lı üç takım –Barcelona, Panathinaikos, Zalgiris- yer aldılar. Gruba wildcard’la dahil olan Lokomotiv Kuban sürpriz yaptı diyebiliriz ve sekiz galibiyetle grubu zirvede bitirdi… Euroleague’de ilk turun en az sayı yiyen takımı olan Lokomotiv Kuban, ’07 Rytas’tan sonra Euroleague’de grubunu lider bitiren ilk ‘A Lisansı olmayan takım’ oldu. Euroleague’de en fazla sahada kalan oyuncu olan Malcolm Delaney’in liderliğinde Bartzokas sistemini çok iyi oturttu. Voronov-Broekhoff-Claver tüm maçlara ilk beşte başlayan isimler oldular; uzunlar Singleton-Fesenko da çok iyi katkı verdiler ve sakatlıktan dönen Anthony Randolph’ın da etkili oynaması Top16 için ümit verici.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıllarda, ilk turdaki müthiş performanslarına alışık olduğumuz Barcelona bu yıl aksi bir performans sergiledi. İlk maçta Karşıyaka’da kaybettikten sonra üstüste altı galibiyet alan ve bu maçlarda rakiplerine ortalama 17 sayı fark atan Barcelona, üstüste üç yenilgi almasına rağmen grubu averaj üstünlüğüyle Panathinaikos’un önünde bitirdi. Tomic tüm maçlara ilk beşte başladı ve alıştığımız üzere takımın en etkili oyuncusu oldu. Perperoglou dokuz maça başladı, Arroyo-Satoransky-Doellman-Lawal kadrodaki en etkili oyuncular oldular.

Yeni koçu ve yenilenmiş kadrosuyla mücadele eden Panathinaikos sezona kötü başladı. İlk altı maçta dört kez kaybeden Panathinaikos, son dört maçını kazandı ve tur atladı. Calathes-Feldeine-Gist tüm maçlarda ilk beşte yer aldılar; Diamantidis-Jankovic-Kuzmic-Raduljica diğer önemli isimler oldular, özellikle Raduljica’nın son maçlarda yükselen performansı Panathinaikos adına çok kritik olacaktır.

Zalgiris Kaunas hedef maçlarını kazanarak gruptan çıkmayı başardı. Karşıyaka ve Gora karşısındaki ikişer maçı da kazanan Zalgiris, ekstra Barcelona galibiyeti elde etti. –o galibiyeti almasalar da zaten turlamışlardı- Zalgiris’in tamamen oturmuş bir sistemi olduğunu görüyoruz; Krapikas-Jasikevicius idaresinde Kalnietis-Ulanovas-Jankunas-Vougoikas ilk beş başlayan isimler; Seibutis haricinde yabancılar Hanlan-Motum da kenardan gelerek katkı veren isimler oldular

Haberin Devamı

Pınar Karşıyaka, Barcelona galibiyetiyle başlamıştı ama kalan bölümde Gora karşısındaki galibiyetler haricindeki tüm maçları kaybettiler ve grubu beşinci sırada bitirdiler. Kenan Sipahi-Josh Carter-Can Altıntığ-Kenny Gabriel-Colton Iverson sıklıkla ilk beş başlayan oyuncular oldular; Ragland-Justin C.-Gönlüm-Palacios kenardan gelip katkı veren isimler oldular. Ragland ve Josh Carter’ın istikrarsız performansları takımı aşağıya çekerken, Kenan Sipahi için iyi bir deneyim olduğunu söyleyebiliriz. Sipahi asist/top kaybı oranında lig genelinde %300’ü geçen altıncı oyuncu oldu.

Stelmet Zielona Gora’nın bu gruptan çıkmasını beklemek zaten hayal gibi bir şey olurdu. Koszarek-Ponitka tüm maçlara ilk beşte başladılar; özellikle Ponitka’nın 12s- 8r- 2a ortalamaları ile çok iyi bir sezon geçirdiğini gördük. Uzun Moldoveanu %62 üçlük - %82 serbest atış yüzdeleriyle etkileyici oldu. Geçtiğimiz sezonlarda ülkemizde de izlediğimiz Bost ve Borovnjak da takımın önemli isimleri oldular.

Haberin Devamı

D GRUBU

Euroleague’de geçen yıl da ilk turun en iyi takımı olan CSKA Moskova, ilk yarıda Moskova’da oynanan maçın son çeyreğinde kaybettiği Unicaja Malaga maçı haricinde tüm maçlarını kazanarak grubu lider bitirdi. Euroleague genelinde 900 sayı barajını aşan tek takım olan CSKA’da De Colo-Vorontsevich-Hines tüm maçlara ilk beşte başladılar. Teodosic tüm maçlarda kenardan geldi, Jackson-Higgins-Fridzon-Kurbanov ve sakatlıktan kurtulan Freeland takımdaki diğer önemli isimler oldular. De Colo ve Higgins gerçekten müthiş şut atıyorlar; bu alanda Euroleague’in en iyi iki dış oyuncusu CSKA’nın kadrosunda bulunuyorlar diyebiliriz. De Colo’nun performansına da değinelim; Bourousis en fazla index rating’ine sahip olan oyuncu olsa da ilk tur sonunda De Colo’nun MVP olmayı daha çok hak ettiğini düşünüyorum.

Plaza’nın Unicaja Malaga’sı lige süper başladı ve ilk yarıda tüm maçlarını kazanmayı başardı. İkinci yarıda ise sadece iki galibiyet alan Malaga grubu ikinci sırada bitirdi. Takımın gösterdiği formda Kuzminskas’ın formundaki iniş-çıkışın çok etkili olduğunu söyleyebiliriz, Richard Hendrix de sıklıkla ilk beşte yer alan bir diğer isimdi. Markovic-Nedovic-Edwin J.-Jamar S.-Diez-Suarez-Will Thomas diğer etkili isimler oldular. Sakatlanan Markovic'in yerine DeMarcus Nelson transfer edildi. Malaga'nın tam anlamıyla bir 'takım' olduğunu söyleyebiliriz. Fazla öne çıkmayan isimlerden oluşan, takım halinde başarılı olan bir kurgu var.

Almanya Ligi şampiyonu Brose Baskets Bamberg, rahat bir şekilde üçüncü oldu. İlk iki sırayı zorlayamayan Brose, dördüncülük yarışının da üstünde kaldı ve rahat bir ilk tur geçirdiklerini söyleyebiliriz. Oyun kurucu Wanamaker yine takımın lider oyuncu. Melli kariyerinin en fazla asist yaptığı sezonunu oynuyor ve Trinchieri'nin kendisine biçtiği yeni role çabuk uyum sağladı. Darius Miller-Zisis-Strelnieks-Theis-Harris takımın diğer önemli isimleri.

Darüşşafaka Doğuş hedef maçlarını kazandı ve özellikle sonlara doğru, kadro yapısını oturtarak başarılı oldu. Son maçlarda Lucas-Redding-Markoishvili-Harangody-Erden beşine Wilbekin-Emir-Bjelica-Slaughter-Aldemir kenardan destek verdiler. Daçka'nın çok geniş bir rotasyona sahip olduğunu görüyoruz. Slaughter biraz geç ısındı, Markoishvili sakatlıktan kurtuldan sonra etkili oldu, Harangody-Bjelica-Erden ilk turun en istikrarlı performanslarını gösteren oyuncuları oldular diyebiliriz.

Maccabi Tel Aviv geçen sezondan kalan hatasının kurbanı oldu, kupasız sezondan sonra Guy Goodes'la devam etmeyi tercih eden Maccabi fena olmayan bir kadro kurmasına rağmen Goodes döneminde yedi maçta altı mağlubiyet aldı. Faverani iki maçtan sonra takımdan ayrıldı ve yerine doğru bir takviye yapılamadı. Goodes döneminin tek olumlu noktası Bender'in süre alması ve aldığı sürelerde genelde iyi oynaması oldu... Goodes'ı göndermekte geç kalan Maccabi yönetimi, Tabak'ı göreve getirdi. Tabak döneminde üç galibiyet gelse de tur için yeterli olmadı, ikili averajda Daçka'nın gerisinde kalınca '93ten sonra ilk kez Avrupa'nın en üst düzeydeki turnuvasına ilk turda veda ettiler. Maccabi'nin en etkili oyuncuları Rochestie-Landesberg-Devin-Randle-Mbakwe oldular.

İtalya Ligi Şampiyonu Dinamo Basket Sassari kurduğu heyecan verici kadroya rağmen berbat bir sezon geçirdi ve '10 Cibona'dan bu yana ilk turu galibiyetsiz kapatan ilk takım oldular. Sassari ilk haftada Daçka deplasmanında son dakikada 5 sayı farkla öndeyken, maçın uzamasına engel olamadı. Ondan sonra sadece içerde oynadıkları Maccabi maçında maça tutundular, diğer maçlar farklı bitti. Haynes-Eyenga-Alexander-Logan-Varnado en etkili bireysel performanslara imza attılar.

Not: Top16 gruplarına ön bakış önümüzdeki günlerde bu köşede olacak…

sahinarif88@hotmail.com